Πολιτισμός

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας: «Ταξίδεψε στο νότο για να δεις όλο τον κόσμο»

Διαδικτυακές προβολές μέσα από το festivalierapetra.gr θα μας κρατήσουν συντροφιά από 1 έως και 10 Αυγούστου

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards 2020 προβάλλουν ελεύθερα online βραβευμένα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ, κρατώντας συντροφιά σε όλους εμάς, ταξιδεύοντάς μας στο νότο για… να δούμε όλο τον κόσμο.

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards και πρώτο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards από 1 έως 10 Αυγούστου 2020, μας υπόσχονται ένα μαγικό ταξίδι με 173 ταινίες ελληνικές και ξένες στις διαδικτυακές προβολές, μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.festivalierapetra.gr.

Το Σάββατο 1 Αυγούστου, θα γίνει η τελετή έναρξης online και Σάββατο 8 Αυγούστου θα γίνει online η τελετή λήξης, καθώς και η απονομή βραβείων, διαδικτυακά.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Βλάση προσκαλεί όλους εμάς στις διαδικτυακές προβολές και live streaming φεστιβαλικές εκδηλώσεις από 1 έως 8 Αυγούστου 2020, μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Πλούσιο πρόγραμμα, με προβολές ταινιών, εκδηλώσεις αφιέρωμα στο περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards 2020.

Επισκεφτείτε τη σελίδα στο Facebook

Η Ελένη Βλάσση, Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ για τον Διεθνή πολιτιστικό θεσμό που έχει "φωτίσει" την Ιεράπετρα

"Φθάνοντας αισίως στον 7ο χρόνο ανοδικής πορείας του “Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Ιεράπετρας & Awards”, ως καλλιτεχνική του διευθύντρια από το 2014, εκφράζω µερικές σκέψεις για αυτό τον πεντάστερο, Διεθνή πολιτιστικό θεσµό, που παράγει πολιτισµό, προάγει και ενδυναμώνει την τοπική κουλτούρα. Στα χρόνια που πέρασαν το Φεστιβάλ πιστό στο ιδεώδες του προβάλλει µέσα από τα ντοκιμαντέρ, τον Ελληνικό, τον Ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισµό, ανοίγοντας ένας μεγάλο κινηματογραφικό παράθυρο στον κόσμο, στους δημιουργούς και στους παραγωγούς διεθνώς.

Παράλληλα ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, προωθώντας την τοπική κουλτούρα και τον κρητικό πολιτισμό στα πέρατα της γης. Από την πρώτη κιόλας χρονιά της δημιουργίας του Φεστιβάλ, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του είναι, ότι κατάφερε να ανοίξει τα πανιά του βγαίνοντας έξω από τα σύνορα της χώρας µας, συνάπτοντας διεθνείς συνεργασίες, συνδιοργανώσεις και ανοίγοντας κινηματογραφικούς και εµπορικούς δρόµους ανάμεσα σε 73 χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο μετά τη λήξη του, το Φεστιβάλ ταξιδεύει στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της γης, προβάλλοντας τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ, σε παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα, της κάθε περιοχής. Η πολυπολιτισμική και οικουμενική ταυτότητα του Φεστιβάλ, δίνει το βήμα και το κίνητρο σε δημιουργούς από πολλές χώρες του κόσμου, να συμμετέχουν με ταινίες τους, εδώ στον νότο. Από τον 2ο κιόλας χρόνο, μετά το πάντρεμα της Κρήτης με την Κίνα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, ήρθαν και άλλες συνεργασίες, με το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Αρμενία, την Ουκρανία, τη Νέα Ζηλανδία κλπ. Σε 73 χώρες της γης, διεθνοποιήσαμε την τοπική μας κουλτούρα, τον γαστρονομικό μας πολιτισμό, την εντοπιότητα, ενισχύοντας την ανάπτυξη του νησιού μας. Πέρυσι, το Φεστιβάλ φιλοξένησε πολιτιστικούς πρεσβευτές από την Γαλλία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Σουηδία, τη Σερβία, τη Ρωσία.

Φιλοξένησε επίσης, βραβευμένους με όσκαρ σκηνοθέτες, καθώς και αναγνωρισμένους δημιουργούς από την Κίνα και προέβαλε στα πλαίσια του “China Dream” 30 κινέζικα ντοκιμαντέρ. Σκηνοθέτες, παραγωγοί και πολιτιστικοί πρεσβευτές από όλη τη γη, κάθε χρόνο βρίσκουν φιλόξενο αραξοβόλι στη πόλη της Ιεράπετρας. Φέτος τον Αύγουστο του 2020, το «7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας &Awards » στα πλαίσια της πολιτιστικής του διπλωματίας, καινοτομεί δημιουργώντας, το « 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards », το οποίο θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με το «7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας &Awards», από 1 – 10 Αυγούστου 2020 διαδικτυακά, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», είναι ήδη από την έναρξη του, ένα από τα 3 μεγαλύτερα φεστιβάλ Κινηματογράφου μεγάλου και μικρού μήκους της Ελλάδας. Για πρώτη φορά φέτος, έχουμε δημιουργήσει και το «1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης», το οποίο εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών, θα παρουσιαστεί στο «8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards». Το εγχείρημα αυτό έχει ως απώτερο στόχο και σκοπό, την προβολή και ανάδειξη της Κρήτης, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός, να προωθηθεί το αγροτικό προϊόν, να διαφημιστεί η τοπική κουλτούρα και ο πολιτισμός του νησιού μας, ώστε να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία. Σαν αποτέλεσµα αυτών των επιτευγμάτων του, το «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας &Awards» επάξια κατέκτησε, την ετικέτα ποιότητας του προγράµµατος «EFFE 2019-2020» (Europe for Festivals, Festivals for Europe) του European Festival Association .

Η τιµητική αυτή ταυτότητα « EFFE », σηµατοδοτεί την υψηλή ποιότητα του Φεστιβάλ, δίνοντας ένα παραπάνω κίνητρο στους κινηµατογραφιστές των λαών και των χωρών όλου του κόσµου, για να έρθουν σ' επαφή µε την Ιεράπετρα, την Κρήτη και τον πολιτισµό της. Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια, του «7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» και του «1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards », θεωρώ μεγάλη μου τιμή, που τόσο αξιόλογοι άνθρωποι του κινηματογράφου, του πολιτισμού και των γραμμάτων, κοσμούν φέτος με τις ταινίες τους τα δύο Φεστιβάλ.

Μετά από πολλή σκέψη, το διοικητικό συμβούλιο πήρε την δύσκολη απόφαση, την οποία σας ανακοινώνω. Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του Covid-19, που πλήττει όλη την ανθρωπότητα, τα δύο Φεστιβάλ που θα λάμβαναν χώρα από 1- 8 Αυγούστου το 2020 τώρα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά από 1-10 Αυγούστου 2020. Πρώτο μας μέλημα είναι η υγεία των Ιεραπετριτών, των Λασιθιωτών, των δημιουργών, των σκηνοθετών, των παραγωγών, των κριτικών επιτροπών, των θεατών, των Καλλιτεχνών, των προσκεκλημένων και των Πολιτιστικών Πρεσβευτών, που τιμούν το Φεστιβάλ μας κάθε χρόνο.

Το αίσθημα ευθύνης κυριάρχησε υποχρεώνοντας μας, να μην ανοίξουμε φέτος ζωντανά την αυλαία των δύο εξαιρετικών Διεθνών Φεστιβάλ με διαπιστευμένους επαγγελματίες Έλληνες και Ξένους, οι οποίοι θα έβρισκαν φιλόξενο αραξοβόλι στην Ιεράπετρα συμμετέχοντας στις προβολές των ταινιών τους, στις Φεστιβαλικές εκδηλώσεις και στα βραβεία. Σε αυτή την δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη του Covid-19, τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες που θα προβληθούν στις online προβολές του "7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards" και του "1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards", θα σας ταξιδέψουν με μαγικές εικόνες σε όλη την γη. Από εδώ τον νότο, θα ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο με ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, που έχουν ως θεματολογία τους το Περιβάλλον, την Πολιτική, την Μουσική, την Ιστορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταγραφή μνήμης, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις προσωπικότητες, την ίδια την ζωή κλπ.

Ωστόσο, σε αυτή την δύσκολη χρονιά, ούτε η πανδημία θα πλήξει την αίγλη και την θεαματικότητα των δύο Φεστιβάλ μας, καθ’ όσον όλες οι δράσεις τους και η βράβευση των ταινιών, που υπό νορμάλ συνθήκες θα είχαν πραγματοποιηθεί ζωντανά στην Ιεράπετρα, τώρα θα γίνουν διαδικτυακά και θα προβληθούν σε όλη τη γη. Να είστε σίγουροι, ότι το οργανωτικό τμήμα και όλοι οι συνεργάτες μας θα ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, ώστε η αίγλη, η αναγνωρισιμότητα αλλά και οι διαδικτυακές θεάσεις των δύο Διεθνών Φεστιβάλ, να φτάσουν στο αποκορύφωμα. Διαδικτυακά θα προβληθούν 173 ταινίες δωρεάν.

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ, διαδικτυακά με συγκεκριμένη διαδικασία. Ο κάθε διαδικτυακός θεατής θα μπαίνει με όνομα χρήστη και κωδικό και θα μπορεί να παρακολουθήσει όλο το 24ωρο όλα τα διαγωνιστικά ντοκιμαντέρ, το πανόραμα και το αφιέρωμα. Μαγικές εικόνες μέσα από ντοκιμαντέρ και ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα προβληθούν, από 1 – 8 Αυγούστου 2020. Μια υπέροχη ξενάγηση, μέσα από το κανάλι της ιστοσελίδας μας www.festivalierapetra.gr . Στις παράλληλες και περιφερειακές εκδηλώσεις των Φεστιβάλ περιλαμβάνονται σεμινάρια, workshops, μουσικές - θεατρικές παραστάσεις, film market, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και γέφυρα πολιτισμού με φεστιβάλ, πολιτιστικούς συλλόγους, πολιτιστικούς πρεσβευτές σε διαδραστικό δρώμενο " Άνθρωπος και Περιβάλλον".

Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια ευχαριστώ από καρδιάς τους Ιεραπετρίτες, που κάθε χρόνο στηρίζουν με την παρουσία τους αυτό το μεγάλο Διεθνή πολιτιστικό θεσμό και γίνονται θεατές και πρωταγωνιστές στο πανί του κινηματογράφου. Ευχαριστώ, όμως και όλους τους δημιουργούς, πολιτιστικούς πρεσβευτές και τους προσκεκλημένους, που θα είναι δίπλα μας στις online εκδηλώσεις των Φεστιβάλ, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να συμμετάσχουν ζωντανά. Σας προσκαλώ όλους να είστε θεατές στις δωρεάν διαδικτυακές προβολές από 1 – 10 Αυγούστου, μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.festivalierapetra.gr. Σας υπόσχομαι, ότι οι live streaming προβολές θα είναι φαντασμαγορικές, ως μια μεγάλη διεθνής γιορτή. Και όπως λέει το σλόγκαν µας «Σας περιμένουμε διαδικτυακά εδώ στο Νότο, για να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσµο». Ελένη Βλάσση, Καλλιτεχνική Διευθύντρια".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια