Ξενάγηση «στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» – Οι σπάνιες συλλογές της

Πολιτισμός
Ξενάγηση «στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» – Οι σπάνιες συλλογές της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο μέρος από την επίπλωση της οικίας της αείμνηστης συλλέκτριας έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, η γνωστή επιχειρηματίας και συλλέκτρια έργων τέχνης Λήδα Κατακουζηνού- Βαρδινογιάννη. Έζησε μια μυθική ζωή και γνώρισε σπουδαίους ανθρώπους. Την ανακοίνωση του θανάτου της έκανε η ανιψιά της, Όλγα Κεφαλογιάννη. Ας θυμηθούμε ποια ήταν η κοσμική θεία Λήδα.

Η Ζωή της

Γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης.

Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από την Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη σχολή Βακαλό και εν συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι. Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η Λήδα Βαρδινογιάννη ζούσε στο  κέντρο της Αθήνα σ ένα  αστικό διαμέρισμα που είχε μετατρέψει σε μουσείο.

Η συλλογή της περιλαμβάνει Πικάσο, Μαρκ  Σαγκάλ, Ανρί  Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.

«Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη»

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, προς το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014, διοργάνωσε στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη». 

Έτσι το εμβληματικό σπίτι της , Λήδας Κατακουζηνού –  Βαρδινογιάννη , σύμβολο της αθηναϊκής αριστοκρατίας είχε «ανοίξει» για το κοινό.

Στα 3 κοσμικά σαλόνια της υπήρχε μια σπάνια συλλογή έργων τέχνης και μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα.  

Συλλεκτικά έπιπλα αλλά και πορσελάνες του 19ου και 20ού αιώνα με προέλευση τη Γαλλία και την Ιταλία .

Η Λήδα Κατακουζηνού ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο Παύλο Βαρδινογιάννη. Μάλιστα, κουμπάρος στο γάμο τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

(Πορτρέτο  - H Λήδα Βαρδινογιάννη ζωγραφισμένη από τον Ορέστη Κανέλλη)

Φωτογραφίες – πληροφορίες: benaki.org

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News