Πολιτισμός

Δεύτερος κύκλος θεματικών ξεναγήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Πέμπτη 19 Αυγούστου και την Παρασκευή 20 Αυγούστου

Πώς συνδέονται οι αρχαιότητες με τη σταδιακή διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων μετά την Επανάσταση του 1821; Πώς αναδείχθηκε το θέμα της προστασίας των κρητικών αρχαιοτήτων σε ζήτημα διεθνούς εμβέλειας κατά τον 19ο αι.; Ποια η συμβολή των Κρητών και των ξένων αρχαιολόγων προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της νεοσύστατης Κρητικής Πολιτείας (1898-1913); Τι προέβλεπε για τις αρχαιότητες ο Αρχαιολογικός Νόμος του 1899 που θέσπισε η Κρητική Πολιτεία;
Σε μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου παρουσιάζουν εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου που έχουν μια ξεχωριστή “ταυτότητα”: Αποτελούν είτε εμβληματικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές στην Κρήτη στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, είτε τα πρώτα αντικείμενα που καταγράφτηκαν στους επίσημους καταλόγους της νεοσύστατης αρχαιολογικής συλλογής του Κρητικού Μουσείου και του μετέπειτα Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με τη φροντίδα των πρώτων εφόρων Αρχαιοτήτων, Ιωσήφ Χατζηδάκη και Στέφανου Ξανθουδίδη. Οι σημαντικοί αυτοί αρχαιολογικοί θησαυροί ανανέωσαν το διάχυτο αίσθημα του φιλελληνισμού του 19ου αι. και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα κρητικά πράγματα, συμβάλλοντας έμμεσα στις διπλωματικές εξελίξεις μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


Την Πέμπτη 19 Αυγούστου και την Παρασκευή 20 του μήνα θα γίνουν οι δύο ξεναγήσεις, στις 6 και στις 7 το απόγευμα, με τον γενικό τίτλο “Ανορυσσόμενα μαρτύρια παλαιάς δόξης”. Η αρχαιολόγος του ΑΜΗ Ειρήνη Γαλλή θα παρουσιάσει τα πρώτα πήλινα αγγεία και τα πρώτα χρυσά κοσμήματα που καταγράφηκαν στους καταλόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Εντοπίστηκαν το 1887 από χωρικούς στη θέση “Άγιος Ονούφριος” Μεσαράς και απαρτίζουν ένα από τα πρώτα σύνολα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη, όταν αυτή ανήκε ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Την ερχόμενη Τετάρτη 25/8 και την Πέμπτη 26 του μήνα, οι επόμενες δύο ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 και στις 7 το απόγευμα. Ο αρχαιολόγος του ΑΜΗ Κλεάνθης Σιδηρόπουλος θα παρουσιάσει την πρώτη μεγάλη ομάδα γλυπτών, που χρειάστηκε να αγοράσει ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου στα 1886 από τη Γόρτυνα, με σημαντικότερο το ακέραιο και σπάνιο άγαλμα φιλοσόφου, το οποίο φέρει τον αριθμό 1 στον κατάλογο των γλυπτών του Μουσείου Ηρακλείου.
Τέλος, την Τρίτη 31/8 και την Πέμπτη 2/9, δύο ακόμα ξεχωριστές ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 και στις 7 το απόγευμα. Η αρχαιολόγος του ΑΜΗ Γεωργία Φλούδα θα παρουσιάσει τις πρώτες πινακίδες Γραμμικής Β από την ανασκαφή του Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό. Με αφετηρία αυτές τις πρώτες επιγραφές, που καταγράφηκαν στους καταλόγους του Μουσείου, θα αναλύσει την ιδιαίτερη συμβολή του Βρετανού αρχαιολόγου στην κατανόηση της Γραμμικής Β και στη μελέτη των μινωικών γραφών.
Λόγω των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2810/279.064. Σημειώνεται ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργεί με εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών για την αποτροπή της διασποράς της COVID-19.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια