Μουσείο Ακρόπολης: Γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Νίκος Σταμπολίδης

Πολιτισμός
Μουσείο Ακρόπολης: Γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Νίκος Σταμπολίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο «τιμόνι» του Μουσείου Ακρόπολης

Η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακοίνωσε σήμερα στην Υπουργό, δια του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και Προέδρου της Επιτροπής καθ. Δημήτρη Παντερμαλή, την επιλογή, στην οποία κατέλεξε.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης εξελέγη παμψηφεί ως πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η διεθνής επταμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον καθ. Δημ. Παντερμαλή και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τ. Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σόλ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα, αξιολόγησαν με άριστα το έργο, την εμπειρία και την προσωπικότητα του Νίκου Σταμπολίδη.

Η Λίνα Μενδώνη, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παντερμαλή για την άψογη διαδικασία της εκλογής, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας.

Η επιλογή του καθ. Νίκου Σταμπολίδη δημιουργεί νέες προοπτικές και προσδίδει δυναμική σε ένα Μουσείο που έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και την προτίμηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία, όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».

Τις επόμενες ημέρες η σχετική με την αποδοχή της εκλογής του κ. Σταμπολίδη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ο νόμος ορίζει. Ο Γενικός Διευθυντής θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της πράξης στο ΦΕΚ.

Συγχαρητήρια από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για την παμψηφεί εκλογή του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως, η Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Καθηγητή Ν. Σταμπολίδη, Γενικό Διευθυντή του Μουσείου μας επί 24 χρόνια, για τη νέα του θέση. Είναι χαρά και τιμή για εμάς που αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο της Ακροπόλεως, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου. Είμαστε σίγουροι πως θα διαπρέψει. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερε στο Μουσείο μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.»

Σχετικά με τα επόμενα βήματα του Μουσείου θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

tovima.gr

Φωτογραφία αρχείου 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News