Πολιτισμός

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Την 1η Οκτωβρίου, ημέρα Σύναξης της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου

Την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2020, επί τη εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της επικαλουμένης «Γοργοεπηκόου» πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, θα χοροστατήσει στην Ιερά πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου.

Πρόγραμμα ακολουθιών

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 6:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκον την επικαλούμενη «Γοργοεπήκοον».

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Η γνωστότερη μετά την «Πορταϊτισσα» θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της.

Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια