Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

«Ο Ελκόμενος επί κρημνού» το ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη στο Φρέ

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020, 8:30 μμ, Πλατεία Φρέ Αποκορώνου

Ο εμφύλιος και οι δολοφονίες αγωνιστών, όπως φωτίζονται μέσα από την ιστορία δολοφονίας του εαμίτη ιερέα, Νικολή Αποστολάκη

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη «ο Ελκόμενος επί κρημνού» θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Φρέ Αποκορώνου την Κυριακή 2 Αυγούστου και ώρα 20:30 ενώ θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το ντοκιμαντέρ έχει θέμα τον εμφύλιο και τις δολοφονίες αγωνιστών, όπως φωτίζονται μέσα από την ιστορία δολοφονίας του εαμίτη ιερέα, Νικολή Αποστολάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη «Ο Ελκόμενος επί κρημνού» στην πλατεία του Φρέ Αποκορώνου, την Κυριακή 2 Αυγούστου στις 20:30.

Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα τον εμφύλιο και τις δολοφονίες αγωνιστών, όπως φωτίζονται μέσα από την ιστορία δολοφονίας του εαμίτη ιερέα, Νικολή Αποστολάκη.

Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απάγουν δολίως από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαο Αποστολάκη και αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου.

Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, τα γεγονότα μαρτυρούν δεκάδες επιζώντες της περιόδου με προεξάρχουσα την κόρη του κυρία Ισμήνη Αποστολάκη η οποία έχει τον κύριο λόγο στο ντοκιμαντέρ.

Το ιστορικό πλαίσιο θέτει και αναλύει ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης.

Ακολουθεί ανοικτή συζήτηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια