Πολιτισμός

Τιμούν τη μνήμη του Χριστόφορου Λιοντάκη

Το Σάββατο 25 Ιουλίου στον Ιερό Ναό του Άγιου Τίτου

Την μνήμη του ποιητή και συγγραφέα Χριστόφορου Λιοντάκη, θα τιμήσουν το Σάββατο 25 Ιουλίου και ώρα 08:30 π.μ. στον Ιερό Ναό του Αγ. Τίτου, στο ετήσιο μνημόσυνο, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι.

Όπως αναφέρεται εκδηλώσεις  πολιτισμού στην μνήμη του διακεκριμένου συγγραφέα αναμένεται να πραγματοποιηθούν, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπατριώτη μας ποιητή συγγραφέα Χριστόφορου Λιοντάκη θα τιμήσουν την μνήμη του συμμετέχοντας στο ετήσιο μνημόσυνο που θα τελεστεί αύριο Σάββατο 25 Ιουλίου στις 8:30 πμ στον Ιερό Ναό του Αγ. Τίτου στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την οικογένεια αλλά και φίλους του ποιητές και συγγραφείς, εκδηλώσεις πολιτισμού εις μνήμη του Χριστόφορου Λιοντάκη αναμένεται να γίνουν (μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω κορωνοϊού ) στην Αθήνα στο Ηράκλειο, αλλά και στην γενέτειρα του, το Ινι του Δήμου Μινωα.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης που ζούσε στην Αθήνα είχε ισχυρούς δεσμούς με την γενέτειρα του το Ινι, τους συγγενείς, φίλους, τους τοπικούς φορείς, καθώς πήγαινε συχνά και συμμετείχε σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου του.

Μάλιστα, η προσφορά του ήταν μεγάλη στον τομέα του Πολιτισμού καθώς παραχώρησε το πατρικό παραδοσιακό του σπίτι το οποίο στεγάζει σήμερα μια σπάνια κοιτίδα πολιτισμού, το λαογραφικό μουσείο, ενώ η βοήθεια και το ενδιαφέρον του επίσης ήταν συνεχές και εκφραζόταν στις επικοινωνίες που είχε με τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου.

Του άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γι΄αυτό ενώ το τελευταίο του βιβλίο “Ο Μεγάλος Δρόμος” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη που παρουσίασε με επιτυχία λιγους μηνες πριν πεθάνει σε Αθήνα και Ηράκλειο ήταν αφιερωμένο στο Ίνι των παιδικών του χρόνων με προσωπικά βιώματα. Άξιο τέκνο της Κρήτης

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Το τέλος του τοπίου».

Ανήκε στην αποκαλούμενη Γενιά του ’70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ξεκινώντας από το Ίνι της  Ανατολική Μεσσαράς έφθασε στην Αθήνα μέσα στη δικτατορία για να σπουδάσει Νομική και αργότερα στο Παρίσι για μαθήματα Φιλοσοφίας του Δικαίου. Αγάπησε όμως από νωρίς την ποίηση και δέθηκε μαζί της, εκδίδοντας το πρώτο του βιβλίο το 1973.

Το 2000 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ποιημάτων του «Με το φως», που δημοσιεύθηκε το 1999. Επίσης, για την ίδια συλλογή ποιημάτων έλαβε το βραβείο του διακεκριμένου λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Harvard Review».

Το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το Λογοτεχνικό Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης”. Το 2012 έλαβε για το ποιητικό έργο του το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο «Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης».

Ο Χρ. Λιοντάκης, εκτός από σπουδαία ποιήματα, έκανε μεταφράσεις Γάλλων, κυρίως, συγγραφέων, όπως Σαντάλ, Μπονφουά, Ρεμπώ, Ζενέ, Καμύ κ.ά».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια