Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών: Το σημαντικό πνευματικό & πολιτιστικό κέντρο της βενετοκρατούμενης Κρήτης

Πολιτισμός
Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών: Το σημαντικό πνευματικό & πολιτιστικό κέντρο της βενετοκρατούμενης Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα γιορτάζει η Αγ. Αικατερίνη και ένας από τους ποιο λαμπρούς ναούς του Χάνδακα

Εκεί στεγάζετε σήμερα το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Είναι ένας σταυροειδή ναός δίπλα στον μητροπολιτικό ναό του Αγ Μηνά.

Ο ναός του 16ου αιώνα υπήρξε καθολικό της μονής - μετοχίου της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Το μοναστήρι αυτό αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της βενετοκρατούμενης Κρήτης μέχρι την πτώση του Χάνδακα (Ηρακλείου) στους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα (1699).

Σήμερα ο ναός της Αγίας Αικατερίνης λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου ναού για την εγκατάσταση του μουσείου, καθώς ο χώρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις τέχνες και τα γράμματα: Εδώ λειτούργησε μια σπουδαία Σχολή Μόρφωσης όπου διδάσκονταν αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, φιλοσοφία, θεολογία και ζωγραφική.

Εδώ εκπαιδεύτηκαν σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, ανάμεσα τους ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο Γεώργιος Χορτάτζης και ίσως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Τότε ήκμασε και η περίφημη Κρητική Σχολή Αγιογραφίας. Στο σχολείο αυτό λέγεται ότι μαθήτευσαν οι μετέπειτα Πατριάρχες, Μελέτιος Πηγάς, Κύριλλος Λούκαρης, Μελέτιος Βλαστός.

Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς, η πορεία του μοναστηρίου διακόπηκε βίαια και το κτίριο μετατράπηκε σε Τζαμί.

Κύριο θέμα της έκθεσης του Μουσείου είναι η εκκλησιαστική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταβυζαντινές εικόνες, κυρίως σε αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα συγκαταλέγονται εικόνες δύο σπουδαίων εκπροσώπων αυτής της σχολής, του Άγγελου Ακοτάντου (αρχές 15ου αι.) και του Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αι.).

Επίσης εκτίθενται συλλογές με εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία, άμφια και αποτοιχισμένες τοιχογραφίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News