Στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & το 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα τιμηθεί ο Σταύρος Ξαρχάκος

Πολιτισμός
Στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & το 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα τιμηθεί ο Σταύρος Ξαρχάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμώμενη προσωπικότητα των δύο Φεστιβάλ, μία μυθική μορφή της Ελληνικής μουσικής, ο διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος

Το «8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» - ο πεντάστερος πολιτιστικός θεσμός που έβαλε τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης στον χάρτη των πιο μεγάλων Διεθνών Φεστιβάλ του πλανήτη, αλλά και το εντυπωσιακά ανερχόμενο «2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», ανοίγουν μαζί την αυλαία τους, καλωσορίζοντας και πάλι ζωντανά το εγχώριο και διεθνές σινεφίλ κοινό, τους δημιουργούς, τους πολιτιστικούς πρεσβευτές και τους επίσημους προσκεκλημένους, σε με μια μοναδική Τελετή Έναρξης το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στις 21.00 μ.μ. στην Παραλιακή Πλατεία Πολιτισμού, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα της Ιεράπετρας και κάτω από τον έναστρο ουρανό της Κρήτης.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, η καταξιωμένη δημιουργός και αφοσιωμένη οραματίστρια των δύο θεσμών, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια των δύο Φεστιβάλ κ. Ελένη Βλάσση, θα κηρύξει επί σκηνής την έναρξη της λαμπερής αυτής ετήσιας

Αυγουστιάτικης γιορτής, που επιστρέφει και πάλι ζωντανά φέτος για 14 ημέρες και θα τονίσει τη σημασία και την αναγκαιότητα της διατήρησης, αλλά και της ενδυνάμωσης του Πολιτισμού στην εποχή της πανδημίας: «Για 14 μέρες θα βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί, χέρι-χέρι, στους θερινούς κινηματογράφους, στις σκοτεινές αίθουσες προβολών, θα ανοίξουμε ξανά τα μικρόφωνα στη σκηνή, κρατώντας συντροφιά στο σινεφίλ κοινό, που μας επιβραβεύει πάντα με γέλιο, αγκάλιασμα, χειροκρότημα, συγκοινωνούντα δοχεία στο πανί του κινηματογράφου και στις μεγάλες πλατείες, από την Παραλιακή Πλατεία μέχρι το Ενετικό Φρούριο και το Τζαμί, εδώ στον Νότο, στο σταυροδρόμι των Πολιτισμών και των Ηπείρων, όπου συναντιέται η Ανατολή με την Δύση, η Μεσόγειος με τα Βαλκάνια, η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική».

Τιμώμενη προσωπικότητα των δύο Φεστιβάλ, μία μυθική μορφή της Ελληνικής μουσικής, ο διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. Ο πολυσχιδής μουσικός δημιουργός θα παρευρεθεί επί σκηνής μαζί με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Βλάσση στην Τελετή Έναρξης και θα πλαισιωθεί ζωντανά σε ένα μοναδικό μαγικό μουσικό event, από μία πλειάδα guest stars, τον Γιώργο Παντερή Ψαρρό με το σχήμα Νότιοι Άνεμοι, τον Αλέξανδρο Lyra, τον Γιάννη Ψυλλάκη με το σχήμα Νότος, τον Γιώργο Λουτσέτη και την Ελευθερία Κοκοτσάκη, εκτελώντας και ερμηνεύοντας τις μεγαλύτερες επιτυχίες του από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, ενώ οι Σχολές Χορού Δημήτρη Καπαράκη θα χορέψουν χασάπικο, ζεϊμπέκικο και πεντοζάλι.

Ταυτόχρονα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, θα τονίσει φέτος τη σπουδαιότητα της σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας και την ανάγκη συνύπαρξης της ψηφιακής πραγματικότητας μαζί με τη ζωντανή, αναδεικνύοντας τον πυρήνα των δύο Φεστιβάλ, που δεν είναι άλλος, από την προβολή του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού κινηματογράφου και των Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών με ένα ολοένα και ευρύτερο διεθνές κοινό. Καθώς πέρυσι σημειώθηκε μια τεράστια επιτυχία, αφού χιλιάδες θεατές από πολλές χώρες του πλανήτη παρακολούθησαν τα δύο Φεστιβάλ στην «ψηφιακή πλατεία» τους. Έτσι και φέτος όλες οι ταινίες των δύο Φεστιβάλ θα προβάλλονται καθημερινά Online 24 ώρες το 24ωρο από την ιστοσελίδα τους:

θα διαγωνιστούν για τα Βραβεία των δύο Φεστιβάλ, υπό τα βλέμματα των διακεκριμένων προσωπικοτήτων των Τεχνών και των Γραμμάτων, που απαρτίζουν και φέτος τις Κριτικές Επιτροπές των Διαγωνιστικών Τμημάτων. Και θα ταξιδέψουν το κοινό με μαγικές εικόνες σε όλη τη γη, αναδεικνύοντας τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των δύο Φεστιβάλ με μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων και μια σειρά από σύγχρονα θέματα, όπως η πανδημία, η οικονομική λιτότητα, ο ρατσισμός, οι κοινωνικοπολιτικές διακρίσεις, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταγραφή μνήμης, η κλιματική αλλαγή, καθώς και θέματα που σχετίζονται με όλες τις μορφές τέχνης, τη μυθολογία, τις βιογραφίες, τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, την Ιστορία.

Τα δύο Φεστιβάλ, που κατέχουν την ταυτότητα EFFE (Europe for FesUvals, FesUvals for Europe)  του European FesUvals AssociaUon συνάπτοντας διεθνείς συνεργασίες και συνδιοργανώσεις, χάραξαν νέους κινηματογραφικούς και εμπορικούς δρόμους ανάμεσα σε 73 χώρες του κόσμου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Φεστιβάλ  τελούν υπό την αιγίδα  και την χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της ΕΡΤ, του KRHTH TV , του “China Dream”, του Δήμου Ιεράπετρας, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ιεράπετρας, του νομού Λασιθίου και της Κρήτης.

Για μία ακόμη χρονιά, θα δώσουν και πάλι έμφαση στον περιφερειακό και αποκεντρωμένο χαρακτήρα τους, καθώς όλες οι ταινίες θα προβάλλονται και εκτός της Πόλης της Ιεράπετρας - στους δήμους και στις κοινότητες του Νομού Λασιθίου και της Κρήτης . Αλλά και μετά τη λήξη τους τα Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν σε όλες τις πρωτεύουσες της Μεγαλονήσου, στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου, προβάλλοντας τις βραβευμένες ταινίες και αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα του κάθε τόπου.

Φέτος, το «8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» είναι αφιερωμένο στην Υγεία και το Ασφαλιστικό Σύστημα και στην Τελετή Εναρξης θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση Πανδημία, ενώ το «2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards» είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και θα παρουσιάσει τη ταινία “Το Ανίκητο πλοίο της Επανάστασης” (που προβάλετε στο ημερολόγιο δράσεων της επιτροπής Ελλάδα 2021). Παράλληλα, υπό την αιγίδα των δύο Φεστιβάλ θα διεξαχθούν  το “2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης” με την Καίτη Παπαδάκη και το Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη, καθώς και το “2ο Φεστιβάλ Μουσικής” με ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες, την Πέμπτη 12 Αυγούστου και ώρα 9 το βράδυ στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» και του «2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», Ελένη Βλάσση, αλλά και οι ακούραστοι, δημιουργικοί και πάντα χαμογελαστοί άνθρωποι της Οργανωτικής Ομάδας, σας προσκαλούν όλες και όλους και σας περιμένουν, ζωντανά και ψηφιακά, 7 - 21 Αυγούστου 2021, εδώ στο ζεστό φιλόξενο αραξοβόλι της Ιεράπετρας, που έγινε διεθνές κινηματογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, «εδώ στον Νότο για να ταξιδέψετε σε όλον τον κόσμο!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News