«Ο κατά φαντασίαν κερατάς» στο φεστιβάλ Ταλλαία 2020

Πολιτισμός
«Ο κατά φαντασίαν κερατάς» στο φεστιβάλ Ταλλαία 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Παρασκευή,07 Αυγ 2020, 21:00
Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου
Μια ξεκαρδιστική μονόπρακτη φάρσα που φέρει ευδιάκριτα τις καταβολές της από την ιταλική Comediadell’ arte

Η Θεατρική παράσταση «Ο κατά φαντασίας κερατάς» θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου, την Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταλλαία 2020», που διοργανώνει ο Δήμος Μυλοποτάμου.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται μια κωμωδία από τα πρώιμα έργα του Μολιέρο, μια ξεκαρδιστική μονόπρακτη φάρσα που φέρει ευδιάκριτα τις καταβολές της από την ιταλική Comediadell’ arte.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τηρουμένων των απαιτούμενων μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ο Δήμος Μυλοποτάμου προχωρά στην διοργάνωση του Φεστιβάλ «Ταλλαία 2020» που φέτος στο σύνολο του θα φιλοξενηθεί στο Ανοιχτό Θέατρο Περάματος.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει το τριήμερο 7 – 8 και 9 Αυγούστου με την νέα παραγωγή του πολυβραβευμένου Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου, η κεντρική σκηνή του οποίου παρουσιάζει το έργο του Μολιέρου «Ο κατά φαντασίαν κερατάς». Μια σχεδόν άγνωστη κωμωδία του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού, την οποία μετέφρασαν και διασκεύασαν ο Βασίλης Ξενικάκης και ο Γιώργης Βενετούλιας.

«Ο κατά φαντασίαν κερατάς» ανήκει στα πρώιμα έργα του Μολιέρου και, παρόλο που είναι σχεδόν άγνωστο στο ελληνικό κοινό, ωστόσο θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα του.

Από τον ίδιο τον Μολιέρο παίχτηκε 122 φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ η Comédie Française παρουσιάζει τακτικά το έργο μέχρι σήμερα στο γαλλικό κοινό.

Πρόκειται για μία ξεκαρδιστική μονόπρακτη φάρσα που φέρει ευδιάκριτα τις καταβολές της από την ιταλική Comediadell’ arte.

Τόσο οι χαρακτήρες του έργου, όσο και το πλήρες από κωμικά και φαρσικά ευρήματα περιεχόμενο μας παραπέμπουν στην ιταλική φάρσα που ο Μολιέρος τη γνώριζε από τα γεννοφάσκια του.

«Ο κατά φαντασίαν κερατάς», που φέρνει περισσότερο στη φάρσα παρά στην κωμωδία, είναι ένα έξοχα καλογραμμένο έργο που οι κωμικές του καταστάσεις, στηρίζονται σε αλλεπάλληλες σκηνές παρεξηγήσεων, στο σύνηθες μοτίβο των ψευδών εμφανίσεων και των απροσδόκητων συγκυριών. Σ’ αυτά τα στοιχεία βρίσκεται και η πηγή του αστείρευτου γέλιου που προκαλεί ο Κερατάς.

Ο Μολιέρος υπερασπίζεται τη συζυγική αγάπη και γαλήνη του ζεύγους, φτάνοντας στο σημείο να λέει ότι ακόμα και τα ίδια μας τα μάτια μπορούν να μας ξεγελάσουν.

Αυτό που βλέπουμε, ίσως να μην είναι αυτό που φαίνεται, γι’ αυτό ας μην καταδικάζουμε ασυλλόγιστα το σύντροφό μας.

Γι’ αυτό και η τελευταία φράση του έργου μας θυμίζει τη λαϊκή ρήση: «Απ’ όσα ακούς, μην πιστεύεις τίποτα, κι απ’ όσα βλέπουν τα μάτια σου, πίστευε τα μισά»

Μετάφραση - Διασκευή:

ΓιωργήςΒενετούλιας, Βασίλης Ξενικάκης

Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμός - Μουσική:

Βασίλης Ξενικάκης

Βοηθός Σκηνογράφου:

Ματθαίος Γιαννούτσος, Χρυσή Καραδάκη

Κατασκευή Κοστουμιών:

Πόπη (Ελοΐρα) Τσιμπισκάκη

Οδηγοί Σκηνής:

Γεωργία Γαλλιάκη, Γιάννης Ορφανός

Σγαναρέλλο: Διονύσης Ξενικάκης

Λουΐζα: Γεωργία Γαλλιάκη

Λέλιο: Αντώνης Μανωλούδης

Σέλια: Ανδρομάχη Σαπουντζή

Τουανέτα: ΒίκηΤσιντάρη

Ρενέ: Μιχάλης Φλουρής

Γκορζιμπούς: Ιάκωβος Σπυριδάκης

Βιλπρεκιάν, Οργκόν: Γιάννης Ορφανός

Παραγωγή: Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» - Ταλλαία 2020

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου».

(Κεντρική φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News