Μία παράσταση... ύμνος στον έρωτα

Πολιτισμός
Μία παράσταση... ύμνος στον έρωτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Δευτέρα,06 Σεπ 2021, 21:30
Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου
“Έρωτες θεών” σήμερα και αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Την παράσταση “Έρωτες θεών”, από το Θέατρο “ΟΜΜΑ Στούντιο”, υποδέχεται σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” και θα φιλοξενηθεί στον κήπο του Μουσείου, με ώρα έναρξης στις 9:30 το βράδυ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση - δελτία εισόδου στο digitalculture.gov.gr.

Η παράσταση

Στη θεατρική δημιουργία δεσπόζουν δύο θεματικές που είναι κοινές και στη θεατρική λογοτεχνία, αυτές του Έρωτα και του Θανάτου, που κατά πολλούς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πιο δημοφιλής στην παγκόσμια θεατρική λογοτεχνία είναι η θεματική του Έρωτα. Δηλαδή εκείνης της ζωώδους έλξης μεταξύ δύο προσώπων, η οποία συνήθως σχετίζεται με την επιθυμία για ερωτική συνεύρεση. Σε όλες τις ιστορικές περιόδους του θεάτρου ο έρωτας είναι η βασική κινητήρια δύναμη της πλοκής ενός θεατρικού έργου. Και όταν δεν παρουσιάζεται σε πρώτο επίπεδο, πάντα υποβόσκει στις σχέσεις των ηρώων. Το ερωτικό στοιχείο είναι ένα δυνατό δραματουργικό εργαλείο που κινεί τους ήρωες δημιουργώντας τους όνειρα, ελπίδες και ψευδαισθήσεις, αλλά και, στην κυριολεξία, ένα επαναστατικό στοιχείο που αποκαλύπτει τη βαθύτερη φύση και δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ύμνος στον έρωτα

Ένας ύμνος στον έρωτα τον οποίον ήξεραν να τιμούν οι θεοί και οι ήρωες ως υπέρτατη ακαταμάχητη δύναμη. Ο θνητός ήρωας εισβάλλει στην περιοχή του θείου και ο θεός στην περιοχή του θνητού.

Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά άριες από όπερες της εποχής Μπαρόκ ως συνδετικός κρίκος με αρχαιοελληνική θεματολογία. Συγχρόνως η παράσταση διερευνά τη λειτουργία του χώρου του μουσείου ως ένα ζωντανό κύτταρο μνήμης του πολιτισμού. Η επιλογή της μπαρόκ περιόδου γίνεται κυρίως για δύο λόγους: Αφενός είναι η περίοδος που ένα νέο μουσικό είδος γεννιέται, η όπερα, ως προσπάθεια αναβίωσης της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Αφετέρου, η ενσωμάτωση της τέχνης της ρητορικής, κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα, στο τραγούδι έδωσε νέα διάσταση στην τέχνη της μονωδίας. Η ρητορική διάσταση της μουσικής εκτέλεσης ενσωμάτωσε για πρώτη φορά τη λειτουργική και συναισθηματική διαχείριση λέξεων και ιδεών.

Τα αποσπάσματα

Τα αποσπάσματα που θα ακουστούν στην παράσταση είναι:

- Απόσπασμα από τη “Θεογονία” του Ησιόδου.

- Απόσπασμα από την τραγωδία του Ευριπίδη “Κρήτες” (μετ. Γιώργος Σαμπατακάκης).

- Σπαράγματα από Ορφικούς Ύμνους

- Μυθολογικά αποσπάσματα με θέμα “Έρωτες θεών”, όπως Αλκμήνη και Ζεύς, Δάφνη και Απόλλων, Σεμέλη και Δίας, Περσεφόνη και Πλούτωνας.

- Σπαράγματα από τις τραγωδίες “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου, “Βάκχες” και “Ελένη” του Ευριπίδη.

- Αρχαίων ποίηση και συγκεκριμένα από τη Σαπφώ.

Οι συντελεστές

Η ιδέα, η σύνθεση του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Διαμαντή. Φιλολογικός σύμβουλος είναι ο Ζαχαρίας Κατσακός. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Κουτσάκη, Σοφία Δερμιτζάκη, Νίκος Τουρνάκης και Εμμανουέλα Κοκοβάκη.

Άριες μπαρόκ από τη mezzo soprano Ιωάννα Καλογεράκη. Στο πιάνο είναι ο Δημήτρης Βεζύρογλου (πιανίστας-κορεπετίτορας). Η σκηνογραφία είναι του Κώστα Μακάκη, ενώ τα κουστούμια υπογράφει η Μαρία Χανιωτάκη. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Μαρία Γαληνού και Δανάη Τριγώνη, ενώ ο ήχος και οι φωτισμοί είναι του Βαγγέλη Αποστόλου - “Το Κύμα”.

Υπενθυμίζεται πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργεί με εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών για την αποτροπή της διασποράς της Covid-19.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News