Τα γλυπτά του Ζαππείου «έρχονται στο φως» της Ελευθερίας Ντεκώ

Πολιτισμός
Τα γλυπτά του Ζαππείου «έρχονται στο φως» της Ελευθερίας Ντεκώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον Ελληνικό Πολιτισμό - Σχεδιάστηκε από τον Θ. Χάνσεν (1874-1888)

Η διεθνής καταξιωμένη σχεδιάστρια φωτισμού, Ελευθερία Ντεκώ, δίνει νέα πνοή και φως στα 17 γλυπτά αγάλματα  που βρίσκονται στον κήπο του Ζαππείου.

Φιλέλληνες, ιστορικοί, πολιτικοί, γλύπτες, πρόσωπα υπαρκτά αλλά και μυθικά, χρόνια τώρα,  υπάρχουν σιωπηλά στη ζωή της Αθηνάς.

Οι φανατικοί του Ζαππείου ξέρουν ότι στις βόλτες τους, τους συντροφεύουν  νοερά, τα βλέμματα  των  αγαλμάτων  των εθνικών μας  ευεργετών και  ποιητών.  Αλλά και πιο τρυφερές μορφές  γλυπτών,  όπως ο «Θεριστής» και ο «Μικρός Ψαράς» του Φιλιππότη, καθώς και ο «Ερωτας Τοξοθραύστης» του Γ. Βρούτου.

Μέχρι τώρα, όλα αυτά τα καταπληκτικά γλυπτά , ζούσαν στο σκοτάδι όταν έπεφτε το φως του ηλίου.Έτσι όχι μόνον δεν φαινόταν η ομορφιά τους τη νύχτα,  αλλά  υπήρχε και θέμα ασφαλείας για τους νυχτερινούς περιπατητές στους κήπους του Ζαππείου .

Η δραστήρια πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων Χριστίνα Βαγενά, αποφάσισε πριν από ένα χρόνο να κάνει κάτι για αυτό και να αναβαθμιστεί συνολικά η βραδινή εικόνα του Ζαππείου.

Θέλησε να «ρίξει φως» σε αυτά τα χλωμά πρόσωπα της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Εμπιστεύτηκε τη λεπτή αισθητική και βαθιά γνώση της διεθνώς καταξιωμένης σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ η οποία ξεκίνησε τη μελέτη για τα 17 γλυπτά που βρίσκονται στον κήπο του Μεγάρου .

Σε συνεργασία και με το τεχνικό τμήμα του Ζαππείου -και παρά τις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας- το έργο ολοκληρώθηκε εγκαίρως με υψηλά αισθητικό αποτέλεσμα. Φόρος τιμής στα ίδια τα αγάλματα.

Η Ελευθερία Ντεκώ που έσκυψε με φροντίδα πάνω από κάθε γλυπτό για να μπορέσει να τονίσει την ιδιαιτερότητά του με τις δέσμες του φωτός.

 «Είναι τεράστια τιμή να μας προσφέρει αφιλοκερδώς την βοήθειά της μια τόσο χαρισματική επαγγελματίας που έδωσε νέα πνοή στα γλυπτά. Όταν με το καλό περάσει η πανδημία όλοι οι Έλληνες,  θα έχουν τη χαρά να τα ανακαλύψουν και να τα χαρούν» τονίζει η Χριστίνα Βαγενά.

O Περίπατος του Ζαππείου, οι κήποι του και οι λοιποί χώροι του, καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Το υπέροχο αυτό σύμπλεγμα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και από την αρχή αποτέλεσε προβεβλημένο χώρο εκδηλώσεων της πόλης και αγαπημένο σημείο αναφοράς και περιπάτου για τους Αθηναίους.

Το Ζάππειον Μέγαρον αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον Ελληνικό Πολιτισμό. Σχεδιάστηκε από τον Θ. Χάνσεν (1874-1888).

 Ο Ευαγγελής Ζάππας, Έλληνας Πατριώτης και Βορειοηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης, είχε το όραμα της αναγεννήσεως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού καθώς και στην προαγωγή των τεχνών.

Το Ζάππειον Μέγαρον, εδώ και περίπου 130 χρόνια, παρακολούθησε κάθε στιγμή της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού .

ΠΗΓΗ – ΦΩΤΟ : zappeion.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News