Πολιτισμός

Προς επαναλειτουργία το σινεμά του «Τάλως»

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη σημειακή πολεοδομική τροποποίηση που φέρνει το νόμιμο άνοιγμα του κινηματογράφου στο «Τάλως Πλάζα»

Σε τροχιά επαναλειτουργίας, μετά το προ λίγου καιρού σφράγισμά του από τον Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, φαίνεται ότι περνά πλέον ο κινηματογράφος στο συγκρότημα «Τάλως Πλάζα» επί της παραλιακής.

Ήδη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου απεφάνθη υπέρ μιας σημειακής τροποποίησης των χρήσεων γης στην περιοχή, από χρήσεις γενικής κατοικίας συγκεκριμένα σε χρήσεις τουρισμού-αναψυχής, η οποία θα καταστήσει νόμιμη, από πολεοδομικής πλευράς, τη λειτουργία του πολυσινεμά «Odeon Τάλως».

Η Επιτροπή ουσιαστικά έκανε αποδεκτό σχετικό έγγραφο αίτημα της εταιρείας “Δομική Ακινήτων Α.Ε.” και εισηγείται την εν λόγω σημειακή τροποποίηση στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μίνωος, Σοφοκλή Βενιζέλου, Υακίνθων και Πελασγών, κρίνοντας πως πρόκειται για μια ορθή, θεμιτή και αναγκαία κίνηση για λόγους πολεοδομικούς, αναπτυξιακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, όπως κρίνεται από τον Δήμο Ηρακλείου.

Για του λόγου το αληθές, στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που “πατά” στην εισήγηση του Τμήματος Πολεοδομικών Μελετών, επισημαίνεται:

«Όπως αναφέρεται στο κείμενο κατευθύνσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, στην παραλιακή ζώνη της πόλης του Ηρακλείου προβλέπεται η θεσμοθέτηση ζώνης Τουρισμού-Αναψυχής, η ανάδειξη του χαρακτήρα της παλιάς πόλης, η τροποποίηση των χρήσεων γης από γενική κατοικία σε τουρισμό-αναψυχή με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ανάπτυξη-ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης, από το Παγκρήτιο Στάδιο έως το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων ελληνικών παραλιακών δήμων. Η εν λόγω τροποποίηση χρήσεων θα δώσει τη δυνατότητα εναρμόνισης με τις ήδη θεσμοθετημένες χρήσεις τουρισμού-αναψυχής της γειτνιάζουσας παράκτιας ζώνης του Δήμου Μαλεβιζίου, ενισχύοντας τη δυναμική ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου εντός των διοικητικών ορίων των δύο δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Στην παρούσα φάση, λόγω της επιτακτικής ανάγκης επαναλειτουργίας των κινηματογράφων εντός του συγκροτήματος “Talos Plaza”, για τους λόγους που αναφέρονται στη σχετική τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και λόγω της αναμενόμενης οικονομικής ζημίας από απώλεια δημοσίων εσόδων για τον Δήμο και το κράτος, προτείνεται ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση η σημειακή τροποποίηση των χρήσεων γης στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μίνωος, Σοφοκλή Βενιζέλου, Υακίνθων και Πελασγών, από “Γενική Κατοικία” σε “Τουρισμό-Αναψυχή”, ακολουθώντας τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας».

«Το συγκρότημα “Talos Plaza” βρίσκεται εντός της πολεοδομικής ενότητας Καμίνια (Π.Ε. 13), καταλαμβάνει όλη την έκταση του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Μίνωος, Σοφοκλή Βενιζέλου, Υακίνθων & Πελασγών. Η θέση στην οποία βρίσκεται χαρακτηρίζεται ως κομβική, προς Βορρά έχει πρόσωπο 105 περίπου μέτρων στη θάλασσα και στον παραλιακό δρόμο της πόλης του Ηρακλείου (οδός Σ. Βενιζέλου), όπου ήδη έχει διαμορφωθεί από τον Δήμο Ηρακλείου χώρος αναψυχής και περιπάτου (περιοχή “Καράβολα”), ανατολικά συνορεύει με την οδό Μίνωος (πεταλοειδής), μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πόλης, όπου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη και εμπορική δραστηριότητα (ανέγερση ξενοδοχείου, εμπορικά καταστήματα κ.ά.), δυτικά υπάρχει διαμορφωμένο μικρό αλσύλλιο, με αποτέλεσμα η απόσταση μεταξύ των οικοδομικών γραμμών των δύο γειτονικών τετραγώνων να είναι μεγάλη, και νότια συνορεύει με την οδό Πελασγών, η οποία το διαχωρίζει από το όμορο προς  Νότο Ο.Τ., στο οποίο έχουν ανεγερθεί κυρίως κατοικίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4759/2020 (ΦΕΚ 245 Α/9-12-2020), του άρθρου 18 του Ν. 4787/2021 (σχετ. 9 & 10), καθώς και του άρθρου 31 του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α/9-4-2012 - Διορθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ 99 Α/27-4-2012) και του άρθρου 154 του Προεδρικού Διατάγματος 14/27-7-99 (ΦΕΚ 580 Δ) περί σημειακής τροποποίησης, καθώς και του Π.Δ. 59/2018 (κατηγορίες χρήσεων γης), εισηγούμεθα τη σημειακή τροποποίηση των χρήσεων γης στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μίνωος, Σοφοκλή Βενιζέλου, Υακίνθων και Πελασγών από “Γενική Κατοικία” που ισχύει σήμερα σε “Τουρισμό-Αναψυχή”, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 59/2018 (σχετ. 8)», σημειώνεται ακόμα στην απόφαση.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

Η τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης

Στην απόφαση-εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προς το Δημοτικό Συμβούλιο παρατίθεται και η τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης, η οποία κατατέθηκε από τη “Δομική Ακινήτων Α.Ε.”, και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«1) Η παύση λειτουργίας του συγκροτήματος κινηματογράφων θα συμπαρασύρει σε ερήμωση και πλήθος καταστημάτων (εστίασης, ψυχαγωγίας και εμπορικά), τα οποία λειτουργούν νόμιμα εντός του πολυσυγκροτήματος. Τα εν λόγω καταστήματα είναι πολυσύχναστα χάρη στη λειτουργία των κινηματογράφων και απασχολούν πλήθος εργαζομένων. Η παύση λειτουργίας των κινηματογράφων θα μειώσει την επισκεψιμότητα των καταστημάτων αυτών, στη χειρότερη δε περίπτωση θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους.

2) Η σφράγιση και παύση της λειτουργίας του συγκροτήματος θα προκαλέσει σημαντικές ζημίες στην επένδυση της εταιρείας, των υπόλοιπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια κ.α.). Ακόμα περισσότερο όμως, θα οδηγήσει στην απώλεια πολυάριθμων θέσεων εργασίας και σε μια σημαντική απώλεια για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης του Ηρακλείου, καθώς το συγκρότημα κινηματογράφων “Odeon Τάλως” είναι ορόσημο και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια