Πολιτισμός

Ανοίγουν ξανά τα θέατρα μετά από 8 μήνες

Με περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων

Ανοίγουν τα θέατρα τα σινεμά και οι μουσικές σκηνές,   ωστόσο σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί δεν πανηγυρίζουν καθώς ο περιορισμός του 30% στην πληρότητα των χώρων θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.

Τα θέατρα πήραν το σήμα για να ξεκινήσουν υπό την απειλή όμως της πανδημίας  η διαθεσιμότητα των αιθουσών θα εξαρτάται από το υγειονομικό επίπεδο της περιοχής.

Τα θέατρα ανοίγουν μετά από 8 μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με....  μάσκες. Τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν  με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν τις πληρότητες. Χωρίς πλαφόν θεατών, με ηλεκτρονικό εισιτήριο, μάσκες υποχρεωτικά στη διάρκεια των παραστάσεων, οι οποίες δεν θα έχουν διάλειμμα.

Το Εθνικό μας Θέατρο με ένα πρωτότυπο βίντεο – σποτ ,  καλεί τους φίλους του στις παραστάσεις της νέα σεζόν. 

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε/

μπήκαμε μέσ΄στα όλα και περάσαμε

Οδυσσέας Ελύτης

Ας γίνει, για τη  θεατρική χρονιά που ξεκινάει, αυτός ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη  αφετηρία και έμπνευση για το Εθνικό μας Θέατρο.

Για το Εθνικό μας Θέατρο που από την έναρξη της πανδημίας στον τόπο μας, με θυσίες πολλές και αγώνες πολλών,  άντεξε. Και συνεχίζει και τούτο τον χειμώνα να επιτελεί την ιστορική αποστολή του.

Για το Εθνικό μας Θέατρο, που δεν σταμάτησε ποτέ να δοκιμάζει και να δυναμώνει τις αντοχές του, που δεν έπαψε ποτέ να αιμοδοτεί τον πολιτισμό μας.

Μένουμε ζωντανοί και δυνατοί. Κλυδωνιζόμαστε αλλά δεν κλονιζόμαστε.

Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις πόρτες μας και τις καρδιές μας, για να υποδεχτούμε τον θεατή. Τηρώντας σχολαστικά τα  μέτρα. Αλλά και διατηρώντας την άμετρη πίστη, ότι το θέατρο αντιτάσσεται στη δυστοπία και στον φόβο.

Σας καλώ να εμπιστευτείτε και να στηρίξετε το θέατρο. Για να διατρανώσουμε όλοι μαζί ότι η θεατρική λειτουργία είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ. ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ. Στους αιώνες.

Τονίζει ο  Δημήτρης Λιγνάδης  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού μας Θεάτρου.

Για τα κρατικά θέατρα η κατάσταση είναι κάπως διαχειρίσιμη, αλλά τι γίνεται στο ελεύθερο θέατρο;

Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί δεν πανηγυρίζουν, καθώς είναι πολλά τα μικρά θέατρα που, όπως λένε, ο περιορισμός του 30% τα καταδικάζει σε θάνατο: «Δεν μπορούν να ανοίξουν, είναι σχεδόν αδύνατον να επιβιώσουν. Ακόμα κι ένας μονόλογος δεν βγαίνει».

Θεωρούν ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τις κλειστές αίθουσες, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την προσέλευση του κοινού στα θέατρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια