Μαγεία: Νέος εντυπωσιακός φωτισμός στον ναό του Ήφαιστου και στο μνημείο Φιλοπάππου

Πολιτισμός
Μαγεία: Νέος εντυπωσιακός φωτισμός στον ναό του Ήφαιστου και στο μνημείο Φιλοπάππου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε ο φωτισμός των μνημείων της περιοχής της Ακρόπολης

Δύο ιστορικά μνημεία της πόλης των Αθηνών, ο ναός του Ηφαίστου και το μνημείο του Φιλιπάππου αναδεικνύονται μέσα από το νέο φωτισμό τους.

Με δωρεά από το Ίδρυμα Ωνάση και με συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και σχεδιασμό  από της Ελευθερίας Ντεκώ, ολοκληρώθηκε το έργο του νέου φωτισμού των μνημείων γύρω από την Ακρόπολη.

Με τον φωτισμό του ναού  του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών και το μνημείο του Φιλοπάππου, η εικόνα των αρχαίων μνημείων της Αθηνάς άλλαξε.

Ολοκληρώνεται έτσι  το έργο του νέου φωτισμού των μνημείων.

Τα δύο μνημεία φωτίστηκαν  με την ίδια φιλοσοφία και τεχνολογία που χρησημοποιήθηκε στα μνημεία του ιερού βράχου , ώστε να υπάρχει κοινή αισθητική.

Η βραβευμένη με ΕΜΜΥ, Ελευθερία Ντεκώ, μετά την Ακρόπολη, στρέφει το βλέμμα μας στα δύο αυτά  μνημεία και το άμεσο περιβάλλον τους.

Φωτίζει μοναδικά  τον όγκο  τους τη γεωμετρία τους  και την αρχιτεκτονική τους  αρμόνια.

Τα  δύο μνημεία, αναδεικνύονται ξανά  όταν ανάβουν τα φωτά της πόλης ,  γιατί ως τώρα χάνονταν στη βουή της νύχτας.

«Όπως συνέβη στον Ιερό Βράχο , έτσι και στην περίπτωση των μνημείων του Ηφαιστείου και του Φιλοπάππου, τονίζεται η τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης του φωτός . Ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας ».

Τα δύο αυτά μνημεία, άμεσα συνυφασμένα με την Ακρόπολη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ιερού βράχου.

 Ο ναός του Ηφαίστου, άριστα διατηρημένος, είναι ευρύτερα γνωστός ως «Θησείο», βρίσκεται στον λόφο της Αρχαίας Αγοράς. Είναι αφιερωμένος στον θεό Ήφαιστο και στην Αθηνά Εργάνη.

Το μνημείο του Φιλοπάππου, που πήρε το όνομά του από τον Γάιο Ιούλιο Φιλόπαππο, βρίσκεται στον λόφο των Μουσών, στα νοτιοδυτικά του βράχου της Ακρόπολης.

Υπενθυμίζεται πως  σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 2020 άλλαξε όλος ο φωτισμός του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Το έργο υλοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ. Eleftheria Deko.''

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Οι φωτογραφίες είναι από το © Studio On_Stelios Tzetzias_p  και εστάλησαν προς δημοσίευση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News