Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του

Πολιτισμός
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων με την ολοκλήρωση της μεταφοράς 3.500 εκθεμάτων από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Χαλέπα

Το τελευταίο μεγάλο βήμα πριν αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων στη Χαλέπα έγινε χθες, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των εκθεμάτων. Δεκαέξι μέρες κράτησε η διαδικασία της μεταφοράς, που γινόταν από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, συνοδεία αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, για λόγους ασφαλείας.

Συνολικά 3.500 εκθέματα, όσα βρίσκονταν στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, όπου λειτουργούσε το μουσείο, αλλά και όσα παρέμεναν επί χρόνια σε αποθήκες, περιμένουν πλέον τη σειρά τους για να συντηρηθούν.

Με τη μεταφορά τους στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, όλα τα αντικείμενα τοποθετούνται στους αποθηκευτικούς χώρους, προκειμένου να δεχτούν τη φροντίδα των συντηρητών της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Θα πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσει από τον ανάδοχο η κατασκευή των προθηκών μουσειακών ειδών και εποπτικών ψηφιακών μέσων. Υπολογίζεται ότι τον Ιούνιο οι προθήκες θα είναι στις θέσεις τους για να γίνει η τοποθέτηση των εκθεμάτων.

H διαδικασία απόσπασης των αρχαίων αντικειμένων από το κτήριο της οδού Χάληδων άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και έκλεισε το μουσείο. Τα στηρίγματα των γλυπτών θα αντικατασταθούν με διαφορετικού τύπου, όπως προβλέπουν οι σύγχρονες μουσειακές πρακτικές, ενώ τα ψηφιδωτά θα συναρμολογηθούν εκ νέου. Οι παλιές προθήκες, που είχαν δοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, παραμένουν προς το παρόν στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

«Μιλάμε για χιλιάδες αντικείμενα όλων των τύπων, των υλικών, τα οποία συσκευάστηκαν χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση, προσπάθεια και αυταπάρνηση των αρχαιολόγων, των συντηρητών και των αρχαιοφυλάκων της Εφορίας», τόνισε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου. Η ίδια εξήγησε ότι «από τον Ιούλιο, που θα έχουν φύγει όλα τα συνεργεία από τον εκθεσιακό χώρο του νέου μουσείου και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες σύμφωνα με τα δεδομένα της σύμβασης και της μουσειογραφικής μελέτης, τότε θα ξεκινήσουμε να τοποθετούμε τα αντικείμενα μέσα στις προθήκες».

Ταυτόχρονα, υπολογίζεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που είναι σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα είναι όλα έτοιμα, ώστε το φθινόπωρο να εγκαινιαστεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, το οποίο σχεδίασε ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του κόσμου.

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

Λειτούργησε ως μουσείο για 58 ολόκληρα χρόνια!

Ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, που στέγασε για 58 ολόκληρα χρόνια την πολιτιστική κληρονομιά των Χανίων, σχεδιάζεται να αποκατασταθεί και να παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, φιλοξενώντας εκδηλώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Περιφέρεια Κρήτης για τη χρηματοδότηση αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης από το επόμενο ΕΣΠΑ, με σκοπό μακροπρόθεσμα να μεταφερθεί εκεί η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, που τώρα φιλοξενείται σε ένα μικρό χώρο στην οδό Θεοτοκοπούλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News