«Ρίγη»: Το ντοκιμαντέρ για το Ρέθυμνο κάνει πρεμιέρα στην Κωνσταντινούπολη

Πολιτισμός
«Ρίγη»: Το ντοκιμαντέρ για το Ρέθυμνο κάνει πρεμιέρα στην Κωνσταντινούπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μπλέτα

“Ρίγη” ονομάζεται το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα, παραγωγής 2020. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Andromeda Film Festival στην Κωνσταντινούπολη το Γενάρη του 2021. Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Ble Productions με έδρα το Ρέθυμνο.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ Ρίγη:

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μάρτυρες που έζησαν και είδαν τα γεγονότα, μιλούν και αφηγούνται όσα έζησαν και είδαν.

Ιστορικά γεγονότα, μύθοι & θρύλοι του Νομού Ρεθύμνου.

To Ρέθυμνο κουβαλά ιστορία. Βενετσιάνικα και τουρκικά παράσημα. Πόλη με παράδοση. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά της πόλης: η σκοτεινή.  Ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά ιστορικά γεγονότα, σε μύθους και θρύλους της πόλης του Ρεθύμνου, στο νησί της Κρήτης.

Ιστορίες αληθινές, άλλες πάλι μόνο φαντασία. Άλλες με στοιχεία και από τα 2.

Ιστορίες, γεγονότα που προκαλούν Ρίγη.

  • Η Οθωμανική παρουσία στο Ρέθυμνο.
  • Τα βασανιστήρια των Γερμανών.
  • Μύθοι και θρύλοι της πόλης του Ρεθύμνου.
  • Το ναυάγιο στη Φαλκονέρα.
  • Το ναυάγιο στη Γεργιούπολη.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

"Τα ιστορικά γεγονότα μιας πόλης, πολλές φορές δημιουργούν μυστήριο και ατμόσφαιρα.  Ενδιαφέρον έχουν όταν εμπλέκεται η ιστορία με τη φαντασία και η γραμμή είναι τόσο θολή που δε μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικότητα και τι φανταστία. Ειδικά όμως , όταν η ιστορία ενός τόπου περιλαμβάνει, αποκεφαλισμούς, βασανιστήρια, μύθους και θρύλους. Τα "Ρίγη", ένα πολυσυλλεκτικό ντοκιμαντέρ, αρχικά γιατί περιέχει πολλά κεφάλαια, ιστορικά ή και μη, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι συγκεντρώνονται μαρτυρίες και ομιλίες ανθρώπων, που είχαν σιωπήσει και δεν είχαν μιλήσει πότε, για όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν μπροστά μάτια τους. Ένα ντοκιμαντέρ ιστορικό, λίγο διαφορετικό όμως, από όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ιστορίες , γεγονότα που τις ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα. Ιστορίες που προκαλούν "Ρίγη."

ΡΙΓΗ (2020)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

Σενάριο: Γιάννης Μπλέτας

Αφήγηση: Λευτέρης Τζαγκαράκης

Μουσική: Ross Daly

DOP: Γιάννης Μπλέτας, Μιχάλης Μπούχλης

Παίζουν: Λευτέρης Τζαγκαράκης, Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη κ.ά.

Μοντάζ & Επεξεργασία ήχου: Ble Productions

Βοηθοί παραγωγής: Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη

Εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης: Ειρήνη Γαβριλάκη

Παραγωγή: Ble Productions

Διάρκεια: 81'

e-mail: [email protected]

Δείτε το Trailer:

Ο Γιάννης Μπλέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου στο London Film School. Το 2016 προβλήθηκε online η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο ‘Η Ομπρέλα’. Την επόμενη χρονιά, ακολούθησαν τα φιλμ ‘Το Ταξίδι’   καθώς και ‘Τα Γεμιστά’, η ταινία που έχει ήδη τιμηθεί με 9 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό: μεταξύ άλλων, Βραβείο “Νέοι σκηνοθέτες’’ (Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών, 2018),  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου (Melbourne City Independent Film Festival 2018), κ.ά. Το 2018, ολοκλήρωσε άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους, το ‘Armatoloi’και το ‘Τάμα’.  Το Νοέμβρη ξεκίνησε  τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ σε σχέση με σκοτεινά γεγονότα της ιστορίας του Ρεθύμνου, ενώ το καλοκαίρι του 2019 δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους “Στροφές”. Το 2020 ολοκλήρωσε το πρώτο μεγάλους μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News