Πολιτισμός

«Ποιος διαχειρίζεται τελικά το Πολιτιστικό;» - Επιστολή- «καταπέλτης» από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι έχει γίνει “μπαλάκι” μεταξύ αρμοδίων, χωρίς να πάρει απάντηση

«Μα τελικά ποιος διαχειρίζεται και είναι υπεύθυνος για το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή μαζί του θεσμικοί φορείς που εκπροσωπούν τον καλλιτεχνικό χώρο και προετοιμάζουν δράσεις για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων από την πανδημία εδώ και ένα χρόνο μουσικών στο νησί μας;»...

Το ερώτημα αυτό απευθύνει δημοσίως, με εμφανή απογοήτευση και αγανάκτηση, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος - για την ακρίβεια το Τοπικό Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου - ο οποίος, όπως καταγγέλλει, εδώ και καιρό προσπαθεί εις μάτην να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με τους αρμόδιους στο Πολιτιστικό Κέντρο, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια για την αξιοποίηση του χώρου με φόντο την υλοποίηση μιας διαδικτυακής συναυλίας, με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών σχημάτων από διάφορα μουσικά είδη.

Όπως προκύπτει από την καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου, όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει μέχρι τώρα στο κενό, καθώς παραπέμπεται από τον Άννα στον... Καϊάφα, δίχως να μπορεί να βγάλει καν άκρη για το ποιος τελικά είναι αρμόδιος στο Πολιτιστικό Κέντρο για να δώσει έστω μια απάντηση, θετική ή αρνητική, στο αίτημά του!

Αν μη τι άλλο τα όσα επισημαίνονται στην επιστολή διαμαρτυρίας, που απέστειλε ο Σύλλογος και δημοσιεύουμε σήμερα, προξενούν αλγεινή εντύπωση για την όλη αντιμετώπιση από πλευράς διοίκησης Πολιτιστικού Κέντρου και δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, που καλό θα είναι να δώσει απαντήσεις στον θεσμικό αυτό φορέα του μουσικού κόσμου.

Η επιστολή

«Αγαπητοί συνάδελφοι και συντοπίτες, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) καταβάλλει τον τελευταίο χρόνο μεγάλες προσπάθειες για να στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα, οι οποίοι πλήττονται σκληρά από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαρκείς προσπάθειες του Συλλόγου μας επεκτείνονται και στην Κρήτη. Τον Δεκέμβρη του 2020 το Παράρτημα Κρήτης του ΠΜΣ αποφάσισε να διοργανώσει συναυλία με σκοπό την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου. Η συναυλία, διάρκειας μιάμισης ώρας, έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και να φιλοξενήσει 15 μουσικά σχήματα ντόπιων καλλιτεχνών από διάφορα μουσικά είδη (λ.χ. παραδοσιακό, έντεχνο, λαϊκό). Για τον λόγο αυτό, κατέθεσε έγγραφο στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου (υπόψη κ. Αριστέας Πλεύρη/Αρ. πρωτοκόλλου 803/28.12.2020), ζητώντας τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής ώστε η συναυλία αυτή να πραγματοποιηθεί και να βιντεοσκοπηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ). Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΜΣ ζήτησε τη συνδρομή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα του ΠΣΚΗ για τρεις μέρες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα γυρίσματα. Το ΠΣΚΗ παρέχει αίθουσες με εξαιρετικές εγκαταστάσεις και τεχνικές υποδομές, οι οποίες αφενός θα διευκόλυναν τη διεξαγωγή της συναυλίας και αφετέρου την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας και υγιεινής, λόγω της πανδημίας.

Έκτοτε, ο ΠΜΣ δεν έλαβε καμία έγγραφη απάντηση στο αίτημά του από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, αλλά, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μέλους της Διοίκησης του Συλλόγου, παραπέμφθηκε στη διοίκηση του ΠΣΚΗ.

Η αρμόδια υπάλληλος διευκρίνισε πως το αίτημά μας θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο με την παρέμβαση της δημοτικής Αρχής. Συνακόλουθα, ο ΠΜΣ επικοινώνησε ξανά με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η οποία μας ζήτησε να επαναλάβουμε την υποβολή του αιτήματός μας, όπως και έγινε (8/1/2021). Στη συνέχεια, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού επικοινώνησε μαζί μας και μας παρέπεμψε αυτή τη φορά στην εταιρεία ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., η οποία με τη σειρά της μας παρέπεμψε πίσω στη διοίκηση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Το επόμενο διάστημα, και καθότι ο ΠΜΣ δεν έλαβε καμία γραπτή απάντηση επί του αρχικού αιτήματος, ακολούθησαν επανειλημμένες τηλεφωνικές προσπάθειες επικοινωνίας με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου, ώστε να δοθεί μία απάντηση στο αίτημά μας. Προσπάθειες που δυστυχώς αποδείχθηκαν άκαρπες και βασανιστικές», αναφέρει ο Σύλλογος.

«Αποκομμένο από την κοινωνία»

«Γιατί δεν είναι προσβάσιμο από την ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα του τόπου;»

«Από τα παραπάνω, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αρκετά και συνάδουν με ερωτήματα που πλανώνται στην πόλη του Ηρακλείου από το 2019 που ξεκίνησε η λειτουργία του του ΠΣΚΗ. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ζητά μια ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Και με αυτό εκφράζει μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου, που βλέπουν ένα τέτοιο γιγαντιαίο κτήριο, με άριστα εξοπλισμένες αίθουσες και κατασκευασμένο με τις υψηλότερες προδιαγραφές, να έχει τις πόρτες του σφαλισμένες στους δημότες, να είναι αποκομμένο κι όχι ενσωματωμένο με την τοπική κοινωνία ως ένα κέντρο πολιτισμού οφείλει.

Ποιοι τελικά διαχειρίζονται το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου; Σε ποιους πρέπει να απευθυνθεί κανείς ώστε να λάβει απαντήσεις σχετικά με την προσβασιμότητά του με σοβαρότητα και υπευθυνότητα; Γιατί ένα τέτοιο κτήριο εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος, και το οποίο αποσκοπεί στην πολιτιστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, δεν είναι προσβάσιμο από την ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα του τόπου; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι εκάστοτε καλλιτεχνικές παραγωγές που πραγματοποιούνται στο ΠΣΚΗ;

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ευελπιστεί πως η δημοτική Αρχή και οι φορείς της πόλης θα δώσουν μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά και θα εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο αίτημά μας. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε επιτάσσουν τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να στηριχτούν οι Κρήτες καλλιτέχνες, να στηριχτεί ο πολιτισμός μας», καταλήγει η επιστολή.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια