Πολιτισμός

Θεατρική Παράσταση

Ταλλαία 2020: Πρεμιέρα για την πειραματική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020, 9:00 μμ, Ανοιχτό Θέατρο Περάματος

Το Φεστιβάλ φέτος στο σύνολο του φιλοξενείται στο Ανοιχτό Θέατρο Περάματος.

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Τάλλαια 2020» με την παράσταση «Συνάντηση με την Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» από την Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου.

Ειδικότερα, τηρουμένων των απαιτούμενων μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ο Δήμος Μυλοποτάμου συνεχίζει την υλοποίηση του Φεστιβάλ «Ταλλαία 2020» που φέτος στο σύνολο του φιλοξενείται στο Ανοιχτό Θέατρο Περάματος.

Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνονται παραγωγές που ετοιμάστηκαν ειδικά για το φεστιβάλ «Ταλλαία 2020».

Υπενθυμίζεται, ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τα θεάματα και τα ακροάματα που απευθύνονται σε καθήμενο κοινό.

Πρεμιέρα για την Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου

Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου παρουσιάζεται η δεύτερη φετινή παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου για τα «Ταλλαία 2020».

Την σκυτάλη παίρνει η Πειραματική Σκηνή, η οποία σε συνεργασία με Το ΧΩΡΑφΙ - Κέντρο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας & Παραστατικών Τεχνών παρουσιάζει την παράσταση «Συνάντηση με την Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» βασισμένη στο ομώνυμο έργο του μεγάλου μας ποιητή και πεζογράφου Κώστα Βάρναλη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λιοδάκη.

Πρόκειται για μια ποιητική σε -μορφή αναλογίου- μουσική και κινητική συνάντηση με το έργο του Κώστα Βάρναλη «Η αληθινή Απολογία του Σωκράτη», 89 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του.

Λόγος, Μουσική, Μελοποιημένη Ποίηση και Κίνηση συναντούν την ποιητικότητα της γραφής του Βάρναλη και τον οραματισμό του ποιητή για τον μεγάλο φιλόσοφο.

Ο συγγραφέας με χιούμορ και λαϊκή γλώσσα, απλά, λιτά και καθαρά αναζητά σαρκάζοντας και αυτοσαρκαζόμενος, τις βαθύτερες ανθρώπινες αξίες ως μοναδική άμυνα στην επίθεση της βαρβαρότητας.

Στέκεται ίσια κι έντιμα απέναντι στο θάνατο, μετατρέπει τον Σωκράτη σε έναν προγονικό «Ζορμπά», για να τιμήσει τελικά την αξία της ζωής.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Κώστας Βάρναλης

Σκηνοθεσία - Ερμηνεία - Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Λιοδάκης

Μουσική Σύνθεση - Ερμηνεία: Μανώλης Ανδρέου

Χορογραφία - Ερμηνεία: Νεφέλη Κτιστάκη

Αφήγηση: Γεωργία Γαλλιάκη

Σκηνικά: Κάλλη Καραδάκη

Κοστούμια: Πόπη Τσιμπισκάκη

Αφίσα - Πρόγραμμα: Στέλιος Φασούλης

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Φωτιστική & Ηχητική Κάλυψη: Πολύφωνο

Οργάνωση Παραγωγής: Χωράφι

Παραγωγή: Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος».

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στον Παύλο Βλαστό

Ο Παύλος Βλαστός, ήταν Έλληνας λαογράφος και θεωρείται ο θεμελιωτής και πατέρας της Κρητικής λαογραφίας. Γεννήθηκε το 1832 στο χωριό Βιζάρι Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης, όπου και πέθανε το 1926.

Σε ηλικία 24 χρονών, ξεκίνησε τη συστηματική συλλογή λαογραφικού υλικού της Κρήτης.

Το υλικό που συγκέντρωσε αποθησαυρίστηκε σε ένα αρχείο 94 μεγάλων χειρόγραφων τόμων, εκ των οποίων οι 41, περίπου 26.000 σελίδες, περιλαμβάνουν τη λαογραφική ύλη.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου αρχείου του παραμένει ανέκδοτο στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στα Χανιά, από το 1963 όταν εκδόθηκε με συμβολαιογραφική πράξη, δωρεά του ανιψιού του Γεωργίου Βλαστού.

Πάνω σε αυτές τις καταγραφές, μέσα από τις υφιστάμενες εκδόσεις, την υπάρχουσα δισκογραφία, αλλά και ανέκδοτα μέρη του αρχείου, βασίζεται και η παρουσίαση της Παρέας Ρεθυμνίων Κρητικών.

Πολύτιμη συμβολή στην προσπάθεια της Παρέας, η συμμετοχή και συνεργασία του δάσκαλου βυζαντινής μουσικής Αντώνη Μιχελουδάκη.

Η παρουσίαση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του ανιψιού του Παύλου Βλαστού, λόγιου Ρεθεμνιώτη Λεωνίδα Καούνη, ο οποίος και διέσωσε επί γερμανικής κατοχής το αρχείο του Παύλου Βλαστού κι έφυγε πλήρης ημερών τον Μάιο του 2020.

Η πρωτότυπη εκδήλωση θα κάνει επίσημη πρώτη παρουσίαση στο φεστιβάλ «Ταλλαία» την Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Ανοιχτό Θέατρο Περάματος με τους καλλιτέχνες της Παρέας Ρεθυμνίων

Μουσικών:

Λύρα - Τραγούδι: Τζανής Τζανιδάκης, Χαράλαμπος Αγγελάκης και Κώστας Βεργιανάκης.

Λαούτο-Τραγούδι: Σπύρος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδομανωλάκης, Βασίλης Παπαδάκης, Αριστοτελης Καλοειδάς.

Μαντολίνο – Τραγούδι: Κώστας Αγγελακης

Κιθάρα: Βλαδίμηρος Ουρανός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια