Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής: Αντιδράσεων συνέχεια για τις επιλογές της Περιφέρειας

Κρήτη
Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής: Αντιδράσεων συνέχεια για τις επιλογές της Περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσαρέσκεια για τις εν κρυπτώ επιλογές της Περιφέρειας

Μεγάλες διαστάσεις στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο της Κρήτης πήρε το χθεσινό, αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα για τα κακώς κείμενα, τις σκιές και τα ερωτηματικά που πλανώνται πάνω από παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα Κρητικών καλλιτεχνών, που εγκαινίασε το ψηφιακό κανάλι της Περιφέρειας Κρήτης για τον πολιτισμό.

Τα όσα κατήγγειλε ο κορυφαίος φορέας του τοπικού χώρου των Κρητών καλλιτεχνών, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, όχι μόνο για το γεγονός ότι παραδόξως αγνοήθηκε επιδεικτικά, αλλά και για το ότι τα 30 συγκροτήματα που επιλέχθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείου Πολιτισμού με 100.000 ευρώ ήταν όλα από τον νομό Ηρακλείου (και τα περισσότερα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από συγκεκριμένη περιοχή) δεν άργησαν να ανάψουν για τα καλά την κουβέντα και τις αντιδράσεις...

Στον απόηχο μάλιστα των συζητήσεων και αντιδράσεων είχαμε αίφνης χθες (κατόπιν εορτής βεβαίως, αφού το πρόγραμμα ήδη υλοποιήθηκε) κρούση από την πλευρά της Περιφέρειας προς τον Παγκρήτιο Σύλλογο.

Η κουβέντα που έχει ανάψει στον απόηχο των αποκαλύψεων και καταγγελιών επικεντρώνεται εύλογα στα πώς και γιατί έγινε η επιλογή των μουσικών συγκροτημάτων. Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, μουρμούρα και παράπονα για την Περιφέρεια Κρήτης στις τάξεις του τοπικού μουσικού παραδοσιακού χώρου, που αναρωτιέται πώς γίνεται σε μια τέτοια συγκυρία, με τους καλλιτέχνες να δοκιμάζονται οικονομικά λόγω πανδημίας εδώ και ένα χρόνο, να έγιναν χειρισμοί και επιλογές εν κρυπτώ ή εν αγνοία τουλάχιστον των επίσημων φορέων και οργάνων που εκπροσωπούν τον μουσικό χώρο της Κρήτης, που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί και εμπλακεί ενεργά για δύο καίριους λόγους: Και για λόγους διαφάνειας και κύρους, ώστε να μην υπάρχει αυτό το κλίμα παραπόνων και σούσουρου, αλλά και για να δώσουν πληροφορίες, συμβουλές και να παρέχουν πολύτιμη βοήθεια.

Δρομολογείται συνάντηση

Αυτό ακριβώς τόνισε με παράπονο, μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV", ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, ο οποίος γνωστοποίησε πως δέχτηκε χθες τηλεφώνημα από το γραφείο του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Φασουλάκη, και πως δρομολογείται συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Σήμερα με πήρανε τηλέφωνο από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού. Ο υπεύθυνος του γραφείου του μου ζήτησε να γίνει μια συνάντηση με τον κ. αντιπεριφερειάρχη. Τις επόμενες ημέρες θα ορίσουμε ένα ραντεβού. Βεβαίως σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, απ' όσο γνωρίζουμε, έχει τελειώσει. Έχει ήδη υλοποιηθεί. Όμως είναι καλό να γίνει μια τέτοια συνάντηση», ανέφερε ο κ. Μοσχονάς και επισήμανε: «Θέλω να τονίσω το εξής: Με την Περιφέρεια Κρήτης δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Γι' αυτό ακριβώς και έχουμε μείνει έκπληκτοι για το ότι δε μας ενημέρωσαν από την Περιφέρεια. Για το ότι δε ζήτησαν καν τη βοήθεια ή συμβουλή μας για ένα τέτοιο πρόγραμμα, που αφορά στη στήριξη των Κρητών καλλιτεχνών, από τη στιγμή που είμαστε ο μεγαλύτερος φορέας της κρητικής μουσικής, ο μεγαλύτερος καλλιτεχνικός σύλλογος του νησιού. Δε σας κρύβω ότι βρεθήκαμε και σε δύσκολη θέση. Καλλιτέχνες-μέλη μας μάς έστελναν μηνύματα, μας έπαιρναν τηλέφωνα και μας ρωτούσαν δυσαρεστημένοι με ποια κριτήρια και με ποιον τρόπο επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα μουσικά συγκροτήματα που έλαβαν μέρος. Κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις για ένα θέμα για το οποίο δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα, και το οποίο μάθαμε μέσα από δημοσιεύματα αφότου υλοποιήθηκε!».

Ένσταση για τους χειρισμούς της Περιφέρειας

«Δεν έχουμε κανένα προβλήματα με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν»

«Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μας αγνόησαν έτσι. Για ποιο λόγο απαξιωθήκαμε, αν και είμαστε ο κορυφαίος σύλλογος που εκπροσωπεί τη μουσική παράδοση της Κρήτης. Θέλω να πιστεύω πως πρόκειται για καθαρή αβλεψία. Πως δεν υπάρχει κάτι το πονηρό, κακοπροαίρετο από πίσω», σχολίασε ακόμα ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και σημείωσε: «Γι' αυτό ακριβώς λέμε και εκφράζουμε αυτή τη σοβαρή ένσταση για το ότι αγνοηθήκαμε, δεδομένου ότι μιλάμε για κάτι που αφορά κατεξοχήν στη στήριξη των καλλιτεχνών της παραδοσιακής κρητικής μουσικής σε μια εποχή που ο κλάδος περνά τόσο δύσκολα. Κοντεύει ένας χρόνος πλέον που δοκιμαζόμαστε. Μην ξεχνάμε πως τόσο μεγάλο διάστημα δε γίνονται γλέντια, εκδηλώσεις, συναυλίες. Τίποτε! Οι καλλιτέχνες κοντά ένα χρόνο τώρα είναι άνεργοι. Τέτοια τραγική κατάσταση δε θυμάμαι ποτέ άλλοτε και απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει, δυστυχώς, και συνέχεια. Γι' αυτό λοιπόν λέμε ότι έπρεπε να είχαν δείξει οι αρμόδιοι μεγαλύτερη προσοχή, για να μην υπάρχει τώρα αυτό το σκηνικό με τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια στον καλλιτεχνικό χώρο. Και διευκρινίζω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που συμμετείχαν. Κάθε άλλο. Η ένστασή μας αφορά στις διαδικασίες και στους χειρισμούς της Περιφέρειας».

Θυμίζουμε ότι στην επιστολή διαμαρτυρίας του, που παραθέσαμε αναλυτικά χθες, και η οποία έγινε θέμα συζήτησης από άκρη σε άκρη του νησιού, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής εγκαλεί ευθέως και δημοσίως την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης και ονομαστικά τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Φασουλάκη για τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν, διευκρινίζοντας συνάμα πως δε βάλλει σε καμία περίπτωση κατά των καλλιτεχνών που συμμετείχαν. Ο Σύλλογος έθεσε παράλληλα ανοιχτά και ζήτημα έλλειψης συγκρητισμού εκ μέρους της περιφερειακής Αρχής, από τη στιγμή που επιλέχθηκαν καλλιτέχνες μόνο από τον νομό Ηρακλείου κι έμειναν εκτός... κάδρου οι καλλιτέχνες από τους υπόλοιπους τρεις νομούς του νησιού!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News