«Σκέψεις σε κουτί», της Ιωάννας Παπαλέξη: Ένα μοναδικό βιβλίο, που θα σας συναρπάσει

Πολιτισμός
«Σκέψεις σε κουτί», της Ιωάννας Παπαλέξη: Ένα μοναδικό βιβλίο, που θα σας συναρπάσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λέξεις γίνονται μήτρες, όπου θρέφονται διαχύσεις αισθήσεων, που έχουν τη δύναμη να διεισδύουν στο μυαλό μας, να μας αγγίζουν και να μας ξυπνούν μνήμες…

Όταν οι σκέψεις γίνονται λέξεις, όταν οι εικόνες μετουσιώνονται σε στίχους, όταν τα συναισθήματα χωρούν σε μερικές γραμμές... Η ποιητική συλλογή «Σκέψεις σε κουτί», της Ιωάννας Παπαλέξη, είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο.

Κριτική της Φιλολόγου Χρυσάνας Μωρίκη:

Πραγματεύεται τη μάχη του μυαλού να αναδομηθεί, όταν το τέλος μιας επώδυνης εποχής έχει επέλθει, με θύμησες καταχωνιασμένες στα βάθη του νου, ανεξίτηλα όμως γραμμένες στην καρδιά. Η γραφή της διακρίνεται από διάχυτο, ερωτικό συναίσθημα, αμεσότητα, λυρισμό και εικονοπλασία.

Με το δικό της μοναδικό τρόπο οι λέξεις γίνονται μήτρες, όπου θρέφονται διαχύσεις αισθήσεων, που έχουν τη δύναμη να διεισδύουν στο μυαλό μας, να μας αγγίζουν και να μας ξυπνούν μνήμες.

Ταυτόχρονα, αντλεί έμπνευση από το σημείο μηδέν, τις ελλείψεις της ψυχής και κυρίως από τον έρωτα και τις ψυχικές αλλοιώσεις που προκύπτουν μέσα από αυτόν. Μέσα από την επεξεργασία του άλγους και της μοναξιάς, η ωφελιμότητα της παράδοσης της δημιουργού στον νέο έρωτα αναδεικνύεται ως αφετηρία ανασύνταξης των δυνάμεών της από σκιές φευγάτες και από την προσωπική της αγωνία να συγκολλήσει τα θραύσματα των αναμνήσεων πέρα από το άπειρο, ανακαλύπτοντας νέες διαδρομές. 

Ποια είναι η Ιωάννα Παπαλέξη;

H Ιωάννα Παπαλέξη γεννήθηκε το 1977 στη Λαμία, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Είναι Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγγλικού Πανεπιστημίου Lincoln και κατέχει Πιστοποιητικό Τεχνικού Διακόσμησης. Από το 2002 - 2005 υπηρέτησε τα κοινά ως Νομαρχιακή Σύμβουλος Φθιώτιδας.

Είναι στέλεχος στην οικογενειακή επιχείρηση "Ι. ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε" που εισάγει μηχανήματα και εργαλεία αγρού και δάσους και παράλληλα ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση. Είναι παντρεμένη και έχει τέσσερα παιδιά.

Παρόλο που από μικρή ασχολείται με τη συγγραφή οι "ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΟΥΤΙ" (ποιητική συλλογή που γράφτηκε το διάστημα 10/9/2017 - 2/6/2019), αποτέλεσε το πρώτο της ποιητικό βιβλίο, όπου από τις αρχές του 2020 υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε διάφορα μέρη. Επίσης από τις αρχές του 2020 ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη  την Ελλάδα.

Επίσης το 2020 συμμετείχε με το ποίημα της ¨ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ¨ στην Συλλεκτική Ανθολογία ¨ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΙΗΣΕΙΣ¨ των Εκδόσεων ¨Χρόνος¨ όπου σε αυτό πρωταγωνιστεί η Νίκη της Σαμοθράκης. Κατά το διάστημα αυτό φιλοξενούνται τα ποιήματα της σε διάφορους ιστότοπους αλλά και στο Λογοτεχνικό Βήμα Κεφαλονιάς των εκδόσεων Κέφαλος.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάζει την έκδοση και της δεύτερης ποιητικής συλλογής της από τις ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.

Η μετακόμιση

ό, τι δεν είχα είχες

και ό,τι δεν είχες είχα.

μικρά και μεγάλα πράγματα

σκηνικά μιας άλλης ζωής

στριμωγμένα μέσα σ’ ένα λεπτό απόδρασης

τσαλακωμένα σε σακούλες

απόγνωσης και φόβου

και μ’ όλα αυτά τα λίγα και τα πολλά

παγώσαμε την μοναξιά μας,

πλέξαμε τα νήματα των ονείρων μας,

ταιριάξαμε στις γωνιές του μυαλού μας,

τις χρωματισμένες ελπίδες μας

και ελευθερώσαμε απ΄ τα δεσμά

των τυράννων μας

τις συνειδήσεις μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News