Πολιτισμός

«Αλλάζει» το φως στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Αύριο, θα «ανάψει» ο νέος φωτισμός του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, που έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Παρθενώνας, και μαζί του ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, από αύριο θα «φλέγεται» μέσα στην νύχτα της Αθήνας, λουσμένος στο φως. «Λευκό -  θερμό, φως ελληνικό».

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, που έκανε δωρεά το έργο, Αντώνη Παπαδημητρίου, θα γινει αύριο, Τετάρτη,  η φιέστα για την  αναβάθμιση του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τη νέα μελέτη  φωτισμού του Ιερού Βράχου έκανε η Ελευθερία Ντεκώ.

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί ζωντανά στις 20:00, σε live streaming, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1.

Ο Ιερός Βράχος μοναδικός, μέσα στην νύχτα της Αθήνας, λουσμένος  στο φως σαν διάδημα θα στεφανώνει την  γκρίζα πόλη. 

Θα είναι η πρώτη φορά που ο φωτισμός  θα διακρίνει τα μνημεία του Ιερού.

Φωτίζονται εκ νέου εννέα σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό.

Ο νέος φωτισμός θα αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου.

Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού.

Τον περίφημο ανελκυστήρα που τόσο έχει διαφημίσει το υπουργείο πολιτισμού που είναι κι αυτός μια γενναία χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, θα αργήσουμε πολύ να τον δούμε να λειτουργεί. Κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπουργείου. 

Η ιδέας για τον σωστό φωτισμό της Ακρόπολης δεν είναι καινούργια,  ούτε έμπνευση της Λίνας Μενδώνη . Η ιστορία αυτή   μας πάει πίσω στο 2002 και στον  διεθνούς ακτινοβολίας σκηνοθέτη του «Ζορμπά» και της «Στέλλας»  τον Μιχάλη Κακογιάννη. 

Όπως διηγούνταν ο ίδιος: «Έμενα κοντά και ήταν πάντα ελεεινά φωτισμένη η Ακρόπολη. Δεν το άντεχα και ειδοποίησα τον Γάλλο που είχε φωτίσει τον Πύργο του Αϊφελ, ρωτώντας αν τον ενδιαφέρει. Φυσικά τον ενδιέφερε, αλλά ήταν ακριβός και είπα θα τα μαζέψουμε τα λεφτά. Έφτιαξα μια επιτροπή, «Φίλοι της Αθήνας» λεγόταν και έβαλαν όλοι λεφτά για να καλυφθούν τα έξοδα». Έτσι ο διάσημο Γάλλο φωτιστή Πιέρ Μπιντό φώτισε τον Ιερό Βράχο.

Το βασικό δόγμα του Μπιντό, ήταν ένα: «Τα μνημεία δεν φωτίζονται, πρέπει να φωτίζουν».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια