Ξεκινούν έργα στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα

Πολιτισμός
Ξεκινούν έργα στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα πιο δύσκολα αλλά και σημαντικά έργα συντήρησης ξεκινάει στον ναό του Ολυμπίου Διός, στην καρδιά της πρωτεύουσας

Ένα από τα πιο δύσκολα αλλά και σημαντικά έργα συντήρησης ξεκινάει στον ναό του Ολυμπίου Διός, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Ένα ικρίωμα ύψους 17 μέτρων,  πλαισιώνει στον δυτικότερο κίονα του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

Κατασκευάστηκε στο πλαίσιο προγράμματος στερέωσης και συντήρησης του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Το ικρίωμα αυτό επιτρέπει στους αρχαιολόγους και συντηρητές να δουν , για πρώτη φορά από κοντά, τις φθορές και να μελετήσουν την κατάσταση ευστάθειας του κίονα ύψους 17μ.

Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κίονες  στο πλαίσιο του προγράμματος στερέωσης και συντήρησης του μνημείου από τις σοβαρές φθορές που έχει υποστεί με το πέρασμα των αιώνων.

Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός αποτελούν τα ερείπια  ενός λαμπρού οικοδομήματος που ήταν ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας και ήταν αφιερωμένος στο Δία, το βασιλιά των Θεών.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια της τυραννίας του Πεισίστρατου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε παρά μόνο με τη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, το 2ο αιώνα π.Χ., δηλαδή 650 περίπου έτη μετά την έναρξη της κατασκευής του.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο ναός αναδείχτηκε στον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας και φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά αγάλματα του αρχαίου κόσμου.

Δυστυχώς η αίγλη του ναού δε διήρκεσε πολύ, διότι λεηλατήθηκε από μια εισβολή των Χερουλίων, τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Από τότε έπαψε να χρησιμοποιείται, δεν επισκευάστηκε ποτέ και μετατράπηκε σιγά σιγά σε ερείπια.

Σήμερα δεκαπέντε κίονες του ναού παραμένουν όρθιοι  σήμερα, ενώ ο δέκατος έκτος κίονας έπεσε στο έδαφος κατά την διάρκεια μια καταιγίδα του 1852.

Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί τίποτα από το μεγάλο άγαλμα του Δία που βρισκόταν στο εσωτερικό του ναού.

Το μνημείο έχει υπέστη αρκετές φθορές σε διάφορες χρονικές περιόδους. Το πεντελικό μάρμαρο από το οποίο ήταν κατασκευασμένος έγινε δομικό υλικό, ενώ από τους 104 κίονες οι περισσότεροι μετατράπηκαν σε ασβέστη που «έχτισε» αρκετές βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας .

Σήμερα ο ναός μαζί με τα ερείπια γύρω από αυτόν αποτελούν ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο  κι ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο  των Αθηνών.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News