5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Γιορτή του Πολιτισμού στην εσχατιά της Ευρώπης

Πολιτισμός
5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Γιορτή του Πολιτισμού στην εσχατιά της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκαν προς κρίση, παρά τις συνθήκες πανδημίας, περισσότερες από τριακόσιες υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο

Μια μεγάλη γιορτή κινηματογράφου και πολιτισμού θα στηθεί για πέμπτη συνεχόμενη  χρονιά στο ακριτικό Καστελλόριζο. Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (23-30/8/2020) θα κάνει για ακόμη φορά το Καστελλόριζο σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί πλέον ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, καθώς κατατέθηκαν προς κρίση – παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού – περισσότερες από 300 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή επέλεξε 24 ντοκιμαντέρ (18 μεγάλου - μεσαίου και έξι μικρού μήκους) από 18 διαφορετικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία,  η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.α.

Φέτος το Φεστιβάλ έχει τη χαρά να εγκαινιάσει τρία νέα βραβεία.  Εκτός από τα βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ  -αμφότερα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων -  και το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, προστίθενται το βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,  καθώς και το Ειδικό Βραβείο του «Οδυσσέα», με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού.

Τη δύσκολη διαδικασία απονομής των βραβείων αναλαμβάνουν διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, με προεδρεύουσα της κριτικής επιτροπής την παραγωγό και σκηνοθέτη Μπάρμπαρα Βακερνάγκελ-Τζέικομπς. Την σύσταση της επιτροπής θα ολοκληρώσουν ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης , η Μάρτζι ντε Κόνινγκ, o Άρης Φατούρος και ο Στέλιος Κυμιωνής.

Για την αξιέπαινη συμβολή του στην προώθηση της νέας γενιάς Ελλήνων δημιουργών θα βραβευτεί ως Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ για τη συνεισφορά του και το αποτύπωμά του στην ενημέρωση, το Φεστιβάλ θα βραβεύσει ως Τιμώμενο Μέσο Ενημέρωσης το MEGA.

Στην τελετή έναρξης οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον “πατριάρχη του Ρεμπέτικου”, τον Μάρκο Βαμβακάρη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάρκος», σε σκηνοθεσία Νίκου Σκαρέντζου που συμμετείχε στο 22Ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Σοφίας Παπάζογλου. Μεγάλη έκπληξη περιμένει τους θεατές και στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, καθώς θα προβληθεί σε πρώτη παγκόσμια προβολή το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Saving North»  του Μίτσελ Τζόνσον. Η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της ορχήστρας του.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα δύο Πάνελ Συζήτησης, ένα διεθνές με θέμα το Whistleblowing και ένα επαγγελματικό για την δημιουργία ταινιών με αντίκτυπο στην κοινωνία. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις για επαγγελματίες (Pitching Forum) για όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι και την ολοκλήρωση της παραγωγής. Σε όλες τις συζητήσεις θα συμμετάσχει η αρχισυντάκτρια του Storyville,BBC και πρέσβειρα του Φεστιβάλ, Mandy Chang.

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα του «Πανοράματος» και των Ειδικών προβολών του Φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκτός διαγωνισμού 14 ντοκιμαντέρ που ιχνηλατούν και αναδεικνύουν τη συνέχεια, το χθες, το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου κινηματογραφικού γίγνεσθαι. Ανάμεσά τους και το υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το φαινόμενο “Honeyland” των Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέβσκα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης η έκθεση φωτογραφίας του Χρίστου Σιμάτου «Καστελλόριζο, εκεί που σταματάει ο χρόνος», ενώ οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη έκθεση γλυπτικής του «αγίου» του νησιού Αλέξανδρου Ζυγούρη. Τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων θα αναλάβει το ντουέτο World Music Ensemble με τον Δημήτρη Χατζιπλή και τον Βασίλη Καράμαλη.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η διοργάνωση και για τους μικρούς Καστελλοριζιούς καθώς σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, θα έχουν την ευκαιρία να μεταποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά και να κατασκευάσουν φιγούρες Καραγκιόζη. Ο Θίασος Σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού θα τους χαρίσει άφθονο γέλιο και ο πολυβραβευμένος εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Ρομπέρτο Κάλιτς θα αναζητήσει ανάμεσά τους τον επόμενο πρωταθλητή καταδύσεων.

 Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση όλων των εικαστικών δρωμένων του 5ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.),  μαζί με την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου (Σίδνεϋ), τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έχει την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και του ΕΚΟΜΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση [email protected]              

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 5ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2020 στο https://youtu.be/Y4uL-_qVWrw και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση στο https://youtu.be/ZWDvx-7VMEE

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News