Συγκλονιστικό: Άτομα με τετραπληγία παίζουν μουσική με τα μάτια, εξαιτίας ενός... Κρητικού

Πολιτισμός
Συγκλονιστικό: Άτομα με τετραπληγία παίζουν μουσική με τα μάτια, εξαιτίας ενός... Κρητικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα από την εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» παρουσίασε την παγκόσμια καινοτομία της «Άρπας Ματιών» ή αλλιώς «Eye Harp»

Πρόκειται για τον 33χρονο μουσικό Ζαχαρία Βαμβακούση με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρύση, ο οποίος παρουσίασε μέσα από την εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» της ΚΡΗΤΗ TV την παγκόσμια καινοτομία της «Άρπας Ματιών» ή αλλιώς «Eye Harp».

«Το EyeHarp επιτρέπει να παίξει κάποιος μουσική κουνώντας μόνο τα μάτια του. Παρέχεται δωρεάν και είναι μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα, αν και είναι διαθέσιμη μέχρι στιγμής μόνο για Windows. Το μόνο που χρειάζεται να πάρει ο χρήστης είναι μια ειδική κάμερα που ονομάζεται εντοπιστής βλέμματος (eye tracker), η οποία “διαβάζει” το πού κοιτάει ο χρήστης. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να φτιάξω μια διεπαφή που επιτρέπει τη δημιουργία αρπισμάτων μέσα από το βλέμμα, αλλάζει τις συγχορδίες των αρπισμάτων, παίζει μελωδίες και χειρίζεται τις δυναμικές της μελωδίας – δηλαδή πόσο δυνατά ή σιγά θα ακούγεται κάθε νότα».

Συγκλονιστικά ωστόσο είναι τα αποσπάσματα από τη διδασκαλία ατόμων με τετραπληγία, που, μετουσιώνοντας τα πιο ανέλπιστα όνειρα τους, κατάφεραν να συνθέσουν μουσική.

Τα συναισθήματα μοναδικά, όπως η στιγμή που η νεαρή Αλεξάνδρα από την Μυτιλήνη, καταφέρνει με τα μάτια να γράψει το πιο συγκινητικό μήνυμα, απευθύνοντας ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στην Κρητικό ερευνητή Ζαχαρία Βαμβακούση.

«Η μουσική είναι μια διέξοδος που προσφέρει ένα ταξίδι στα συναισθήματα», υπογραμμίζει ο Ζαχαρία στον Λευτέρη Κουμαντάκη και την Χριστιάννα Σκούρα, «όταν λοιπόν κάποιος είναι φυλακισμένος μέσα στο σώμα του, θεωρώ ότι η μουσική μπορεί να παρέχει κάποιου είδους ελευθερία. Το EyeHarp επιτρέπει να παίξει κάποιος μουσική κουνώντας μόνο τα μάτια του. Παρέχεται δωρεάν και είναι μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα, αν και είναι διαθέσιμη μέχρι στιγμής μόνο για Windows. Το μόνο που χρειάζεται να πάρει ο χρήστης είναι μια ειδική κάμερα που ονομάζεται εντοπιστής βλέμματος, η οποία “διαβάζει” το πού κοιτάει ο χρήστης…».

Περισσότερα στο απόσπασμα από την εκπομπή ‘’Καλό Μεσημέρι’’

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News