Εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στον Μυλοπόταμο

Πολιτισμός
Εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στον Μυλοπόταμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μια σειρά εκδηλώσεων αναπτυξιακού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα υλοποίησε η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 21 με 23 Αυγούστου.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Ανώγεια και στο Γαράζο και ήταν με τη συνεργασία και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και των Δήμων Μυλοποτάμου και Ανωγείων. Στη διοργάνωσή τους συνέβαλαν ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου. Η υλοποίηση των εκδηλώσεων έγινε καθώς λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμβολική δράση καθαρισμού στο Μυλοπόταμο, η πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής δράσης καθαρισμού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου και είχε στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα σεβασμού προς το περιβάλλον και τον περιορισμό της ρύπανσής του. Η δράση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί από τη διασταύρωση Γαράζου-παλαιάς εθνικής οδού. Μέλη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών και ομάδα εθελοντών συνέλεξαν από το οδικό δίκτυο πάνω από 50 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (περίπου 80%) ήταν μπουκάλια νερού και πλαστικά ποτηράκια καφέ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι οι “δράστες της ρύπανσης” των οδικών αρτηριών του Μυλοποτάμου είναι κάτοικοι οι οποίοι προμηθεύονται τον καφέ τους και στη συνέχεια, αφού τον πιούν, πετούν από το αυτοκίνητο τα απορρίμματά τους!

«Δυστυχώς η δράση που πραγματοποιήθηκε ήταν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς είναι τεράστιες οι ποσότητες απορριμμάτων που υπάρχουν σε πολλά σημεία των οδικών αρτηριών του Μυλοποτάμου», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, κάνοντας γνωστές τις δράσεις στον Μυλοπόταμο.

Επίσης, για τις δράσεις στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, την Κυριακή 22 Αυγούστου, σε ένα ιδιαίτερο χώρο στην κωμόπολη, στο θεματικό πάρκο “Ο τόπος του βοσκού” πραγματοποιήθηκε τουρνουά σκακιού. Νικητές αναδείχθηκαν ο Γιώργος Χαιρέτης, ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο, ο Κώστας Σαλούστρος, που πήρε το ασημένιο, και ο Γιώργος Κονιός, ο οποίος πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Ακολούθησε τιμητική βράβευση στον γιατρό Κωνσταντίνο Μερκούρη, διευθυντή Καρδιολογίας του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, για τη μακροχρόνια εθελοντική προσφορά του στους κατοίκους των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής, τιμητική εκδήλωση για τους πρωτοετείς φοιτητές του ΓΕΛ. Ανωγείων, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τη σχολική περίοδο 2019-2020, και διαδραστικό σεμινάριο για την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων βραβεύτηκε ο φοιτητής Εμμανουήλ Νικηφ. Χαιρέτης, που διακρίθηκε με τη συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού μορίων. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν έπαινοι σε όλους τους φοιτητές, ενώ έγινε και κλήρωση δώρων για τους φοιτητές.

Εκδηλώσεις στο Γαράζο Μυλοποτάμου

Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τιμητικές εκδηλώσεις στο Γαράζο Μυλοποτάμου. Η διεξαγωγή τους έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Μυλοποτάμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Γαράζου “Θεμιστοκλής Μαρκάκης”. Μετά το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, Μανόλη Κυρίμη, τον δήμαρχο Μυλοποτάμου, Δημήτρη Κόκκινο, και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, Ελένη Μανιού, ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Μυλοποτάμου Μανούσο Κλάδο, με θέμα “Η Παιδεία στον Μυλοπόταμο”.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Γρυντάκη, με θέμα “Η Κρήτη στην Επανάσταση του 1821”. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσική και τραγούδια οι καλλιτέχνες Γιώργος Βάμβουκας (Φλασκής) στη λύρα, Νεκτάριος Κοντογιάννης στο λαούτο, Γιώργος Κατσουλιέρης, στα λαούτο και θιαπόλη και Αλέξανδρος Καζάκης στα κρουστά, ενώ στην αφήγηση ήταν ο στιχουργός Γιώργος Κιαγιάς (Σταματογιώργης). Στο αφιέρωμα συμμετείχε το μυλοποταμίτικο χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Λάζαρου και Μανόλη Χνάρη, το οποίο και οι διοργανωτές ευχαριστούν μέσω της ανακοίνωσής τους.

Τα καθαρότερα χωριά

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η απονομή για τα καθαρά χωριά της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου. Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης κατά τον διαγωνισμό των καθαρότερων χωριών το 2021 ανέδειξε νικητές τα χωριά Αρχαία Ελεύθερνα, Φαράτσι και Άγιο Μάμα, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους των οποίων απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, την οποία παρέλαβαν οι πρόεδροί τους Κώστας Αποστολάκης, Κώστας Σιγανός και Μιχάλης Σαρρής. Στους νικητές προβλέπεται και χρηματικός έπαινος.

Τιμητικές εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τόσο στο Γαράζο, όσο και στα Ανώγεια η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών βράβευσε τους εισαχθέντες συντοπίτες από τα Λύκεια Ανωγείων, Περάματος και Πανόρμου στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ειδικές τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν σε εκείνους που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων. Αυτοί ήταν η Ευφροσύνη Ευαγγ. Σωπασουδάκη (ΓΕ.Λ. Πανόρμου) και η Δήμητρα Μιχ. Κοϊνάκη (ΓΕ.Λ. Περάματος), ενώ δόθηκαν σε όλους τους εισαχθέντες ειδικοί έπαινοι. Επίσης έγινε ειδική κλήρωση με δωροεπιταγές και έναν υπολογιστή (laptop).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σεμινάριο για την αγορά εργασίας

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν διαδραστικό και είχε ως κεντρικές ενότητες το “Πώς καταρτίζω σωστά ένα βιογραφικό σημείωμα” και “Οι απαντήσεις που προκρίνουν την πρόσληψή σε μια συνέντευξη”. Το σεμινάριο συντόνιζαν ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, πολιτικός και διοικητικός επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων με ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Χρηματοδοτήσεις, γενικός γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”, και η Αγγελική Μπουρμπούλη, διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την επιμόρφωση των δημόσιων λειτουργών στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News