25η Μαρτίου: Επετειακή ταινία αφιερωμένη στον πιο σεμνό & αδικημένο ήρωα του ’21, Νικηταρά

Πολιτισμός
25η Μαρτίου: Επετειακή ταινία αφιερωμένη στον πιο σεμνό & αδικημένο ήρωα του ’21, Νικηταρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Που ’σαι μωρέ Νικηταρά»: Επετειακή ταινία από την Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 παρουσιάζει μία πρωτότυπη νεανική επετειακή ταινία, αφιερωμένη στη ζωή και στη θυσία του μεγάλου ήρωα και αγωνιστή του 1821, του περίφημου Νικηταρά.

Τα μέλη της ενοριακής θεατρικής ομάδας «Η Μηχανή του Χρόνου» του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδέλφειας σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα «Φλόγα», υποδύονται τους ιστορικούς χαρακτήρες της κινηματογραφικής διασκευής του θεατρικού έργου: «Που’ σαι μωρέ Νικηταρά», σε σενάριο της κ. Μαριγώς Μπούρη και σκηνοθεσία του κ. Θεόδωρου Κολοβού.

Η ταινία θα προβληθεί διαδικτυακά, ανήμερα την 25η Μαρτίου και ώρα 20:00 από την επίσημη σελίδα Facebook της Ιεράς Μητροπόλεως (@mitropoliNif).

Το 1821 υπενθυμίζει σε όλους μας την αγωνιστική, θαρραλέα και αδούλωτη ψυχή του Έλληνα. 200 χρόνια μετά τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας που θεμελίωσαν την ελεύθερη Ελλάδα! Τιμούμε τους ήρωες που με τους αγώνες και τις θυσίες τους λύτρωσαν το έθνος μας από τη φοβερή δουλεία και ανέστησαν την ελευθερία στην πατρίδα μας.

Μ. Μπούρη: «Ο Νικηταράς ήταν ο πιο ανδρείος, ανιδιοτελής και παρεξηγημένος ήρωας του ’21»

«Ζωή» στον ήρωα έδωσε η συγγραφέας εκκλησιαστικών έργων και γιατρός κ. Μαριγώ Μπούρη, το 2016. Τότε ήταν που έγραψε το σενάριο και το ανέβασε σε θεατρικό στην εορτή της Μητρόπολης της Νέας Ιωνίας το 2017, όπου μάλιστα σημείωσε και μεγάλη επιτυχία.

«Αισθανόμαστε τιμή που η Μητρόπολη μας εμπιστεύτηκε ώστε το έργο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και στη θυσία του μεγάλου ήρωα και αγωνιστή του 1821, Νικηταρά, να γίνει και κινηματογραφικό», αναφέρει η συγγραφέας κ. Μαριγώ Μπούρη στο neakriti.gr.

Αυτό που την ενέπνευσε που την «κέντρισε», ήταν ο ίδιος ο ήρωας, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του και το πόσο παρεξηγημένος και αφανής ήταν, όπως μας είπε: «Εμπνεύστηκα αυτό το έργο όταν είδα την κατάληξη που είχε αυτός ο ήρωας του ’21, ο οποίος ουσιαστικά ήταν και παρεξηγημένος γιατί με το όνομα τουρκοφάγος, εκφραζόταν μόνο μία πτυχή του χαρακτήρα του».

Αυτό ωστόσο που τονίζει είναι ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για τον πιο ανδρείο αγνό, άδολο, ανιδιοτελή και τίμιο ήρωα του ’21, για τον οποίο δεν υπήρχαν πολλές αναφορές και ουσιαστικά ζούσε στη σκιά των υπολοίπων».

Επίσης αναφερόμενη στον Νικηταρά τονίζει: «Το καταπληκτικότερο ήταν όταν έμαθα ότι είχε και αδερφό Άγιο Νεομάρτυρα, τον Άγιο Ιωάννη Τουρκολέκα, ο οποίος ήταν και Παιδομάρτυρας», οπότε, όπως σκέφτηκε και μας εξομολογήθηκε «στο θεατρικό για τη Μητρόπολη θα συνδυάζονταν όλα τα ιδανικά του ’21».

Όπως όλα συνδυάζονται στο πρόσωπο του Νικηταρά του Τουρκοφάγου: Πίστη και πατρίδα, όπως η ίδια μας λέει, αυτό ήταν που προστέθηκε και στην ταινία κάτι που δεν είχε το θεατρικό.

«Επίσης και η σκηνοθετική «πινελιά» με τη σκηνή με τους γλύπτες, αδελφούς Φυτάλη, ήταν εκείνοι που έφτιαξαν και το άγαλμα του Νικηταρά σε φυσικό μέγεθος το 1876 και τώρα δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται. Το άγαλμα αυτό το έφτιαξαν για να συμβολίζει την Ελλάδα και την Ελληνική Χριστιανική ψυχή στον αγώνα του 1821! Ο Νικητάρας έκτοκτε είναι σύμβολο!», όπως αναφέρει η συγγραφέας  

Αναφορά για το άγαλμα κάνει μάλιστα το περιοδικό «Αθήναις» το 1876. Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Ευχής έργον ήθελεν είσθαι, αν η κυβέρνησις υιοθέτη το ελληνοπρεπές τούτο έργον, διαιωνίζουσα ούτω και μεταδιδούσα ταιας επελευσομέναις γενεαίες εικόνα απαραμίλλου ηρωισμού και αυταπαρνήσεως, οία εχαρακτήριζε τους λέοντας εκείνους της ελληνικής επαναστάσεως».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News