Πολιτισμός

Η Ελληνική Επανάσταση στην ΚΡΗΤΗ ΤV μέσα από την εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος»

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV

Στην ΚΡΗΤΗ TV, η τηλεοπτική εκπομπή "Ορθόδοξος Λόγος" της Κυριακής 21 Μαρτίου 2021, ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή τα 200 έτη από την Απελευθέρωση του 1821.

Καλεσμένοι της εκπομπής την οποία παρουσιάζει ο Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας κ. Ιωάννης Λίλης, ήταν ο π.Νικόλαος Κριτσωτάκης, εφημέριος της ενορίας Αγ. Μύρωνος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο κ. Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Δημήτριος Νατσιός, Εκπαιδευτικός, Θεολόγος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών.

Αρχικά, αναγώστηκε από τον π. Νικόλαο Κριτσωτάκη το Μήνυμα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Μεταξύ άλλων το Συνοδικό Μήνυμα αναφέρει: «Ἡ Ἐπανάσταση ὑπῆρξε ἐπίτευγμα σύνολου τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Λαοῦ καί κλήρου, μέ πρωτοπόρο στόν ἀγῶνα τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη, Ἅγιο Γρηγόριο τόν Ε΄, πού ἀπαγχονίστηκε στήν Πύλη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου μας, ἡ ὁποία ἀπό τότε παραμένει κλειστή. Ἡ Ἐκκλησία δέν ἐνέπνευσε μόνο τήν Ἐπανάσταση τοῦ 1821, ἀλλά τήν τροφοδότησε καί τή στήριξε. Ἀξίζει νά σημειωθεῖ ὅτι στό βωμό τοῦ μαρτυρίου προσφέρθηκαν ὡς μάρτυρες 11 Πατριάρχες, 100 Ἱεράρχες, 6.000 κληρικοί καί πλῆθος λαϊκῶν πιστῶν».

Ο καθηγητής κ. Ηρακλής Ρεράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μόνο στην Κρήτη υπήρξαν 77 επαναστάσεις μέχρι να φθάσει η Μεγαλόνησος στην Απελευθέρωση, ενώ επεσήμανε παραδείγματα Αγίων Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά και τον ρόλο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο να κρατηθεί η φλόγα της ελευθερίας.

Στην συνέχεια, ο κ. Δημήτριος Νατσιός υπογράμμισε ότι κορυφαίος ιστορικος του 19ου αιώνα, ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ονομάζει την Εκκλησία «Ελληνοσώτηρα», διότι αφενός η Εκκλησία ανέλαβε να συντηρήσει την Ελληνική Παιδεία με τα Κρυφά Σχολειά και αφετέρου η Παναγία και οι Άγιοι ήταν το αποκούμπι των υπόδουλων Ελλήνων. Ανέφερε επίσης ότι στην περίοδος της Τουρκοκρατίας υπήρχε η αμάθεια, η φρικτή σκλαβειά, το παιδωμάζωμα και οι γενιτσαρισμοί.

Παράλληλα, υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση της φιλολόγου κας Ανθούλας Κωστάκη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο τρόπος ζωής των Αγωνιστών, οι οποίοι είχανε στόχο, όραμα και ιδανικά, είναι δοκιμασμένος τρόπος ζωής και ειδικά για τους νεότερους, ειδικά στις μέρες μας που έχουν απομυθοποιηθεί πρόσωπα, κόμματα, ιδεολογίες και άλλα.

Κλείνοντας την εκπομπή, ο π. Νικόλαος εστιάσε αφενός στο ότι «σήμερα χρειαζόμαστε νέους Κοσμάδες Αιτωλούς», και αφετέρου στο ότι η μάνα του έθνους ήταν και είναι η Εκκλησία.

 

 

Οι εκπομπές ΕΔΩ

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια