Υακίνθεια 2021: Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μάνα

Πολιτισμός
Υακίνθεια 2021: Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μάνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Με τη συμπαραγωγή του Δήμου Ανωγείων, της Περιφέρειας Ενότητας Κρήτης  και την υποστήριξη του Γεωπάρκου Ψηλορείτης.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες «Στη  μάνα που γέννησε και τη μάνα που δε γέννησε».

Κεντρικό πρόσωπο η Μαμή Αικατερίνη Βρέντζου Κεφαλογιάννη για την αδιάκοπη πεντηκονταετή προσφορά της.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ “ΑΡΜΙ” / ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

“Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή” τραγούδια για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.

Διευθύνει ο μαέστρος Λεωνίδας Τζωρτζάκης.

Χαιρετισμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνου, Ευγένιο.

Ομιλία με θέμα «Η καρδιά της μάνας» από τον γιατρό Ντίνο Μερκούρη.

Προβολή συνέντευξης της μαμής, Αικατερίνης Κεφαλογιάννη Βρέντζου, από τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη.

Παραδοσιακά τραγούδια και άλλα από την δημοτική χορωδία ενηλίκων Μαλεβιζίου, «Θύραθεν».

«Ματωμένος γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Ερμηνεύει η Μόρφω Τσαϊρέλη, συνοδεύει στο πιάνο η Ευαγγελία Μαυρίδου.

Θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Η Στέλλα Κουκάκη στη λύρα και στο τραγούδι.

Με απολυτή ακρίβεια και σεβασμό στην κρητική παράδοση ερμηνεύει με δοξάρι ανάλαφρο και με φωνή αντάξια του κρητικού αισθήματος.

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το γυναικείο συγκρότημα του χορευτικού συλλόγου “Ακρίτες”.

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα από το Λύκειο Ελληνίδων.

Το πιο διάσημο σύνολο στην ιστορία των χορευτικών συγκροτημάτων.

Με την πολύπειρη γνώση τους, γυναίκες πανέμορφες μέσα στις στολές τους, στολές καμωμένες από το «ύφασμα» του ουρανίου τόξου, μας ταξιδεύουν με τον χορό τους.

Μουσική παράσταση φλαμένγκο με τίτλο: «Παλαιό ξύλο». Ένα ταξίδι στις διάφορες καταστάσεις της ανθρώπινης ψυχής όπου το τραγούδι, η κιθάρα και ο χορός συνυπάρχουν, για να αναδημιουργήσουν την πλήρη δύναμη μιας προγονικής μουσικής, όπως το παλιό ξύλο με το οποίο κατασκευάστηκαν τα καλύτερα όργανα. Τρεις καλλιτέχνες, μας οδηγούν σε ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα, εύκολα αναγνωρίσιμα από οποιαδήποτε κουλτούρα. “Να δω τον γιο μου, να έδωσα ένα δαχτυλάκι του χεριού μου εκείνο που περισσότερο χρειαζόμουνα” Sergio Matesanz κιθάρα, Leticia “la Volkan”  χορός, Beatriz Ballesteros τραγούδι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ “ΑΡΜΙ” / ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

Μουσική ενότητα τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη από την Μεικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Διευθύνει η Λένα Χατζηγεωργίου. Στο πιάνο συνοδεύει η Ελένη Περισυνάκη.

Θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Η Μαρία Σκουλά στη λύρα και στο τραγούδι. Η Μαρία ευτύχησε να έχει ακούσματα από τον αείμνηστο παππού της, Νεοκλή Σαλούστρο (μαντολίνο) και στη συνέχεια διδάχτηκε το μουσικό «αίσθημα» από τον ευγενή της πατέρα Μανώλη Σκουλά (λαούτο). Σπουδάζει τη Λύρα και η ανησυχία της την οδηγεί πέραν της παράδοσης. Δωρικό και ουσιώδες το μουσικό αποτέλεσμα.

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Το γυναικείο συγκρότημα του χορευτικού συλλόγου “Ακρίτες” είναι ένα νεοσύστατο σχήμα από έμπειρους και γνωστούς χορευτές. Ανοίγουν φτερά για σπουδή και ερμηνεία πέρα των δεδομένων, για αυτό και επέλεξαν το ευρηματικό αυτό όνομα. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα από το Λύκειο Ελληνίδων.

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις γυναίκες του Ποντιακού Συλλόγου Ηρακλείου, “Εύξεινος Λέσχη Ποντίων”. Οι καημοί της ιστορίας του ελληνισμού από τον Πόντο, στα πόδια, στο σώμα, στους ώμους των χορευτών. Περήφανοι και ταπεινοί, με πίστη ακλόνητη στην παράδοση, μας οδηγούν χωρίς λόγια στη συγκίνηση και τα δάκρυα.

Τραγούδια από την ενότητα “Ο ήλιος βασιλεύει με σημάδι” Η Μαρία Κώτη με την υπέροχη χροιά της, μια φωνή με ψυχικό βάθος, μια ερμηνεύτρια που τιμά κάθε λέξη μοναδικά. Μαζί της ο Μιχάλης Κώτης (λάφτα, κιθάρα) και ο Μανώλης Κανακάκης (κανονάκι) σε μια παράσταση με παραδοσιακά κι έντεχνα τραγούδια που περιγράφουν ή αναφέρονται, άλλοτε άμεσα κι άλλοτε υπαινικτικά, σε ιστορίες γυναικών – μητέρων που δε γέννησαν.

Τραγούδια της Μεσογείου με τις Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή. Οι “ιέρειες της πολυπολιτισμικότητας” παρουσιάζουν μια παράσταση μοναδικής αισθητικής που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, τον σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου.

Μουσική παράσταση φλαμένγκο με τίτλο: «Παλαιό ξύλο».

Ένα ταξίδι στις διάφορες καταστάσεις της ανθρώπινης ψυχής όπου το τραγούδι, η κιθάρα

και ο χορός συνυπάρχουν, για να αναδημιουργήσουν την πλήρη δύναμη μιας προγονικής μουσικής. Ο Ισπανός γνωστός σολίστας και δημιουργός  Sergio Matesanz έστησε τρεις παραστάσεις ειδικά για τα Υακίνθεια. Στο τραγούδι η κραυγή του φλαμέγκο, Beatriz Ballesteros, ερμηνεύει με τον σπαραγμό που κατοικεί βαθιά μέσα μας και βγαίνει, όταν το άδικο μας πνίγει και όταν ο έρωτας γίνεται βάναυσος, ακατανόητος και γι’ αυτό, ίσως, σπουδαίος. Sergio Matesanz κιθάρα, Leticia “la Volkan”  χορός, Beatriz Ballesteros τραγούδι

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ “ΑΡΜΙ” / ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

Παραδοσιακά και άλλα τραγούδια από την χορωδία του Δήμου Ανωγείων. Διευθύνει ο Θάνος Γιακουμάκης.

Ελληνικά τραγούδια με τις Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή. Μια ψυχή σε δυο φωνές, οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Πολυδιάστατες ερμηνεύτριες με κομψότητα και διαφάνεια κρυστάλλου.

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το γυναικείο συγκρότημα του χορευτικού συλλόγου “Ακρίτες”.

Η Μόρφω Τσαϊρέλη, μια σπουδαία ερμηνεύτρια με σπαρακτική φωνή που ισορροπεί ανάμεσα στο λυρισμό και το δράμα, ερμηνεύει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο πιάνο η Ευαγγελία Μαυρίδου.

Μουσική παράσταση φλαμένγκο με τίτλο: «Παλαιό ξύλο». Ένα ταξίδι στις διάφορες καταστάσεις της ανθρώπινης ψυχής όπου το τραγούδι, η κιθάρα και ο χορός συνυπάρχουν, για να αναδημιουργήσουν την πλήρη δύναμη μιας προγονικής μουσικής.

“Κανείς δεν κατάλαβε το άρωμα της σκοτεινής μανόλια της κοιλιάς σου. Κανείς δεν ήξερε το μαρτύριό σου ένα κολίβριο αγάπης ανάμεσα στα δόντια. Όλες οι μάνες έχουν θλίψη

αλλά η δική σου είναι μεγαλύτερη γιατί στη μήτρα σου δεν έχεις αυτό που τόσο πολύ ήθελες”. Sergio Matesanz κιθάρα, Leticia “la Volkan”  χορός, Beatriz Ballesteros τραγούδι.

Χορευτικός διάλογος επί σκηνής ανάμεσα στη Φένια Χαιρέτη, από το χορευτικό σύλλογο “Ακρίτες”, και την Ισπανίδα Leticia “la Volkan”.

Φένια Χαιρέτη: Όταν χορεύει, νομίζεις ότι την ακούς να κουβεντιάζει. Περιγράφει με μικρά βήματα,  συναισθήματα, ερωτηματικά και βεβαιότητες. Με τα χέρια στην έκταση, στροβιλίζεται οδηγώντας μας σε ένα ταξίδι μέχρι τη Μινωική Κρήτη. “La Volkan” είναι το ψευδώνυμό της Leticia, που θα πει Ηφαίστειο! Με απόλυτη έκφραση του πάθους, διηγείται χορεύοντας. Κόβει την ανάσα, όταν «εκρήγνυται» με τα πολύκροτα βήματα και τις χειρονομίες. (Η προτομή της Μαμής Αικατερίνης Βρέτζου – Κεφαλογιαννη.

Ένα έργο τέχνης, της γνωστής Ιταλίδας γλύπτριας ΛάουραΤζίτζη, που ήρθε ειδικά από την Μπολόνια, καλεσμένη των Υακινθείων.

Δείγμα ευγνωμοσύνης για την πενηντάχρονη προσφορά της Μαμής στην κοινωνία των Ανωγείων. Ένα έργο που αποτυπώνει μοναδικά τα συναισθήματα της μητρότητας και το γλυκό χαμόγελο μιας κουρασμένης μάνας. Το έργο αφού ολοκληρωθεί σε μπρούντζο θα τοποθετηθεί στο Κέντρο Υγείας  Ανωγείων μαζί με τις ήδη υπάρχουσες προτομές των αείμνηστων Γιατρών Νικολάου Μανούσου και Κωνσταντίνου Κουνάλη

Ο Αριστείδης Χαιρέτης είπε για την μαμή:

Μπορεί να μην εγέννησες μα άφησ’ το δά κι οχιάλλο γιατί ‘σαι Μάνα Ανωγειανή με τα παιδιά των άλλω. )

Ομάδα Υακινθείων

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News