Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης: «Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη»

Η έκθεση διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εγκαινιάζει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουλίου, στις 18.30, την περιοδική  έκθεση ‘Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη, στο πλαίσιο των  δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Για την έκθεση θα μιλήσουν η Δρ Στέλλα Μανδαλάκη, Προϊσταμένη του ΑΜΗ, ο κ. Κωνσταντίνος Κανάκης,  υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Δρ Ειρήνη Νικολακοπούλου, αρχαιολόγος του  ΑΜΗ, και ο κ. Μιχάλης Κοπιδάκης, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Ασιτών.

Αίθουσα Διαλέξεων στον όροφο του Μουσείου. Είσοδος Ελεύθερη για την εκδήλωση.

Λόγω των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης 18.00-18.30).

Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση, όπλα, λάφυρα, παράσημα και σφραγίδες, προέρχονται από δωρεά της οικογένειας του Ιωάννη Πολυξίγκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Πρόκειται για προσωπικά αντικείμενα με ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική αξία ως κειμήλια από τη πολυσχιδή δράση του οπλαρχηγού.

Ταυτόχρονα όμως αποτελούν πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για την ταραγμένη περίοδο που οδήγησε στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και την πραγμάτωση του οράματος των  αγωνιστών του 1821 για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και αυτόνομη, που συμμετείχε στις διεθνείς εξελίξεις των  αρχών του 20ου αι.

Διάρκεια έκθεσης 2 Ιουλίου έως 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργεί με εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19.

Κεντρική φωοτγραφία αρχείου 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια