Πολιτισμός

Ο Ακάθιστος Ύμνος ζωντανά από την ΚΡΗΤΗ TV

Παρακολουθήστε ζωντανά την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου

Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας, η ΚΡΗΤΗ TV δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να παρακολουθήσουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε απευθείας σύνδεση,  την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. 

Το κρητικό κανάλι βρίσκεται κοντά σε εσάς που θέλετε να παρακολουθήσετε τα αριστουργήματα της βυζαντινής υμνογραφίας, των οποίων η γλώσσα είναι μελωδική και ταυτόχρονα ποιητική!

Οι Χαιρετισμοί εμπερικλείουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες τις βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά της., αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι' αυτό τον αγώνα.

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών.

Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο».

Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Ιδιαίτερα όμορφοι Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για πολλούς άλλους αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους τους άλλους που έχουν γραφτεί μετά. Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι, εξ’ ου και το όνομά του. Τότε, μάλλον, γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Οι Χαιρετισμοί είναι χωρισμένοι σε «στάσεις». Τις πρώτες 4 Παρασκευές της Σαρακοστής ψάλλεται από μία στάση, ενώ την 5η Παρασκευή ψάλλεται ολόκληρος ο «Ακάθιστος Ύμνος».

Παρακολουθήστε ζωντανά την Τέταρτη Στάση των Χαιρετισμών ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια