Μονή Φανερωμένης: Η κυρά της Ιεράπετρας «φωλιασμένη» σε βράχο

Πολιτισμός
Μονή Φανερωμένης: Η κυρά της Ιεράπετρας «φωλιασμένη» σε βράχο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά ο ναός της Μονής

Χτισμένη σε υψόμετρο 540 μέτρων, στην πλαγιά βουνού παραφυάδας της Δίκτης, η Μονή Φανερωμένης εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Φωλιασμένη μέσα σε βράχο με τον σπηλαιώδη ναό και τα φρουριακά χαρακτηριστικά, η Μονή θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σου.

Για να φτάσεις μέχρι εδώ, ξεκινώντας από τον Άγιο Νικόλαο, κατευθύνεσαι προς την Ιεράπετρα. Λίγο πριν την Παχειά Άμμο, ακολουθείς τη σήμανση για τη Μονή, ανεβαίνεις το μικρό βουνό, το οποίο είναι καταπράσινο και ανά διαστήματα υπάρχουν παγκάκια - δωρεές των πιστών. Την ημέρα που πανηγυρίζει η Μονή, στις 15 Αυγούστου, ο δρόμος είναι γεμάτος από πιστούς που επισκέπτονται περπατώντας το μοναστήρι εκπληρώνοντας το τάμα τους.

Φτάνοντας στον προορισμό σου, κόβει την ανάσα η εκπληκτική θέα. Από εδώ μπορείς να θαυμάσεις την πόλη του Αγίου Νικολάου και τον πανέμορφο κόλπο του Μεραμβέλλου με τις δαντελωτές ακτές και τα νησάκια του.

Μπαίνοντας στο μοναστήρι από την μικρή, λιτή πύλη, βρίσκεσαι σε μια όμορφη, μικρή,  λουλουδάτη αυλή, η οποία περιβάλλεται από τα κελιά των μοναχών.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που περικλείεται από αναρριχητικά φυτά και ανεβαίνοντας μία λιγάκι απότομη σκάλα, φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο του μοναστηριού, όπου βρίσκεται και το Καθολικό.

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά ο ναός της Μονής. Αντιλαμβανόμαστε ότι ουσιαστικά βρίσκεται εντός ενός τεράστιου βράχου. Πρόκειται για έναν σπηλαιώδη ναό με εντυπωσιακή είσοδο.

Εντός του ναού, μπαίνοντας αριστερά, υπάρχει άλλο, μικρό σπήλαιο, όπου και βρέθηκε-φανερώθηκε η εικόνα της Παναγίας. Έτσι πήρε και το όνομά της η Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Στο σημείο τρέχει νερό, το οποίο παίρνουν οι πιστοί ως αγιασμό.

O ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τη Ζωοδόχο Πηγή. Είναι αγιογραφημένος και λόγω και του σπηλαιώδους χαρακτήρα του σε κερδίζει με το που μπεις, μιας και το φως εδώ είναι λιγοστό και σε μεταφέρει σε εκείνη την κατάσταση που απαιτείται όταν ο άνθρωπος προσεύχεται. Η υγρασία του σπηλαίου σίγουρα έχει επιδράσει στις αγιογραφίες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

 

 

tip: Το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο των επαναστατών κατά την ενετική και οθωμανική κυριαρχία. Γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τη φρουριακή του μορφή.

tip2: Εδώ λέγεται πως λειτούργησε το πρώτο Κρυφό Σχολειό της Κρήτης, όπου φοίτησε η θρυλική Ροδάνθη η Κριτσοπούλα, η κόρη του Πρωτόπαππα της Κριτσάς. Αργότερα, μεταμφιεσμένη σε άντρα και με το ψευδώνυμο Σπανομανώλης κατατάχτηκε στο σώμα του Καπετάν Καζάνη και σκότωσε τον Χουρσίτ Αγά. Έπεσε μαχόμενη το 1823.

Πηγή: ntelogo.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News