Πρεμιέρα στην Κρήτη για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» - Ο Γιάννης Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο

Πολιτισμός
Πρεμιέρα στην Κρήτη για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» - Ο Γιάννης Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Κυριακή,04 Ιουλ 2021, 21:30
Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Η παράσταση ταξιδεύει σε πόλεις του νησιού

Το έργο του Αισχύλου “Προμηθέας Δεσμώτης”, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, παρουσιάζουν το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το Θέατρο “Πορεία”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στην Κρήτη παραστάσεις θα δοθούν στις μεγάλες πόλεις, ενώ η πρεμιέρα θα δοθεί στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά την Κυριακή 4 Ιουλίου.

Με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και τον Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα έργο που αποκαλύπτει τη βαθιά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου. Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του “ανελέητου” Δία. Πρόκειται για έναν ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας.

Η σύλληψη, η δομή και η επεξεργασία του μύθου έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας θεϊκής τυραννίδας. Ο “Προμηθέας Δεσμώτης” είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την “Ορέστεια”, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Με όχημα τη μουσική, οι ηθοποιοί δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και αναδεικνύουν το έργο σαν μια σπαρακτική επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

Μετά τα Χανιά, η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ και του Θεάτρου “Πορεία” θα ταξιδέψει σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Ιεράπετρα, για να συνεχίσει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα φτάνοντας μέχρι το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News