28η Οκτωβρίου: «Βόλτα» στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

Πολιτισμός
28η Οκτωβρίου: «Βόλτα» στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας είναι ένα μάθημα ιστορίας για όλους

Η βόλτα στο  Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών, είναι ένα πραγματικό μάθημα ιστορίας για όποιον το επισκεφτεί. Το μεγαλείο  της ιστορίας και της μνήμης αποτυπώνετε στα εκθέματα του. 

Το Πολεμικό Μουσείο ξεχωρίζει με τον αρχιτεκτονικό του όγκο σ έναν από τους ποιο κεντρικούς δρόμους της Αθηνάς, στη συμβολή των δρόμων, Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη.

 Η Ελληνική πολιτεία επιθυμώντας να τιμήσει όλους αυτούς, που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας, αποφάσισε το 1964 την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ξεκίνησαν το 1964 από μία ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Βαλέντη, αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Στις 18 Ιουλίου 1975 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το μουσείο.

 Το κτίριο, με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του μοντερνισμού, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών.

Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας τον Ελληνισμού. Επιπλέον, λειτουργεί ως χώρος:

  • Έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης
  • Συντήρησης και διαφύλαξης κειμηλίων

Μέχρι σήμερα έχει ιδρύσει και παρακολουθεί Παραρτήματα σε Ναύπλιο, Τρίπολη Θεσσαλονίκη  και των Χανίων που κάηκε πριν από 3 χρόνια και ακόμα περιμένει το ενδιαφέρον της πολιτείας. 

Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, το μουσείο διαθέτει ιστορικό, κινηματογραφικό και φωτογραφικό αρχείο καθώς και βιβλιοθήκη, τα οποία είναι ανοιχτά στους ερευνητές.

Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας ,  φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 50.000 κειμήλια που σχετίζονται με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Ανάμεσα στις συλλογές που εκτίθενται, ξεχωρίζουν τα κειμήλια από τους Βαλκανικούς και τους Παγκόσμιους Πολέμους. 

Πηγή: athensculturenet.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News