Η φωνή του θεάτρου στην Ελληνική Ραδιοφωνία

Πολιτισμός
Η φωνή του θεάτρου στην Ελληνική Ραδιοφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ραδιόφωνο αποκτά τη δυναμική και την σφραγίδα του Εθνικού Θεάτρου

Η ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα ήταν συνυφασμένη με το θέατρο. Σώζονται έργα από την προπολεμική περίοδο και μάλιστα σημαντικών συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών. Μέσα από αυτά τα έργα αντιλαμβάνεται κάποιος τόσο το ενδιαφέρον των ανθρώπων της παλαιότερης γενιάς για το θέατρο όσο και το ταλέντο σπουδαίων ηθοποιών που εκπροσώπησαν την υποκριτική τέχνη στη χώρα μας.

Το ραδιόφωνο λοιπόν, αποτέλεσε και θεατρικό χώρο φιλοξενώντας επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις για το ραδιοφωνικό θέατρο. Κατάφερε μάλιστα να μεταφέρει την πλοκή έργων, κάνοντας τον κάθε ακροατή να βλέπει με τα μάτια της φαντασίας και της ψυχής του.

Το 1938  στο Ραδιοφωνικό Σταθμό των Αθηνών είχε μεταδοθεί μια σκηνή από την παράσταση “Ο Βασιλικός” του Αντωνίου Μάτεσι. Πρόκειται για μια παράσταση που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1935 στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη.

Στην πορεία των χρόνων το θέατρο κυριαρχούσε στο σανίδι αλλά όχι στο ραδιόφωνο και τώρα που ο λόγος, ο πολιτισμός και η παράδοση επιστρέφουν γίνεται και πάλι λόγος για το ραδιοφωνικό θέατρο. Μετά από 82 χρόνια και την παράσταση του “Βασιλικού” πρωτοστατεί και πάλι το Εθνικό Θέατρο, με νέες θεατρικές παραγωγές που σχεδιάζει για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Η νέα αυτή συνεργασία της ΕΡΤ με το Εθνικό Θέατρο έρχεται για να χαρίσει ψυχαγωγία αλλά και μια ακόμα καλλιτεχνική σφραγίδα στο ραδιόφωνο.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δήλωσε: «Το Εθνικό μας Θέατρο δίνει εξ υπαρχής βάση στο Λόγο ως ψυχαγωγία, ως καλλιέργεια και φυσικά ως παιδεία. Γι’ αυτό και θεωρεί μεγάλη τύχη και ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία αυτή τη σύμπραξη με την ΕΡΤ για τη μετάδοση της “φωνής” του θεάτρου».

Περιμένουμε αγωνιωδώς το ταξίδι που υποσχέθηκε να μας κάνει το Εθνικό Θέατρο μέσω ραδιοφώνου αλλά και την ενημέρωση μας για τις υπόλοιπες συνεργασίες της ΕΡΤ, διότι οι αιτήσεις συνεργασίας και με άλλους αποδεδειγμένους καλλιτέχνες συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020. 

Φωτογραφίες: nt-archive.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News