«Οχυρά που ενώνουν», μια διεθνής έκθεση φωτογραφίας στο Ρέθυμνο

Πολιτισμός
«Οχυρά που ενώνουν», μια διεθνής έκθεση φωτογραφίας στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση Φωτογραφίας
Κυριακή,13 Σεπ 2020, 18:00
Κτήριο του Πυροβολικού, Φρούριο Φορτέτζα
Στο πλαίσιο του δικτύου πολιτιστικής κληρονομιάς και διαλόγου μεταξύ των λαών, από την Βενετία στην Ελλάδα

Μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφθούν το Φρούριο Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, από τις 18.00, στο Κτήριο του Πυροβολικού, εντός του Φρουρίου Φορτέτζα, στην παλιά πόλη Ρεθύμνου, ανοίγει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οχυρά που ενώνουν - FARO per i Forti», που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Marco Polo Project/ Βενετία.

Πηγή έμπνευσης του εγχειρήματος αποτέλεσαν οι θεμελιώδεις αρχές της «Σύμβασης Faro του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία», που υπογράφηκε το 2005. Κάθε τόπος που διαθέτει οχυρωματική αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως φρούρια, πύργους, προμαχώνες, οχυρωμένες πόλεις, γίνεται μέλος μιας κοινότητας που εκτείνεται σε όλη την Ευρωμεσογειακή λεκάνη, με στόχο την υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών έργων και τη βιωσιμότητα αυτών των μνημείων.

Η έκθεση, με τον αρχικό τίτλο «Οχυρωματική Κληρονoμιά:

Αδριατική, μια άλλη προσέγγιση», δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου CAMAA (Κέντρο Οχυρωματικής Αρχιτεκτονικής της Άνω Αδριατικής, με επικεφαλής την Περιφέρεια Βένετο - Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Interreg Ιταλία-Σλοβενία ​​2007-2013. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 από το Koper Σλοβενίας, πήγε στη Βενετία (Forte Marghera) και την Palmanova Ιταλίας, στη Ljubljana Σλοβενίας, ξανά στη Βενετία (Palazzo Ferro Fini), στη Ferrara Ιταλίας (Palazzo Ducale Estense), στην Κέρκυρα (παλιό φρούριο) και στην Ηγουμενίτσα (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας), για να συνεχίσει το δρομολόγιό της στη Μεσόγειο στα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και τώρα στο Ρέθυμνο.

Η έκθεση στο Ρέθυμνο διοργανώνεται από τον Marco Polo Project με τη συνεργασία του, ΥΠΠΟΑ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης, του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χανίων «Φίλοι της Ιταλίας», τελεί δε υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η έκθεση ανοίγει την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, στο Κτήριο του Πυροβολικού, στο Φρούριο Φορτέτζα. Οι ώρες λειτουργίας είναι 10.30 – 13.00 και 17.30-20.00. Θα διαρκέσει δε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News