Ο ναΐσκος του Αγίου Νικολάου Θων ξαναβρήκε την αίγλη του - Θαυμασμός για τα βιτρώ

Πολιτισμός
Ο ναΐσκος του Αγίου Νικολάου Θων ξαναβρήκε την αίγλη του - Θαυμασμός για τα βιτρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωρίστε το σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα

Ο ναΐσκος του Αγίου Νικολάου Θων ξαναβρήκε την αίγλη του… Ένα σημαντικό μνημείο της Αθήνας, σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, το ναΰδριο του Αγίου Νικολάου Θων, στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, αποδόθηκε τη Δευτέρα ανήμερα του εορτασμού του, αποκατεστημένο πλήρως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στους Αθηναίους και στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.

Είναι το μοναδικό κατάλοιπο που διατηρείται σήμερα από τα οικοδομήματα της έπαυλης «Mon Caprice», του κτήτορα του ναού, Νικολάου Θων, αυλικού και επιμελητή της Βασιλικής Χορηγίας του Γεωργίου Α΄ και διευθυντή του Βασιλικού Θεάτρου. Η έπαυλη κτισμένη σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ περιτριγυριζόταν από έναν μεγάλο κήπο με πυκνή βλάστηση, κοσμημένο με γλυπτά των Γεωργίου Βρούτου και Γεωργίου Φυτάλη, και πολλές προτομές αγωνιστών, φιλελλήνων, πολιτικών κ.ά

Εγκαινιάστηκε το 1895

Ο ναός κτίστηκε σύμφωνα με σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά -και όχι του Τσίλλερ όπως αποδίδονταν μέχρι πρόσφατα- και εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου 1895, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων.

Το 1944, κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων των Δεκεμβριανών η έπαυλη του κτήματος Θων, το οποίο ήδη από το 1921, έχει αλλάξει ιδιοκτήτη, αλλά και χρήσεις, ανατινάχθηκε. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1947, κατεδαφίστηκε.

Με την ανοικοδόμηση πολυώροφων κτισμάτων στην περιοχή, από τα μέσα του 20ου αιώνα και εξής, ο ναός του Αγίου Νικολάου εντάσσεται σε ένα περιβάλλον, εντελώς ξένο από το αρχικό του.

Νεότερες έρευνες ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός σχεδόν πιστού αντιγράφου του ναού του Αγίου Νικολάου, επίσης κυκλικoύ, στο κτήμα της αείμνηστης Μαρίας Χορς, της σημαντικής Ελληνίδας χορογράφου, στη Σαλαμίνα (κτήμα Παναγιωτόπουλου).

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Θων, είναι κηρυγμένο ιστορικό μνημείο (με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1979). Οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης αποκάλυψαν τον αρχικό γεωμετρικό διάκοσμο και τις τοιχογραφίες του, ενώ αποκαταστάθηκαν τα ξύλινα παράθυρα, η θύρα και τα περίτεχνα βιτρώ, που λέγεται ότι έφερε ο Θων από τη Ρωσία. Υλοποιήθηκαν εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες, καθώς και σωστικές επεμβάσεις συντήρησης. Ακόμη, διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος και τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες.

Σήμερα ο ναός Αγίου Νικολάου Θων παραδίδεται φωτισμένος εξωτερικά αναδεικνύοντας ένα σπάνιο μνημείο, που παρέμενε βανδαλισμένο και αθέατο για πολλές δεκαετίες.

Φωτογραφίες: Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων – ΥΠ.ΠΟ.Α

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News