Το ιστορικό κάστρο του Ρεθύμνου με την ματιά του Φρειδερίκου Φήταμ

Πολιτισμός
Το ιστορικό κάστρο του Ρεθύμνου με την ματιά του Φρειδερίκου Φήταμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτύπωσε σε 22 διαφορετικές απόψεις το ιστορικό φρούριο

Η τέχνη είναι η υπέρτατη μορφή επικοινωνίας και μέσω αυτής ο γνωστός Ρεθυμνιώτης ζωγράφος και καθηγητής Φρειδερικός Φήταμ έχει αποτυπώσει σε 22 διαφορετικές απόψεις το ιστορικό φρούριο της Φορτέτζας όλες τις ώρες της ημέρας στις τέσσερις εποχές του χρόνου.  

Η ΚΡΗΤΗ ΤV βρέθηκε στο βενετσιάνικο φρούριο όπου παρουσιάζεται η έκθεση, που αποτελεί φόρο τιμής για το ιστορικό μνημείο, ενώ τον επόμενο μήνα τρία από τα έργα του ρεθυμνιώτη ζωγράφου θα εκτεθούν σε διεθνή έκθεση στην Αγγελική Βιβλιοθήκη της Ρώμης.

Πριν από περίπου 50 χρόνια έφτασε από την Αγγλία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην πόλη των Γραμμάτων και Τεχνών και εκείνη τον αγκάλιασε με μιας. Πενήντα χρόνια μετά, ανταποδίδει την αγάπη του εκφράζοντας το δικό του «ευχαριστώ» στο Ρέθυμνο με μία μοναδική έκθεση ζωγραφικής που είναι αφιερωμένη στο σήμα κατατεθέν του.

Ο λόγος για τον καθηγητή ζωγραφικής και αγγλικής γλώσσας, Φρειδερικό Φήταμ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει στο κτίριο του Πυροβολικού στην Φορτέτζα την ατομική του έκθεση που είναι αφιερωμένη στο ιστορικό βενετσιάνικο φρούριο του Ρεθύμνου.

Η έκθεση «FORTEZZA Φόρος Τιμής», παρουσιάζει 22 μοναδικά στιγμιότυπα του φρουρίου όλες τις ώρες της ημέρας και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, για τα οποία ο ζωγράφος δούλεψε τρία ολόκληρα χρόνια, με το αποτέλεσμα να «μιλά» και να «ταξιδεύει» τους επισκέπτες.

Η πορεία του καλλιτέχνη

Γνωστός για το μοναδικό του ταλέντο στις τέχνες, ο Φρειδερίκος Φήταμ έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες του σε 23 μέχρι στιγμής ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ πίνακες και χαρακτικά του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Βρετανία, την Γαλλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Μάλιστα στα μέσα Σεπτεμβρίου, τρία από τα έργα του με την Φορτέτζα σε πρώτο πλάνο θα εκτεθούν σε διεθνή έκθεση στην Αγγελική Βιβλιοθήκη της Ρώμης.

Το ανήσυχο πνεύμα του καλλιτέχνη, τον έχει οδηγήσει σε νέες δημιουργίες, αφού ο καμβάς στο καβαλέτο του έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή, με επίκεντρο το φως και το νερό, που εμπνεύστηκε όταν στάλες της βροχής έπεφταν στο τζάμι του αυτοκινήτου του παρατηρώντας την Φορτέτζα.  

Η έκθεση που είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 23 Αυγούστου,  τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ρεθύμνου, ενώ είναι επισκέψιμη πρωί και απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News