Ελευθερία Ντεκώ: Η σπουδαία Ελληνίδα που «μαγεύει και χορογράφει με φως»!

Πολιτισμός
Ελευθερία Ντεκώ: Η σπουδαία Ελληνίδα που «μαγεύει και χορογράφει με φως»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που άλλαξε το φως στην Ακρόπολη

Το φως στην Ακρόπολη αλλάζει.

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε το Ίδρυμα Ωνάση για τη μελέτη του έργου, επιλέχθηκε η διεθνούς κύρους, βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ.

Ποια είναι λοιπόν αυτή  η σπουδαία Ελληνίδα που «μαγεύει και χορογράφει με φως»;

Είδε φως και μπήκε. Κυριολεκτικά.

Η φωτίστρια Ελευθερία Ντεκώ διέπρεψε σε ένα επάγγελμα που ποτέ δεν φανταζόταν και έλαμψε… διά της εργασίας της.

Η Ελευθερία Ντεκώ, γεννήθηκε στην Αθήνα.

Ξεκίνησε σπουδάζοντας φιλολογία και μπαλέτο στην Αθήνα.

Ύστερα από μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) –με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης– σε σχεδιασμό φωτισμού, χορογραφία και περφόρμανς (1987-90), εργάστηκε ως σχεδιάστρια φωτισμών σε θέατρα της Νέας Υόρκης (1990-92).

Ενώ σπούδαζε χορό άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα φωτισμού με σκοπό να μπορεί να φωτίζει τις παραστάσεις της. Αυτό ήταν… μαγεύτηκε από το φως!

Εργάστηκε ως υπεύθυνη φωτισμών σε διάφορα θέατρα της Ν. Υόρκης (1988-91).

Η Ελευθερία Ντεκώ, θα αφήσει οριστικά το περφόρμανς και τις χορογραφίες για να αφιερωθεί οριστικά στο   σχεδιασμό  φωτισμο.

Έχει σχεδιάσει τον φωτισμό σε περισσότερες από 400 δρώμενα για τα οποία έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, διακρίσεις και βραβεία.

Μεταξύ άλλων της απονεμήθηκε ο τίτλος «Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς» για τη συμβολή της στο θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Μετά από 5 χρόνια παραμονής στην Νέα Υόρκη όπου παράλληλα εργαζόταν ως σχεδιάστρια φωτισμών και δίδασκε Lighting Design στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) επέστρεψε το 1992 στην Ελλάδα. Το 1997 ίδρυσε την εμπορική εταιρεία «Lights International», με ειδίκευση στον σχεδιασμό φωτισμού και προμήθεια φωτιστικού εξοπλισμού και τον αρχιτεκτονικό φωτισμό.

Η Ελευθερία Ντεκώ είναι Επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει «Θεατρικό Φωτισμό» από το 2005.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ως Διευθύντρια και Σχεδιάστρια φωτισμού και στις τελετές έναρξης και λήξης για το οποίο της απονεμήθηκε το βραβείο Emmy, στην κατηγορία Outstanding Lighting Direction, για την Τελετή Έναρξης.

Το 2000, η Ελευθερία Ντεκώ δημιούργησε ένα τμήμα αποκλειστικά για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, αναδεικνύοντας κατ’ αρχήν όψεις κτιρίων, αλλά πολύ σύντομα ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη μελέτη όλου του φάσματος του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Έκτοτε η εταιρεία έχει συνεργαστεί σε πλήθος αρχιτεκτονικών έργων που αφορούν εμπορικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Ο νέος φωτισμός του ιερού βράχου της Ακρόπολης φέρει την υπογραφή της βραβευμένης  σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση.

Με τον νέο φωτισμό επιτυγχάνεται η ανάδειξη του Βράχου, των Τειχών, του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου τους.

Ανάμεσα στις φωτοσκιάσεις του λευκού, που κυριαρχούν στον νέο φωτισμό, δεν μπορεί κανείς να μην εντοπίσει τη «σκιά» του ταλέντου της, που «φωτίζει» το πλέον εμβληματικό μνημείο της χώρας και διεθνές τοπόσημο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News