Η «Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτση ταξιδεύει στην Κίσσσαμο

Πολιτισμός
Η «Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτση ταξιδεύει στην Κίσσσαμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου , Αύλειος χώρος 1ου Δημοτικού Σχολείου, ώρα 21:15

Η πρώτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης για το καλοκαίρι 2021 είναι η «Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτση, το πιο ερωτικό έργο της κρητικής δραματουργίας, μέσα από την ανανεωτική σκηνοθετική ματιά του Μάνου Βαβαδάκη.

Η Πανώρια διαδραματίζεται στο βουνό της Ίδης και αφορά στον παράφορο έρωτα δύο βοσκών, του Γύπαρη και του Αλέξη, για δυο βοσκοπούλες, την Πανώρια και την Αθούσα αντίστοιχα, οι οποίες πεισματικά αρνούνται τον γάμο και κάθε δέσμευση που θα τις κρατά σπίτι και θα τις αποτρέπει από την απόλαυση των βουνών και του κυνηγιού.

Ούτε οι συμβουλές της προξενήτρας Φροσύνης κι η νουθεσία του Γιαννούλη, πατέρα της Πανώριας, κατορθώνουν να κάμψουν την απόφαση των δύο κοριτσιών.

Μόνο η παρέμβαση του θεού Έρωτα, μετά από δέηση που πραγματοποιούν οι νέοι στον ναό της Αφροδίτης απάνω στην Ίδη, θα καταφέρει τις δύο βοσκοπούλες να τους αγαπήσουν, οδηγώντας την κωμωδία σε ένα ευτυχισμένο ανθόσπαρτο τέλος. 

Ο Γεώργιος Χορτάτσης συγγράφει την Πανώρια, ένα από τα τρία σωζόμενα έργα του, στην τελευταία δεκαετία του 16ου αιώνα και σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Κριαρά αποτελεί έργο «σταθμό για τη νεοελληνική δραματουργία». Λαμπρός χειριστής του δεκαπεντασύλλαβου, πλέκει στο κρητικό ιδίωμα ένα εξαιρετικό δείγμα ποιμενικής κωμωδίας, στη ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του οποίου, εμφανίζονται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  του νεοελληνικού πολιτισμού.

Στην άγρια ομορφιά του κρητικού ορεινού περιβάλλοντος, που αποπνέει μυστήριο και δέος, συντελείται μία ενδιαφέρουσα σύγκλιση λαϊκών και αναγεννησιακών αντιλήψεων για τη ζωή, για τη σχέση της με τον θάνατο, για τον ανιμισμό της φύσης, για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και για τη φυσική ανάγκη του ανθρώπου για συνύπαρξη.

Αυτή η σύζευξη πολιτιστικών στοιχείων, καταδεικνύει την πλούσια πολιτισμική ώσμωση που συντελέστηκε στο νησί κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Έρωτας. Ο αιώνιος, ο ανίκητος, ο ατελέσφορος, ο βίαιος, ο εγωιστικός, ο κρυφός, ο παθητικός, ο πικρός, ο υπαρξιακός, ο υπέροχος. Ο Έρωτας, ένα από τα δύο αιώνια αινίγματα της ύπαρξης, μαζί με το θάνατο, βρίσκει στο Χορτάτση την ιδανική φωνή.

 Στο ειδυλλιακό επίπλαστο τοπίο του Ψηλορείτη, τα πάθη και ο πόνος κάθε ερωτευμένου, ακουμπούν στους στίχους του, βρίσκοντας την χαμένη ειλικρίνεια της

παιδικής μας ηλικίας. Σε ένα ονειρικό περιβάλλον, όπου οι αρχαίες δοξασίες συνταιριάζουν με την χριστιανική αντίληψη της δημιουργίας, κάθε τι είναι γιγαντωμένο, σαν τους ορεινούς όγκους που τρυπούν τον ουρανό. Στην παράσταση επιχειρείται μια επαναπροσέγγιση της κρητικής λογοτεχνίας, μιας βαθιάς κατανόησης της ρίζας της παράδοσης στον λόγο, επενδύοντας στην ποιότητα του χιούμορ, που προβάλλει την διασκεδαστική και παράδοξη όψη της πραγματικότητας.

Διασκευή, Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης

Σκηνικά, Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Μουσική: Μιχάλης Παρασκάκης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Κίνηση: Έλενα Σταυροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευτυχία Φραντζεσκάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Μάνος Στεφανάκης, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευτυχία Φραντζεσκάκη, Νικόλας Χανακούλας, Στέλλα Βογιατζάκη, Μαρίνα Πανηγυράκη, Μάνος Βαβαδάκης.

 Φωτογραφίες: Γιώργος Αναστασάκης

Trailer-Video: Πάρης Χαμουρίκος

Σχεδιασμός αφίσας: Γκέλυ Καλαμπάκα

 Κίσσαμος,  Παρασκευή 25  Ιουνίου, 21:15

Αύλειος χώρος 1ου Δημοτικού Σχολείου

Γενική Είσοδος: 8€

Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου 1 ώρα πριν από την  παράσταση αποκλειστικά με ανέπαφη συναλλαγή POS

Πληροφορίες: Γραφεία Θεάτρου (τηλ. 2821044256 – 2821023333)

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ σύμφωνα με τις «Οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων ακροαμάτων και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς (υπαίθριους) χώρους», που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στις 24/5/2021 μετά από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.31950 (ΦΕΚ 2141/Β’/22-5-2021)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News