Ένας Κρητικός, εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Έκθεση για τα 1600 χρόνια της Βενετίας

Πολιτισμός
Ένας Κρητικός, εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Έκθεση για τα 1600 χρόνια της Βενετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μιχάλης Δολαψάκης από το Ηράκλειο μεταξύ των 15 καλλιτεχνών

Από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου 2021 θα διεξαχθεί η έκθεση με τίτλο "Βενετία 1600 χρόνια ιστορίας" (ιτα.Venezia 1600 anni di storia) στο ξενοδοχείο 5 αστέρων Ca'Sagredo στη Βενετία, ιστορική τοποθεσία χτισμένη στα μέσα του 17ου αιώνα.

Παίρνουν μέρος 15 καλλιτέχνες με 25 έργα συνολικά και ο Μιχάλης Δολαψάκης είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσά τους, με 2 έργα.

Τα επίσημα εγκαίνια θα διεξαχθούν στις 29 απριλίου.

Τα έργα του Ηρακλειώτη καλλιτέχνη, όπως ο ίδιος αναφέρει:

Το ένα είναι το Regno dei cieli (μετ. Βασιλεία των ουρανών)  με τεχνική ψηφιακής επεξεργασίας φωτογραφίας.Φαίνονται οι προστάτες Άγιοι της Βενετίας, Αγ. Μάρκος και Αγ. Θεόδωρος ο Τήρων.

Το δεύτερο είναι ένα σχέδιο με ακουαρέλα και μελάνι με τίτλο Fondamenta (μετ.θεμέλια). Θέλησα να απεικονισω, όσο γίνεται, το μεγαλείο της Βενετίας μέσα από σημαντικά της μνημεία. Δύσκολο επιχείρημα μπορώ να πω γιατί πραγματικά δεν ξέρεις τί να διαλέξεις. Βάση του έργου είναι οι πάσσαλοι που είναι διάσπαρτοι στην πόλη, είτε στα κανάλια της είτε υπόγεια όπου αποτελούν τα θεμέλια της.

Ειδικά σε αυτό το έργο ήθελα να υπάρχει έστω ένα "ίχνος" από την πόλη μου, το Ηράκλειο, έτσι και ζωγράφισα το αποτύπωμα της πόλης, τα χαρακτηριστικά βενετσιανικα τείχη δηλαδή, μέσα σε αυτό.

Η Βενετία σιγά σιγά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από δύο απανωτά χτυπήματα, πρώτα με την παλίρροια του περσινού φθινόπωρου και μετά με τον covid. Ξεκινάει ξανά και δυναμικά με μια σειρά από πρωτοβουλίες με την συγκεκριμένη ναι είναι η πρώτη έκθεση (και μοναδική σε ολόκληρη την Ιταλία) αφιερωμένη στα 1600 χρόνια της (421-2021). Όλα τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας και για πρώτη φορα βρεθούν εκτεθειμένα στο κοινό.  

 Η έκθεση είναι μια πρωτοβουλία του πολ.συλλόγου NEXT με έδρα στη Βενετία και πρόεδρο τον καλλιτέχνη Daniele Cellini με πολυάριθμες  εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη και ευρύτερα.

Συμβάλουν σημαντικοί τοπικοί φορείς για αυτό το μοναδικό γεγονός. Θα τονίσω την ιδιαίτερη δυσκολία που υπήρξε για να οργανωθεί η έκθεση εν μέσω των γνωστών περιορισμών.

Αφορμή, εκτός από τα 400 και πλέον χρόνια βενετσιανικης παρουσίας στο νησί, είναι και τα σχεδόν 25 χρόνια πολιορκίας του Ηρακλείου από τις Οθωμανικές δυνάμεις με κατάληξη την πτώση του Χάνδακα το 1669. Λίγο δεξιότερα θα παρατηρησετε και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου (ιτα. Battaglia di Lepanto), μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία.

Τα ονόματα των συμμετεχόντων

Marta Arnoldo, Vanessa Modafferi, Daniele Cellini, Sebastiano Musitelli,Cristina Meotto, Simone De Bortoli, Andrea Pagotto, Lucia Zamburlini, Barbara Kushi, Michalis Dolapsakis,Jacopo Rumignani, Lara Scarpa, Francesca Ferrarese, Martina Tauro, Riccardo Gatti.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News