Πίνακας του El Greco αγοράστηκε ως αντίγραφο και βγήκε γνήσιος

Πολιτισμός
Πίνακας του El Greco αγοράστηκε ως αντίγραφο και βγήκε γνήσιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιγράφει έναν «μικρό Χριστό που κουβαλά τον σταυρό»  

Μετά από δύο χρόνια έρευνας, η ομάδα του Centro de Arte de Εpoca Moderna (CAEM) του Πανεπιστημίου της πόλης Λιέιδα στη Βόρεια Ισπανία επιβεβαίωσε ότι ο «άγνωστος, ξεχωριστός, υπέροχος πίνακας» αποδίδεται στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, ενώ εκτιμάται ότι ο Ελ Γκρέκο τον ζωγράφισε το διάστημα μεταξύ 1585 και 1590, όπως μετέδωσε το cnn.gr.

«Αυτός ο μικρός καμβάς, με διαστάσεις 57,5x38,5 εκατοστά, έχει μεγάλη πρωτοτυπία, αυθορμητισμό και ευαισθησία. Το δυνατό πρόσωπο του Χριστού είναι καθηλωτικό, σιωπηλό και εκφραστικό», δήλωσε ο διευθυντής του CAEM, καθηγητής Σίμο Κομπάνι, στους “Times”. O πίνακας βρίσκεται στην κατοχή Ισπανού, ο οποίος όμως τον είχε αγοράσει ως αντίγραφο από αντικερί ενώ πλέον θεωρείται ανυπολόγιστης αξίας.

Η ομάδα ανέλυσε την υπογραφή του έργου, τη σύσταση των χρωμάτων και τα στοιχεία του καμβά με υπέρυθρη φωτογραφία.

Ο πίνακας φέρει υπογραφή που συνάδει με εκείνη του καλλιτέχνη, στο κάτω μέρος του σταυρού. Οι υπέρυθρες εικόνες δεν αποκάλυψαν προκαταρκτικό σχέδιο, «μια ένδειξη ότι δεν είναι αντίγραφο αλλά η δουλειά ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πίνακας μπορεί να είναι ένας που αναφέρεται σε κατάλογο που κατάρτισε ο γιος του ζωγράφου το 1614, εβδομάδες μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, που περιγράφει έναν «μικρό Χριστό που κουβαλά τον σταυρό».

(Φωτογραφία twitter)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News