Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

«Για θύμισε μου»: Σαρώνει τα βραβεία

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 9:00 μμ, Θερινός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ»

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Ανδριανή Αγγελιδάκη και η Αμαλία Ζαργιανάκη

Τον Οκτώβριο του 2019 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό η ταινία “Για θύμισέ μου”, που πραγματεύεται τη σχέση φροντιστών και ασθενών με Αλτσχάιμερ. Η ανταπόκριση του κοινού από την πρώτη στιγμή ήταν μοναδική.


Η ταινία, καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, συμμετείχε και διαγωνίστηκε σε διαδικτυακά - και όχι μόνο - φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο (με τον τίτλο “Remind me”) και έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής 15 βραβεία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Παράλληλα διαγωνίζεται σε διάφορα ανεξάρτητα διεθνή φεστιβάλ με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Βραβεία-διακρίσεις

Η ταινία απέσπασε τα εξής βραβεία-διακρίσεις:
* New Jersey Film Awards June 2021:
- Best Feature Film (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους).
- Best Actress (Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός): Ανδριανή Αγγελιδάκη.
* South America Awards June 2021 Brazil:
- Best Supporting Actress: Ανδριανή Αγγελιδάκη.
- Social Impact Award Feature Film: Μαρία Σβολιαντοπούλου και Αντώνης Ρενιέρης.
- Best Sound Design: Μάνος Συγλέτος.
* Hong Kong Indie Film Festival May 2021:
- Γενικό βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Ηθοποιού (Best Actress in a Feature Film): Αμαλία Ζαργιανάκη και Ανδριανή Αγγελιδάκη.
* Actors Awards Los Angeles May 2021:
- Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός σε Δραματική Ταινία Μεγάλου Μήκους (Best Actress in a Drama): Αμαλία Ζαργιανάκη.
* The Independent Awards London May 2021:
- Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός (Best Actress): Αμαλία Ζαργιανάκη.
* Στο Hollywood Indie Film Awards May 2021 απέσπασε τα βραβεία:
- Καλύτερη Πρωτότυπη Ιστορία (Best Original Story): Μαρία Σβολιαντοπούλου.
- Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός (Best Actress): Αμαλία Ζαργιανάκη.
- Best Makeup & Hairstyling: Κατερίνα Πάνου και Έλσα Τσαουσάκη.
* Στο Brazil International Monthly Independent Film Festival (www.bimiff.com) Rio De Janeiro για τον μήνα Μάρτιο 2021 απέσπασε 3 βραβεία:
- Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός σε ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους: Αμαλία Ζαργιανάκη.
- Καλύτερος Άνδρας Ηθοποιός σε ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους: Πέτρος Φαρσαράκης.
- Βραβείο για το Καλύτερο Sound Design σε ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους: Μάνος Συγλέτος.
* 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Αύγουστος 2020):
- Απέσπασε το βραβείο μοντάζ (Μανόλης Τσουρουνάκης), βραβείο καλύτερου αυθεντικού τραγουδιού (σύνθεση-ερμηνεία Βούλα Στρατάκη σε στίχους της Δέσποινας Σπαντιδάκη), καθώς επίσης και το Βραβείου Κοινού Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, για το οποίο ψήφισε το κοινό διαδικτυακά.

Μια ταινία για το Αλτσχάιμερ

Σκοπός της ταινίας είναι η επιβράβευση των φροντιστών των ανθρώπων που νοσούν, καθώς και να ενημερώσει το κοινό και να τους προτρέψει να οικειοποιηθούν και να εξοικειωθούν με τη νόσο.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Όλα ξεκινούν όταν ένα “γκρουπ θέραπι” φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ συναντιέται με σκοπό να μιλήσει για τους φόβους, τις ενοχές, τις άσχημες και καλές στιγμές που έζησε. Μέσα στην ομάδα αυτή βρίσκεται η Ελένη. Πρόκειται για μια νέα φροντιστή, που δεν μπορεί να δεχτεί πως η μητέρα της δε θα τη θυμάται. Στιγμές έντονης αγωνίας και πόνου διαδραματίζονται και πρωταγωνιστούν στη ζωή της. Όχι όμως για πολύ. Γιατί κάποια στιγμή φτάνει η ώρα της αποδοχής...
Το “Για θύμισέ μου” αποτελεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα που πραγματεύεται και προσεγγίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Την προσπάθεια αγκάλιασαν και πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί με ειδικές guest συμμετοχές σε πολύ ιδιαίτερους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Κώστας Αποστολάκης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιώργος Χρανιώτης, η Τάνια Ρόκκα και ο Γιάννης Τσουρουνάκης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημιουργού και επισκέφτηκαν το νησί για τις ανάγκες των γυρισμάτων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019. Όλα τα έσοδα από τις προβολές, στις οποίες ήταν αρωγός, έχουν διατεθεί στην “Αλληλεγγύη Ηρακλείου” - Εταιρεία Alzheimer και Υγιούς Γήρανσης.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Ηράκλειο στις 30 Οκτωβρίου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου “Αστόρια”. Τη βραδιά παρουσίασε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και την ταινία προλόγισε ο μεταφραστής και συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.
Ακολούθησαν sold out προβολές σε όλη την Κρήτη και την Αθήνα, ενώ τον Φεβρουάριο ξεκίνησε το ταξίδι της στη Βόρεια Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν προβολές στα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Γρεβενά και την Κοζάνη με μεγάλη επιτυχία και πληθώρα κόσμου να συγχαίρει τη Μαρία και την ομάδα της για την προσπάθεια και το άρτιο αποτέλεσμα. Προγραμματίστηκαν επιπλέον προβολές σε Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και σε άλλες πόλεις και νησιά της χώρας, οι οποίες όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Οι συντελεστές του φιλμ

Οι συντελεστές της ταινίας είναι:
Σενάριο: Μαρία Σβολιαντοπούλου.
Σκηνοθεσία: Αντώνης Ρενιέρης, Μαρία Σβολιαντοπούλου.
Ηχοληψία: Μάνος Συγλέτος, Άλεξ Κουναλάκης.
Κάμερα: Μάνος Λιανδράκης.
Μοντάζ: Μάνος Τσουρουνάκης.
Graphics Design: Θοδωρής Δούσμανης, Άρης Βεϊσάκης.
Make up artist: Κατερίνα Πάνου.
Βοηθός μακιγιάζ : Paula Alexandra Iftimiciuc, Σέβη Μακράκη.
Hair Stylist: Έλσα Τσαουσάκη, Μαρίνα Παπαδάκη.
Styling: Βέρα Μαθιουδάκη.
Σκηνογραφία: Γιάννα Καλαϊτζάκη, Ελένη Βασιλικού.
Φωτογραφίες πλατό: Στέλλα Βαρδάκη, Μαρία Δακανάλη, Παύλος Βερίγος.
Νομική σύμβουλος: Έφη Δρακογιαννάκη.
Βοηθός παραγωγής: Φωτεινή Στεφανάκη.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Χρήστος Αδαμάκης.
Πρωταγωνιστούν: Ανδριανή Αγγελιδάκη, Αμαλία Ζαργιανάκη.


Τους ρόλους υποδύθηκαν οι: Πέτρος Φαρσαράκης, Γιώργος Κανάκης, Σταυρούλα Μηλιού, Λιλιάνα Νιταδωράκη, Γιάννης Σταρίδας, Νίκος Τζουλιαδάκης, Εύα Καλμπάκη, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Χαρά Χειλαδάκη, Γιώργος Κανάκης, Πάνος Ιωαννίδης, Ξανθίππη Βουτσαλά, Γιάννης Σουγκλάκος, Κώστας Βεζυράκης, Μαρία Χαλαμπαλάκη, Ειρήνη Τζιράκη, Ιωάννα Χωματά, Γιώργος Φραγκιαδάκης, Χάρης Σουλτάτος και Χρυσά Κυρατζή.
Το τραγούδι των τίτλων έχουν επιμεληθεί η Δέσποινα Σπαντιδάκη στους στίχους και η Βούλα Στρατάκη στη μουσική και το τραγούδι.
Το soundtrack ερμηνεύουν οι “Bouche Fermee” σε σύνθεση της Μαρίας Γούβαλη με πρωτότυπη μουσική, εμπνευσμένη από το σενάριο και τη θεματολογία της ταινίας (βρίσκεται διαθέσιμο στο YouTube).


Η προσπάθεια είναι 100% εθελοντική - συμμετείχαν πάνω από 80 εθελοντές - και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πανελλήνιου Οργανισμού Νόσου Alzheimer, της Εταιρείας Αlzheimer Αθηνών, της “Αλληλεγγύης Ηρακλείου” -Εταιρεία Alzheimer και Υγιούς Γήρανσης και της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Ομίλου “ΚΡΗΤΗ TV” και του entospolis.gr στην επικοινωνία.

Στο διαδίκτυο

Η επίσημη καταχώριση της ταινίας στο IMDb είναι στο: https://www.imdb.com/title/tt11374306/
Τα επικοινωνιακά μέσα που διαθέτει η παραγωγή της ταινίας είναι τα παρακάτω:
- Facebook Fan Page: https://www.facebook.com/giathimisemou/
- Instagram: https://www.instagram.com/giathimisemou/
- Site: https://giathimisemou.wordpress.com/
- YouΤube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCTBz_zkGzZCBLVmREpf9ARQ
- Email: giathimisemou@gmail.com.

Ημερομηνίες προβολής

Πέμπτη 15 Ιουλίου – Θερινός Κινηματογράφος Ιεράπετρας στις 21:30 (η ταινία συμμετέχει και φέτος στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ιεράπετρας Κύρβεια 2021)

Κυριακή 25 Ιουλίου – Θερινός Κινηματογράφος Ηρακλείου «Βηθλεέμ» στις 21:00

Προπώληση εισιτηρίων από το Έναστρον Καφέ στην πλατεία Ελευθερίας .

Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό COVID-19.  Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Όλα τα έσοδα από την προβολή της ταινίας στο Ηράκλειο, θα διατεθούν στην Αλληλεγγύη Ηρακλείου Εταιρία Alzheimer και υγιούς Γήρανσης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια