Πολιτισμός

Αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο της «κεροδεσίας» στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου

Αναβίωσε σήμερα το πανάρχαιο έθιμο, αυτό της «κεροδεσίας» στο πανέμορφο χωριό του Αγίου Θωμά στο Ηράκλειο

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν το «παρών» και αναβίωσαν ένα έθιμο ξεχασμένο, στο γραφικό χωριό του Αγίου Θωμά λίγο μετά τη Θεία Λειτουργία, σήμερα το πρωί.

Ο εφημέριος της ενορίας, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, καθώς και μικρά παιδιά, αναβίωσαν ένα έθιμο που έχει τις βαθιές ρίζες του στην αρχαιότητα και μάλιστα υπολογίζεται ότι η πρακτική αυτή ξεκίνησε κάπου στην 3η με 2η χιλιετία προ Χριστού.

Έδεσαν με μία βαμβακερή κλωστή που «βαπτίζεται» σε κερί από μέλισσες, και περίδεσαν τον Ιερό Ναό, έτσι ώστε να κρατήσει ο Άγιος της Εκκλησίας μακριά κάθε αρρώστια, θάνατο και ξηρασία τους κατοίκους.

Ο συμβολισμός

Το έθιμο επικράτησε και εισχώρησε και στην πίστη μας. Το δέσιμο συμβολίζει τον αποτροπαϊκό κύκλο, ένα τέλειο σχήμα όπου δεν μπορεί να εισχωρήσει και να φωλιάσει το κακό (βέρες, στέφανα γάμου). Οι ιεροί κύκλοι προστατεύουν σαν ασπίδα από κάθε κακό.

Σύμφωνα με το έθιμο, ο ναός περιδένεται με βαμβακερή κλωστή που εμβαπτίζεται σε λιωμένο κερί για να κρατήσει ο άγιος της εκκλησίας μακριά κάθε κακό, θάνατο, αρρώστια, ξηρασία κ.λπ.. Ο Οίκος του Θεού αντιπροσωπεύει έτσι το πλήρωμα της εκκλησίας το οποίο βρίσκει καταφύγιο με αυτόν τον τρόπο μέσα στον προστατευτικό κύκλο.

Το ζώσιμο με το κερί παλιότερα μπορούσε να γίνει σε ναό, σε άνθρωπο ή σε ζώο αλλά δε σταματούσε εκεί, έζωναν και σπίτια ή και ολόκληρο χωριό.

Μέχρι το 1920 γινόταν σε πολλά χωριά της Κρήτης, όμως στον Άγιο Θωμά εξακολουθεί να είναι ζωντανή αυτή η παράδοση και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φωτογραφίες: Facebook

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια