Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

Το Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας στο Ρέθυμνο

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020, 10:30 πμ, Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» ( Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο Κρήτης),παρουσιάζει το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» ( Πανεπιστήμιο Κρήτης) στο Ρέθυμνο το Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συγκεκριμένα από το Εργαστήρι Θεάτρου – Κινηματογράφου - Μουσικής, Τμήμα Φιλολογίας.

Το Συνέδριο θα εγκαινιαστεί με χαιρετισμό που θα απευθύνουν,πρός τους Συνέδρους(ψηφιακά),από τον ίδιο τον ιδρυτή της Θεατρικής Ανθρωπολογίας τον διεθνούς φήμη σκηνοθέτη του Θεάτρου Οντίν(Δανία) και Επίτιμο Καθηγητή σε πολλά Πανεπιστήμια όπως και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Εουτζένιο Μπάρμπα και της Διευθύντριας του Θεάτρου Οντίν, ηθοποιού Τζούλια Βάρλευ .

 Ζωντανές και ψηφιακές εισηγήσεις θα γίνουν από Καθηγητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων αλλά και Μεταπτυχιακών .Συγκεκριμένα θα πάρουν μέρος οι: Γιάννης Μήτρου( Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)  Αύρα Σιδηροπούλου(Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου),Adam Ledger, ( Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ Μ. Βρετανία),Μαρία Φραγκή(Πανεπιστήμιο Πατρών),Tatiana Chemi (Πανεπιστήμιο του Ααμπόργκ, Δανία) ,Κορίνα Αποστολοπούλου,(Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου),Μιριάνα Ποπτέσιν , (Απόφοιτη Μεταπτυχιακού προγράμματος Πανεπιστημίου Κρήτης),Ιωάννα Τεφτίκη –Cooper,( Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΜΣ-ΙΤΕ)ενώ θα παρουσιαστεί και επίδειξη δουλειάς, από την Ειρήνη Κουτσάκη, (ηθοποιό,θέατρο Όμμα Στούντιο).

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό που θέλει να παρακολουθήσει το Συνέδριο και δεν χρειάζετε προεγγραφή .

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Σας ενημερώνουμε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο και μέχρι την τοποθέτηση στην θέση του καθώς και κατά την έξοδο του, είναι υποχρεωτική.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας(Ηράκλειο,Κρήτης)

Το Θέατρο Όμμα Στούντιο ίδρυσε στο Ηράκλειο Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2020 Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας με σκοπό την μελέτη της παρουσίας του ανθρώπου με αρχές διαφορετικές από εκείνες της καθημερινής ζωής, σε συνθήκες οργανωμένης παράστασης, την διαπολιτισμική ανάλυση αυτού του φαινομένου μέσα από όλα τα πεδία των παραστατικών Τεχνών, καθώς και την διεύρυνση των γνώσεων πάνω στον σκηνικό βίο για να «μάθουμε πώς να μαθαίνουμε».

Το Κέντρο διά μέσου της δημιουργίας ενός δικτύου Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχεται να καλύψει ένα ερευνητικό κενό στην χώρα μας γύρω από την Ανθρωπολογία του Θεάτρου και των αρχών της που επανέρχονται, καταγράφοντας και εκδίδοντας τις εισηγήσεις Πανεπιστημιακών και τις παρουσιάσεις από performers, της εξω-καθημερινής χρήσης του σώματος, δηλαδή της τεχνικής που διέπει την παρουσία τους. Ιδρυτής του Ανθρωπολογικού θεάτρου (Διεθνές Σχολείο Θεατρικής Ανθρωπολογίας, ISTA, 1979) είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος, ιδρυτής και σκηνοθέτης του θεάτρου Οντίν (Χόλστεμπρο, Δανία), Εουτζένιο Μπάρμπα ο οποίος είναι και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κέντρου μας.

Πρόγραμμα του Συνεδρίου

-10.30 πμ: Μήνυμα από τον Εουτζένιο Μπάρμπα και την Τζούλια Βάρλεϋ (Θέατρο Οντίν)

(Μετάφραση: Αντώνης Διαμαντής. Ψηφιακή παρουσίαση)

-10.40: Καλωσόρισμα Αντώνης Διαμαντής.

Ηθοποιός /σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής θεάτρου Όμμα Στούντιο

-10.45: Σύντομος Χαιρετισμός εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Μανώλη Σειραγάκη, Επίκουρο καθηγητή Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ηθοποιό, σκηνοθέτη, Διευθυντή Εργαστηρίου Θεάτρου – Κινηματογράφου - Μουσικής

Εισηγήσεις

Συντονιστής : Αντώνης Διαμαντής

-10.55: «Eugenio Barba και Διεθνής Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας: Μορφοκλάσματα Θεατρικότητας».

Κορίνα Αποστολοπούλου, Ηθοποιός, MA στις Θεατρικές Σπουδές, Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.(Ψηφιακή παρουσίαση)

-11.10: «Με το βλέμμα στο δικό μας "άλλο". Ένας ταξιδιωτικός οδηγός Διαπολιτισμικού Θεάτρου».

Αύρα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Θεατρικές Σπουδές", Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου(Ψηφιακή παρουσίαση).

-11.30: «ΔΙΑ-δραση / ΕΝΔΟ -δράση: Το θέατρο ως παρέμβαση που διαταράσσει την κοινότητα» .

Adam Ledger, Λέκτορας Θεατρολογίας, Σκηνοθέτης, Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ (Μ. Βρετανία).

 Ψηφιακή παρουσίαση. Μετάφραση: Κορίνα Αποστολοπούλου.

-11.50: "Το θέατρο σε ζωντανή σύνδεση: Ενα επιτελεστικό πλαίσιο ερμηνείας και οργάνωσης της ζωής στον Κυβερνοχώρο με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη κοινοτήτων αξιοποιώνας τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες"
Νεκτάριος Μουμουτζής, μέλος Ε.ΔΙ.Π. στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, υποψήφιος διδάκτορας στο Ινστιτούτο Μαθηματικών και Πληροφορικής της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.  

12.10 - 12.30 Διάλειμμα

-12.30:Επίδειξη δουλειάς, «Θέατρο: Μια ξεχωριστή πραγματικότητα»

Ειρήνη Κουτσάκη, ηθοποιός, θέατρο Όμμα Στούντιο.

-13.00: «Ανιχνεύοντας την ανθρωπολογία του θεάτρου στον χώρο της ελληνικής παράδοσης. Θέαμα και εκπαίδευση στην Ελλάδα» .

Μαρία Φραγκή, Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, Σκηνοθέτης, ΕΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.

-13.20:«Η Γενεαλογία του Θεατρικού Εργαστηρίου: Ηθοποιοί δημιουργούν συγγένειες»

Tatiana Chemi, Συνεργάτης / Καθηγήτρια, Τμήμα Μάθησης και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Ααμπόργκ, Δανία.

Ψηφιακή παρουσίαση. Μετάφραση: Αντώνης Διαμαντής

-13.40: «Γιέρζι Γκροτόφσκι: Η συνέχεια της έρευνας. Αγκαλιάζοντας την τεχνική και την παράδοση.»

Μιριάνα Ποπτέσιν , Απόφοιτη Μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρολογίας, Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

-14.00: «Η Εξέλιξη του Αφρικανικού Θεάτρου και η Σχέση του με το Ευρωπαϊκό».

Ιωάννα Τεφτίκη –Cooper, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του προγράμματος "Ιστορία και Θεωρία Θεάτρου και Κινηματογράφου" του τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΜΣ-ΙΤΕ. 

-14.20 - 15.00: Συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει ο Αντώνης Διαμαντής.

-15.00: Κλείσιμο συνεδρίου.

 Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» :(απέναντι απο το Δημοτικό Πάρκινγκ στην παραλιακή Λεωφόρο Ρεθύμνου,οδός Σοφ.Βενιζέλου)

 Διεύθυνση :Σοφ. Βενιζέλου 16 (είσοδος από την οδό Νικολάου Ψαρού)

Θέατρο Ομμα Στούντιο, Ηράκλειο,Κρήτης

www.ommastudiotheater.weebly.com

https://www.facebook.com/omma-studio-theater-276782567912/ / https://www.facebook.com/groups/266260041299/

Τηλ.για πληροφορίες:2810263-659/6945898204/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια