Πολιτισμός

Μπήκαμε στη νέα Εθνική Πινακοθήκη - Οι πρώτες εικόνες

Προς ολοκλήρωση το έργο της ανακαίνισης

Το νέο ανακαινισμένο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης – Αλέξανδρος Σούτσος, δεσπόζει στις όχθες του Ιλισού, στο κέντρο της Αθήνας .

Θέλεις να μπεις με το δεξί. Θέλεις ο χρόνος να κυλήσει πιο γρήγορα και να ανάψουν τα φώτα , οι σκαλωσιές να εξαφανιστούν, τα τρυπάνια να πάψουν, οι εργάτες να φύγουν , ο κήπος να φυτευτεί και το κανάλι να γεμίσει νερό και νούφαρα , ώστε να θυμίζει ξανά τον Ιλισό.

Θέλεις το έργο της ανάπλασης την Νέας Εθνικής Πινακοθήκης να ολοκληρωθεί τώρα . Τα 1.000 έργα της νέας μόνιμης συλλογής , να μπουν στη θέση τους, μοιρασμένα στους τρεις νέους ορόφους .

Χρειάζονται ακόμη ελάχιστοι μήνες μέχρι να συμβούν όλα αυτά όμως , ώστε το κτήριο να λειτουργήσει κανονικά.

Φως και αισιοδοξία όμως επικρατεί στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Όπως λέει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, «Το έργο προχωρά, περιμένουμε τα εγκαίνια τον Μάρτιο, μαζί με την επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Έρχεται εδώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του έργου. Βαδίζει μόνη της , μέσα σε αυτό το τεράστιο κτήριο και ονειρεύεται το μέλλον του. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της, το 1992, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα , άρχισε να συζητά την ανάγκη ανακαίνισης του κτιρίου.

Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900 και σήμερα περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, χαρακτηριστικό έργο του μοντερνισμού , σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες καθηγητές Ν. Μουτσόπουλο, Παύλο Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρο. (. Θεμελιώθηκε το 1964 και εγκαινιάστηκε το Α΄ κτήριο το 1968 και το Β΄ το 1976.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του συγκροτήματος κατέστη επιτακτική. Το παλιό κτήριο δεν ανταποκρινόταν πλέον στις νέες ανάγκες στέγασης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Μουσείου.

Μετά το τέλος των εργασιών η Εθνική Πινακοθήκη θα είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο περίπου 21.000 τετραγωνικών μέτρων, προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ: ένα ανακαινισμένο «θησαυροφυλάκιο τέχνης» , της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως σήμερα.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη ολοκληρώνεται σήμερα , με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη νέα της μορφή, θα αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ελκυστικό μουσείο, το οποίο θα μπορέσει να παρουσιάσει και να αναδείξει τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης .

Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός της νέας Εθνικής Πινακοθήκης αλλάζει, όχι μόνο την λειτουργία, αλλά και την όψη της , προσαρμόζοντάς την στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα.

Με την εκτεταμένη αυτή ανακαίνιση , η Εθνική Πινακοθήκη θα αποκτήσει διπλάσιες αίθουσες, γυάλινες προσόψεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, υπόγειες αποθήκες , μεγάλους χώρους περιοδικών εκθέσεων και ένα κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης .

Στον τρίτο όροφο δημιουργείτε ο χώρος του εστιατορίου, που μοιάζει να ίπταται πάνω από την Αθήνα, με θέα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του Λυκαβηττού. Το εστιατόριο θα έχει αυτόνομη είσοδο για να λειτουργεί ανεξαρτήτως του ωραρίου της Πινακοθήκης.

Υπομονή λοιπόν ως το Μάρτιο του 2021 που οι πόρτες θα ανοίξουν και θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης .

Πηγή Φωτογραφιών: culture.gov.gr, nationalgallery.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια