«Ένας βόλακας από το πουθενά» ένα βιβλίο του Αντ. Κακουδάκη για την Εθιά και τις οικογένειες της

Πολιτισμός
«Ένας βόλακας από το πουθενά» ένα βιβλίο του Αντ. Κακουδάκη για την Εθιά και τις οικογένειες της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλίο
Κυριακή,20 Σεπ 2020, 18:00
Ροτάσι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ενορίας
Μια ιστορική καταγραφή του τόπου και των ανθρώπων

Ο Εθιανός, Αντώνης Κακουδάκης , με πολύ μεράκι και έπειτα από μεγάλη έρευνα , μας συστήνει το βιβλίο του «Ένας βόλακας από το πουθενά». Μια έκδοση που καταφέρνει μέσα σε 839 σελίδες να μας παρουσιάσει τις οικογένειες που ρίζωσαν στην Εθιά, το ορεινό χωριό των Αστερουσίων. Η ιστορία και τα μέλη των οικογενειών της Εθιάς, από το  1800 μέχρι και σήμερα. Μια σπάνια καταγραφή που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στο βιβλίο ο Αντώνης Κακουδάκης, κατάφερε να συλλέξει σπάνιο φωτογραφικό υλικό για κάθε οικογένεια και στην ουσία αποτύπωσε το οικογενειακό δέντρο όλων των Εθιανών.

Η Εθιά, οι άνθρωποι της, τα έθιμα και οι παραδόσεις της. Τα επαγγέλματα που ήκμασαν τις περασμένες δεκαετίες όταν το χωριό έσφυζε από ζωή όπως αυτά του ρασοπατητή, του φετσά, της ανυφαντούς. Τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά και που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Παιχνίδια όπως ο Ντελιμάς και Καντιφί, το τσουρί, του Σαλτούρι τα κουκιά.

Η λαογραφία του τόπου, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, η ντοπιολαλιά, οι κρητικές αλλά και οι τούρκικες λέξεις που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους οι κάτοικοι του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής.

Όλα αυτά έχουνε μπολιαστεί πολύ όμορφα στο βιβλίο «Ένας βόλακας από το πουθενά» που θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ροτάσι, στις 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ενορίας και στις 23 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο, στις 18:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

- Στυλιανή Καλεντάκη, αρχαιολόγος - φιλόλογος 

- Μαρία Μελεσσανάκη, δασκάλα- δημοσιογράφος, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

- Σοφία Καπετανάκη, νηπιαγωγός, Προϊσταμένη 6ου νηπιαγωγείου Ηρακλείου

- Αντώνης Κακουδάκης, συγγραφέας

Την παρουσίαση συντονίζει ο Γιάννης Κακουδάκης, Στρατηγός ε.α, Επίτιμος Υπαρχηγός Γ.Ε.Σ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News