Βυζαντινό μοναστήρι Αγίου Δημητρίου Καρακαλά: Με μεγαλοπρέπεια ο εσπερινός

Πολιτισμός
Βυζαντινό μοναστήρι Αγίου Δημητρίου Καρακαλά: Με μεγαλοπρέπεια ο εσπερινός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια ο εσπερινός στο Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, στον Δήμο Ναυπλιέων

Πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο εσπερινός στο Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, στον Δήμο Ναυπλιέων.

Τον εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσόστομος Παπουλέσης. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου.

Φέτος λόγω των έκτακτων μέτρων για τον  Κορωνοϊό, δεν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου.

Στην μονή ζει γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Χριστονύμφη.

Η μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Παλαιότερα το μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο.

Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται, Μονή Καρακαλά. Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους.

Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού. Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην μικρή έκθεση της Μονής.

Ναύπλιο: Ευάγγελος Μπουγιώτης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News