Μεγάλες παραγωγές φέτος στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Πολιτισμός
Μεγάλες παραγωγές φέτος στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπερα, συμφωνική μουσική, μπαλέτο και θέατρο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα

Μεγάλες και σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές όπερας, συμφωνικής μουσικής, μπαλέτου και θεάτρου, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, καθώς και συνεργασίες με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της προέδρου Στέλλας Αρχοντάκη και μελών του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει:

- Την όπερα “Idomeneo, Re di Creta” (“Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης”) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μια συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με το Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, που αποτελεί το πρώτο ανέβασμα όπερας σε πλήρη σκηνική και μουσική μορφή, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, με τη συμμετοχή της “Φιλαρμόνια” Ορχήστρας Αθηνών (ΦΟΑ), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, μαζί με το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κιαγιαδάκη και διακεκριμένους σολίστ του Θεάτρου Grattacielo της Νέας Υόρκης.

- Το μπαλέτο “Ο Καρυοθραύστης”, σε μουσική Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και Ντιουκ Έλινγκτον, το παιδικό παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική. Η σουίτα από το πασίγνωστο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι “Ο Καρυοθραύστης” του 1892 και η ομώνυμη τζαζ σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, του 1960, έρχονται μαζί στη σκηνή του ΠΣΚΗ σε μία παράσταση που υπογράφει ο Ρενάτο Τζανέλα και παρουσιάζουν τα μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Σλοβενίας.

- Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τη “Φιλαρμόνια” Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη και με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Κυπριανό Κατσαρή.

- Δύο φεστιβάλ, το “Heraklion Jazz Festival 2021 / Summer Jazz in Progress”, που αποτελεί τη συνέχιση του πρώτου, ιδιαίτερα δημοφιλούς Φεστιβάλ Τζαζ που πραγματοποιήθηκε στο ΠΣΚΗ τον Φεβρουάριο του 2020 με μεγάλη επιτυχία, καθώς και το “The extreme Cretan Music World”, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την κρητική μουσική να εκφραστούν μέσα από το φεστιβάλ.

Σημαντικές παραγωγές

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρωνας Μιχαηλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά σάς παρουσιάζουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, ουσιαστικά της πρώτης περιόδου μετά την έναρξη της πανδημίας, κατά την οποία μπορούν να λάβουν χώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 περιλαμβάνει μεγάλες και σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές όπερας, συμφωνικής μουσικής, μπαλέτου και θεάτρου.

Ειδικότερα με την παραγωγή “Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης” του Μότσαρτ εγκαινιάζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας, το ανέβασμα μιας παραγωγής λυρικού θεάτρου σε ιδανικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές του ΠΣΚΗ.

Οι παραστάσεις του “Ιδομενέα alla breve”, που έλαβαν χώρα, κατά τον περασμένο Ιούλιο, σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Αρχάνες και Χερσόνησο, κατέδειξαν μια μεγάλη δυναμική για το κοινό της όπερας στο νησί, η οποία θα κορυφωθεί με την πλήρη σκηνική παρουσίαση του “Ιδομενέα” με ορχήστρα, χορωδία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, βιντεοπροβολές και ολογράμματα, υπέρτιτλους σε Ελληνικά και Αγγλικά. Θα είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή, όταν, σε λίγους μήνες, το κοινό της Κρήτης θα ακούει τις πρώτες συγχορδίες αυτής της όπερας, όπως ακριβώς αξίζει στους κατοίκους του νησιού αλλά και όπως αξίζει στο ίδιο το έργο».

Καθοριστικής σημασίας είναι η συνεργασία με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης, η οποία σηματοδοτεί την εμβάθυνση των διεθνών συνεργασιών του ΠΣΚΗ. Επιλεγμένοι, εξαιρετικά ταλαντούχοι, νεότατοι τραγουδιστές από όλο τον κόσμο υποστηρίζονται και διαγράφουν λαμπρές καλλιτεχνικές πορείες μέσα από το Teatro Grattacielo.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, ξεκινάει άμεσα η αξιοποίηση όλων των κλειστών χώρων του ΠΣΚΗ, προσδίδοντάς τους διακριτή καλλιτεχνική ταυτότητα. Ειδικότερα, το Μικρό Θέατρο θα φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εργογραφίας, παλιού και σύγχρονου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, μέσα από τη διευρυμένη συνεργασία ΠΣΚΗ-ΔΗΚΕΗ.

Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας

«Η λειτουργία του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, υπό τις υψηλές προδιαγραφές που ετέθησαν από το ξεκίνημά του, αποτελεί για εμάς κεφαλαιώδη προτεραιότητα.

Η πολιτιστική αναγέννηση, όπως την οραματιστήκαμε και - παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία της COVID-19 - συνεχίζουμε να υλοποιούμε στον Δήμο Ηρακλείου, δημιούργησε συνεργασίες, προκάλεσε συστράτευση δυνάμεων, αξιοποίησε το εξαίρετο έμψυχο δυναμικό που διαθέτει η πόλη μας, και γενικότερα η Κρήτη, και έδωσε νέα προοπτική στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Με την εξωστρέφεια, που εξαρχής θέσαμε ως στόχο, αναπτύχθηκαν σχέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με καλλιτεχνικά σχήματα υψηλού κύρους, που εξελίχθηκαν σε σημαντικά γεγονότα Τέχνης, στις εκδηλώσεις που ήδη παρουσιάστηκαν και σε εκείνες που θα παρουσιαστούν», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Στέλλα Αρχοντάκη ανέφερε: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρά τις πολλές και σημαντικές αντιξοότητες που έχει συναντήσει τη σύντομη περίοδο της λειτουργίας του, καταφέρνει και παραμένει ένας δυνατός φάρος πολιτισμού. Ένας φάρος που από το Ηράκλειο στέλνει το φως της καλλιτεχνικής δημιουργίας όχι μόνο στην Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Και, απευθυνόμενη στους συμπολίτες μας, θα ήθελα να τους προσκαλέσω να ενημερωθούν για τις νέες εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν, να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν εκείνες που ταιριάζουν στις δικές τους προτιμήσεις και να γίνουν μέρος σε αυτό το γαϊτανάκι της πολιτιστικής δημιουργίας».

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, στο κλείσιμο της εκδήλωσης-παρουσίασης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας ενός συλλόγου φίλων του ΠΣΚΗ, με σκοπό να συνεπικουρεί και να υποστηρίζει την προοπτική του Πολιτιστικού, «το πνεύμα το οποίο έχει εγκατασταθεί και έχει αρχίσει να ανθίζει μέσα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News