Δίσκος της Φαιστού: Τι γνωρίζουμε για ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας

Κρήτη
Δίσκος της Φαιστού: Τι γνωρίζουμε για ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άποψη του δρ. Μηνά Τσικριτσή για τον Δίσκο της Φαιστού

  Στην ανακάλυψη του Δίσκου της Φαιστού αναφέρεται στη διάρκεια σεμιναρίων ο ερευνητής αιγαιακών γραφών, δρ. Μηνάς Τσικριτσής.

Όπως σημειώνει:

" Στις 3 Ιουλίου 1908, ο αρχαιολόγος Λ. Περνιέρ ανακαλύπτει τον Δίσκο της Φαιστού στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, στη νότια Κρήτη παράλληλα στον χώρο αυτό βρέθηκε και μια επιγραφή με Γραμμική Α γραφή.

 Ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐτζι Περνιέ βρήκε αυτό τον εντυπωσιακά άθικτο δίσκο (17ος π.Χ. αι.). Ο Δίσκος  χρονολογείται στην αρχή των Νεοανακτορικών χρόνων και φέρει Ιδεογράμματα σημεία και στις δύο όψεις, που αποτυπώθηκαν με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν νωπός. Πρόκειται λοιπόν για την παλαιότατη ένδειξη τυπογραφίας στον κόσμο, αναπαραγωγής γραπτών κειμένων με καλούπια σημείων. Και οι δύο επιγραφές έχουν αποτυπωθεί σε σπειροειδή διάταξη, από την περιφέρεια προς το κέντρο. (Μερικά σημεία απο τον Δίσκο  ). Συνολικά τα σημεία στις δύο όψεις του δίσκου είναι 242. Αυτά διαρρυθμίζονται σε 61 ομάδες (λέξεις), πού η κάθε μία χωρίζεται από την άλλη με κάθετες εγχάρακτες γραμμές. Ο αριθμός των σημείων σε κάθε λέξη ποικίλλει από δύο έως επτά. Οι λέξεις στην Α πλευρά του δίσκου είναι 30 ενώ στην Β πλευρά του είναι 31. 

Αναρίθμητες προσπάθειες έχουν γίνει για την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού, χρησιμοποιώντας τελείως διαφορετικές μεθόδους και καταλήγοντας σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα για το σκοπό, το περιεχόμενο του, και τους δημιουργούς του. 

Σας είναι γνωστό ότι μέχρι και σήμερα ο Δίσκος της Φαιστού παραμένει ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί με σιγουριά ούτε ο σκοπός της κατασκευής του ούτε και το νόημα των αναγραφομένων σε αυτόν. Στην συνέντευξη  που ακολουθεί στη αρχή παρουσιάζω διάφορες απόψεις από επιστήμονες και ερασιτέχνες αρχαιολόγους που  έχουν επιχειρήσει κατά καιρούς να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του, με τις θεωρίες να μην έχουν τέλος.   

Για την άποψη μου για τον Δίσκο της Φαιστού και την πιθανή ερμηνεία του πατήστε (ΕΔΩ)

Σας γνωρίζω ότι μετά την πολυφασματική ανάλυση του που κάναμε σε συνεργασία με το ΙΤΕ τμήμα Λέιζερ φαίνεται ότι η κατασκευή του έγινε απο δύο άτομα. Ένας που μάθαινε και ένας δάσκαλος του τον διόρθωνε (αυτό φαίνεται απο τις πολλές διορθώσεις που έχει και στις 2 πλευρές του). Αυτή την περίοδο δουλεύω τα Κρητικά Ιερογλυφικά νομίζω ότι σύντομα προς το τέλος της χρονιάς  θα έχω νέα στοιχεία για σας ενημερώσω για την πορεία αποκρυπτογράφησης του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News